Pretraga

Na medicini ostalo 59 praznih mjesta za upis: Posljednjih desetak godina nije ostajalo ni jedno

A- A+

Nakon gafa s prijemnim ispitom koji je prošlo tek dvjestotinjak kandidata, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu ostalo je 59 praznih mjesta. Dostupni podaci za posljednjih jedanaest godina pokazuju da je zagrebačka Medicina do sada već sve kvote popunjavala na ljetnom upisnom roku.

liječnici

Foto: Pexels; Gustavo Fring

Preko tisuću maturanta ove je godine na ljetnom roku kao jedan od studija odabralo zagrebačku medicinu. Njih 715 to je bio prvi izbor. No, da bi uopće mogli konkurirati, kao i svake godine, morali su proći prijemni. Međutim, tu je nastao problem. Prijemni je prošlo svega dvjestotinjak kandidata.

PRIJEMNI JE NAJVAŽNIJI KRITERIJ

Kandidati koji žele upisati studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu moraju pristupiti prijemnom ispitu. Tim se ispitom provjeravalo predznanje iz biologije, fizike i kemije potrebno za studiranje medicine. Razredbeni prag na prijemnom iznosi 330 bodova, tj. 55% od ukupno 600 bodova, dok je prag po predmetu 40%, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

Zadnjih desetak godina nema praznih mjesta

Nakon što su izašli rezultati prijemnog nastao je veliki šok. Prvenstveno zbog toga što Medicinski faks u Zagrebu upisuje tristo studenata, a upisati se ne može nitko tko nije položio prijemni. Drugim riječima, bilo je jasno da se kvote neće popuniti na ljetnom roku, što nije uobičajeno.

Nakon što su jučer izašle konačne rang liste upisa na fakultete, koje možete pogledati ovdje, razvidno je da je na zagrebačkoj Medicini ostalo čak 59 praznih mjesta. Pregledali smo sve dostupne podatke za posljednjih 11 godina i to se do sada još nije dogodilo. Medicinski faks u Zagrebu je, konkretno, od 2010. godine potpuno popunjavao upisnu kvotu od 300 mjesta već na ljetnom roku.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Prijemni za Medicinski prošlo samo 247 maturanata, a upisna kvota je 300: ‘I dalje sam u šoku’

Maturanti nezadovoljni prijemnim

Već smo detaljno izvještavali o nezadovoljstvu maturanata prijemnim na Medicini. Najviše su se žalili na gradivo fizike i kemije, tvrdeći da je bilo preteško, a negativnim su ocijenili samu organizaciju ispita.

– Prijemni je bio zakazan za 8 ujutro, stigla sam tamo u 7 i 20 jer sam bila nervozna i nisam htjela da išta pođe po zlu. Tako je razmišljala većina moje generacije pa smo već u pol 8 bili okupljeni ispred glavnog ulaza MIOC-a, gdje smo pisali. Bilo je već 8 kad smo saznali da će se ispit održati tek u 9 sati… Meni osobno nije činilo veliku razliku, ali su neki učenici putovali iz drugih gradova i ovo im je dodatno otežalo situaciju, ispričala nam je Neva iz X. gimnazije ‘Ivan Supek’.

Prijemnim je ispitom, objasnila nam je, posebno bila razočarana kada uzme u obzir maturu koju je, kaže, napisala sasvim dobro.

– Sve u svemu, užasno sam razočarana u cjelokupni sustav obrazovanja. Zanima me tko je sastavljao pitanja za prijemni i je li svjestan što je napravio? I dalje sam u šoku i ne znam što će biti s nepopunjenom kvotom. Ali ovo je daleko od regularnih uvjeta i da nisam toliko zaluđena medicinom, zgadio bi mi se općenito upis na faks. Ovo je količina stresa koju nitko ne bi trebao proživjeti, a kamoli osoba od 19 godina koja je na prekretnici života i jedan bod joj ovisi hoće li raditi nešto što voli ili će morati prihvatiti neuspjeh, zaključila je naša sugovornica.

Nakon objave rezultata prijemnog za komentar smo upitali još uvijek aktualnog dekana MEFZG-a Marijana Klaricu. Pitali smo ga i hoće li se u jesenskom održati prijemni, ali odgovor na naš upit nismo dobili. Odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.