Pretraga

Izašle su konačne rang liste upisa na fakultete: Poznato koliko je i gdje ostalo praznih mjesta

A- A+

Izašle su konačne rang lista upisa na fakultet, odnosno studijske programe u ljetnom roku. Otkrivamo koji su najpopularniji studijski programi, kao i na kojim je fakultetima ostalo praznih mjesta.

studenti u dvorani

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Nakon što su izašli konačni rezultati državne mature u ljetnom roku, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) objavila je konačne rang liste za upis na studijske programe. U ljetnom upisnom roku ponuđeno je bilo 894 studijska programa s ukupno 40 171 upisnim mjestom. Ove se godine prijavilo 32.090 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 26 403.

Izdvojeni članak
vinko filipović

Čak 19% učenika palo je obvezni dio mature: Ukupno 52 jedinicu dobilo zbog nedozvoljenog ponašanja

Očekivano, svi žele na logopediju

Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji su studijski programi: Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni) (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Animirani film i novi mediji (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te Sestrinstvo (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek).

Prvih deset najpopularnijih studijskih programa u Hrvatskoj po omjeru prvih izbora i upisne kvote možete vidjeti u tablici ispod, koju je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

AZVO top 10 studijskih programa

Najpoželjnijih deset studijskih programa po omjeru prvih izbora i upisne kvote
Izvor: Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Koliko je ostalo praznih mjesta?

Neki od vas nisu uspjeli upasti na željene fakultete ili nisu položili ispite mature potrebne za upis. No, nije kraj svijeta. Na velikom broju studijskih programa ostalo je praznih upisnih mjesta pa je za očekivati da će velika većina takvih fakulteta provesti i jesenski upisni rok.

Podatke o praznim mjestima na pojedinim studijiskim programima pogeldajte u tablici dolje, u krajnjem desnom stupcu. Obratite pozornost: na dvopredmetnim se studijima u pravilu kvota množi s dva (budući da ih se toliko formalno upisuje na prvi dvopredmetni studij u kombinaciji, a isto toliko na drugi odabrani dvopredmetni studij u kombnaciji), što znači da bi i broj preostalih mjesta trebao biti duplo veći nego što to stoji u tablici.

Podaci o broju slobodnih mjesta mogu još mijenjati jer su upisi tek narednih dana i postoji šansa da se neki kandidati ne upišu na faks na kojem su ostvarili pravo upisa. Napomenimo i da, iako je na nekom studiju ostalo slobodnih mjesta, pojedina visoka učilišta mogu odlučiti ne provoditi jesenski rok upisa.

(Ako vam se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [188.30 KB]