Pretraga

Na trenutno najpoželjnijem studiju čak devet kandidata ozbiljno se bori za jedno mjesto

A- A+

Prošlo je više od mjesec dana otkako ovogodišnji maturanti i drugi pristupnici prijavljuju studije za upis u narednu akademsku godinu. Čak devet kandidata kojima je to prvi izbor konkurira za jedno mjesto na studiju Glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Gluma na ADU-u je, prema omjeru kvote i broja prvih prijava, najpoželjniji studij među onima s kvotom većom od deset mjesta. Ako se u obzir uzmu i oni kojima to nije prvi izbor, konkurencija je još veća.

studentica_sveučilište u zagrebu_student

Ilustracija: srednja.hr/Pexels

Početkom veljače započele su prijave studija za ovogodišnje maturante i druge kandidate koji žele upisati studij u 2023./24. Kao i ranijih godina, svakog mjeseca do upisa portal srednja.hr objavljuje listu u tom trenutku najpoželjnijih studija, temeljem podataka Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Top deset najpoželjnijih studija koji upisuju više od deset maturanata

Ako se u obzir uzmu studiji koji na ljetnom roku upisuju više od deset studenata, trenutno je prema omjeru upisne kvote i broja maturanata kojima je to prvi izbor, najpoželjnija gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Upisuje se ondje 12 studenata, a prvi je to izbor za njih 108, što bi značilo da se za jedno mjesto ozbiljno ‘bori’ čak devetero kandidata. Inače, ukupni broj prijava za glumu na ADU-u je i veći, iznosi 172, pa ako se u obzir uzmu i oni kojima to nije prvi izbor, konkurencija je još veća.

Drugi po poželjnosti prema najnovijim podacima Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultet u Zagrebu, koji je prvi izbor za 321 kandidata, a upisna kvota je 50 mjesta. Ukupni broj prijava za logopediju na ERF-u je 891. Treći najpoželjniji studij u Hrvatskoj trenutno je izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Kvota ondje iznosi 20 mjesta, studij je prvi izbor za 105 kandidata, a ukupni broj prijava je 282. Trenutnih top deset najpoželjnijih studija prema omjeru kvote i broja prvih prijava je:

1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
2. Logopedija, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
3. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
4. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
5. Kriminalistika (stručni), MUP, Policijska akademija ‘Prvi hrvatski redarstvenik’, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
6. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti
7. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
8. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
9. Dizajn, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
10. Aeronautika; smjer: Pilot – usmjerenje vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu

Izdvojeni članak
postani student_upisi na fakultete

Započele prijave fakulteta u 2024., ovo su datumi koje maturanti moraju zapamtiti

Top deset studija s najviše prijava

Izdvojili smo, kao i prethodni mjesec i studije s najviše prijava, ne uzimajući u obzir broj mjesta i prvih prijava. Najviše prijava trenutno broji elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva 1.429, a mjesta je ondje za 650 kandidata. Druga po broju prijava je medicina u Zagrebu s 1.014, a ondje je kvota 300. Slijedi studij arhitektura i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu koji, prema trenutnim podacima Središnjeg prijavnog ureda, broji 673 prijave, a kvota je 135 mjesta. U nastavku možete vidjeti trenutnih top deset studija samo po kriteriju broja prijava:

1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb
2. Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu
3. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet Zagreb
4. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
5. Logopedija, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
6. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
7. Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu
8. Farmacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu
9. Kineziologija, Kineziološki fakultet u Zagrebu
10. Dentalna medicina, Stomatološki fakultet u Zagrebu

Podsjetimo, prijave studija traju do 17. srpnja 2024. u 13:59, osim ako fakultet nije odredio raniji rok, što je obično slučaj kod onih koji provode prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studije izlaze isto 17. srpnja 2024. i to iza 15 sati, a čitav kalendar upisa možete vidjeti ovdje.

U nastavku možete vidjeti i popis svih studija s upisnom kvotom, ukupnim brojem prijava, brojem prvih prijava te omjerom koji definira poželjnost nekog studija. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.