Pretraga

Nakon beskičmenjačkog priopćenja, Studentski zbor Sveučilišta ponovno se oglasio: Od Borasa traže povlačenje tužbe studenta

A- A+

Sveučilište u Zagrebu zastupano po rektoru Damiru Borasu tužilo je studenta Sveučilišta Luku Kovača zbog izjave medijima. Taj potez jučer je zgrozio javnost, kao i akademsku zajednicu. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu čitav dan nije odgovarao na naš novinarski upit, a tek su se oko 17 sati javili putem Facebooka, kratkim, diplomatskim i poprilično sramotnim priopćenjem. Nakon toga održan je sastanak tuženog studenta i predstavnika Zbora Hrvatskih studija, sveučilišnog Zbora i studentske pravobraniteljice, nakon kojega je sveučilišni Zbor najavio kako će ipak od rektora zatražiti povlačenje tužbe. Reagirali su na tužbu i studentski Zborovi Filozofskog te Fakulteta političkih znanosti.

Studentski zbor i rektor Damir Boras; foto: službena Facebook stranica SZ UNIZg

Svoje prvo priopćenje vezano uz tužbu Sveučilišta zastupanog po rektoru Borasu, sveučilišni Studentski zbor objavio je jučer oko 17 sati , tek 20-ak sati nakon prve vijesti o tužbi studenta. Priopćenje je bilo poprilično sramotno i diplomatsko, a na društvenim mrežama gdje je i objavljeno izazvalo je brojne negativne reakcije.

– Jako nam je žao što je došlo do ove situacije i atmosfere koja dovodi do toga da se izgovaraju teške riječi, posebice jer se Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu oduvijek zalaže za dijalog unutar akademske zajednice. Sigurni smo da se ni Uprava nije lako odlučila za ovaj vrlo nepopularan čin te se nadamo da će Sveučilište nakon razgovora s kolegom odustati od ovog poteza, stoji u prvom kratkom priopćenju sveučilišnog Zbora.

Studentski zbor objavio ‘oštrije’ priopćenje pa ga obrisali i napisali blažu verziju

Nakon toga održan je sastanak na kojemu su razgovarali predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Studentska pravobraniteljica te tuženi student Luka Kovač i te predstavnik Studentskog zbora Hrvatskih studija, Mateo Štrbić. U večernjim satima, sveučilišni Studentski zbor izdao je novo priopćenje, koje je izgledalo malo oštrije od prvog, ali vrlo brzo nestalo je s njihovih službenih Facebook stranica.

– Danas se u 18:00 sati održao sastanak na kojem su se sastali Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentska pravobraniteljica te kolege Luka Kovač i Mateo Štrbić. Nakon održanog sastanka, zatražen je hitan sastanak s vodstvom Sveučilišta u Zagrebu na kojem ćemo od rektora, prof.dr.sc. Damira Borasa zahtijevati povlačenje tužbe protiv kolege Luke Kovača. Molimo kolege za razumijevanje, a ishod sastanka ćemo objaviti na Facebook kanalu zbora, pisalo je u obrisanom priopćenju, koje se naknadno pojavilo na Twitteru.

Obrisano priopćenje SZ UNIZg; Izvor screenshota: Twitter

Netko je očito smatrao da je izbor ovih mlakih riječi i dalje preoštar i da se od rektora ništa ne smije ‘zahtijevati’, pa su u novom priopćenju neke rečenične konstrukcije malo izmijenjene i ono sada glasi ovako:

– Danas se u 18:00 sati održao sastanak na kojem su se sastali Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentska pravobraniteljica te kolege Luka Kovač i Mateo Štrbić. Nakon razgovora, uvidjeli smo da nije bilo zle namjere u njegovom istupu, te ovim putem najavljujemo da ćemo na sutrašnjem sastanku s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom tražiti povlačenje tužbe protiv kolege Luke Kovača. Vjerujemo da će ova neugodna situacija završiti na obostrano zadovoljstvo. Molimo kolege za razumijevanje, a ishod sastanka ćemo objaviti na Facebook kanalu zbora, stoji u konačnom priopćenju sveučilišnog Studentskog zbora.

Nakon objave prvog priopćenja Zbora sveučilišta, u kojemu je diplomatski rečeno jedno veliko ništa, reakcije su bile poprilično burne i negativne. Putem ankete, pitali smo vas ‘Što mislite o izjavi Sveučilišnog studentskog zbora o tužbi rektora protiv studenta?’. U trenutku pisanja ovog teksta, mišljenje je izrazilo je 419 čitatelja.  Njih 332 (77,39%) smatra da je ono ‘mlako i bez kičme’, a 54 (12,59%) glasača ne znaju o čemu je riječ. Samo 43 (10,02%) ispitanika mišljenja je da je prvo priopćenje Studentskog zbora Sveučilišta ‘jasno i sa stavom’.

Pravobraniteljica smatra da se tužba treba povući, a podršku studentu izrazili kolege s FPZG-a i FFZG-a

Sastanku studenata i Zbora nazočila je i studentska pravobraniteljica Barbara Šimić koja, kao i Zbor, smatra da se tužba mora povući.

– Nakon saznanja za tužbu koja je podignuta protiv kolege Luke Kovača s Hrvatskih studija, održala sam sastanak sa SZ Sveučilišta u Zagrebu i kolegama iz SZ Hrvatskih studija, među kojima je prisutan bio i kolega Luka. Kao Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu smatram da se kolega Luka nalazi u iznimno nepovoljnoj situaciji te sam stava da se tužba protiv kolege treba povući.Svakako ću štititi interese studenta te tražiti od Uprave Sveučilišta da se ova nepravda ispravi, poručila je Šimić.

Puno oštriji stav od sveučilišnog Zbora ima Studentski zbor Filozofskog fakulteta, koji je kazao kako je ovakva praksa Sveučilišta nedopustiva te su članovi tog Zbora studentu Kovaču izrazili bezrezervnu podršku.

– Potaknuti najnovijim i iznimno grubim narušavanjem temeljnih vrijednosti akademije na Sveučilištu u Zagrebu, izražavamo bezrezervnu podršku i solidarnost sa studentom Hrvatskih studija, Lukom Kovačem, protiv kojeg je uprava Sveučilišta podigla tužbu zbog navodnog narušavanja ugleda te institucije. Smatramo kako takvim postupkom uprava Sveučilišta u Zagrebu nastavlja uvriježeni niz kršenja ne samo pozitivnih akademskih običaja već i zakonskih i statutarnih propisa. Pokušaj sankcioniranja kolege Kovača jasno je narušavanje statuom Sveučilišta zajamčenog prava na slobodno iskazivanje stavova. Više od toga, nedopustiva je praksa da Sveučilište u Zagrebu, narušavajući vlastitu autonomiju, pokreće sudske tužbe protiv vlastitih studenata potpuno zaobilazeći nadležna tijela Sveučilišta i vlastitih sastavnica. Poučeni iskustvom višekratnih pokušaja institucionalnog nasilja nad studentima i nastavnicima Filozofskog fakulteta te Studentskim zborom Filozofskog fakulteta, taj nas postupak ne iznenađuje, no smatramo ga iznimno opasnim presedanom i pokušajem zastrašivanja kojim se pokretanje sudskih progona protiv studenata uvodi kao oblik sankcioniranja kritike rada Sveučilišta u Zagrebu. Stoga tražimo hitnu reakciju nadležnih tijela i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu kako bi se zaštitila prava kolege Kovača te kako bi se osujetili budući pokušaji sličnih represivnih mjera protiv studenata, priopćio je Zbor Filozofskom.

Osim s FFZG-a, podrška studentu Hrvatskih studija, Luki Kovaču, stigla je i od Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti.

– Studentski zbor FPZG-a izražava negodovanje glede tužbe koja je podignuta od strane Sveučilišta u Zagrebu protiv studenta Luke Kovača, legitimno izabranog člana Studentskog zbora Hrvatskih studija. Unutar akademske zajednice važno je poticati kritičko promišljanje, čak i onda kada je kritika usmjerena prema vodećim funkcijama na Sveučilištu, stoga dajemo podršku kolegi Kovaču te molimo vrh Sveučilišta da povuče tužbu.

Svoje je zgrađenje tužbom Sveučilišta izrazila i Udruga Itheom s Filozofskog fakulteta u Splitu, te su vrlo jasno stali uz tuženog studenata Kovača. Priopćenjem u kojemu iznose svoj jasan stav prenosimo u cijelosti.

– Zadnjih smo dana svjedoci sramotnog progona na studente. Luka Kovač, student Hrvatskih studija, javno je, racionalnim tonom i s dozom zadrške, upozorio na moguće nepravilnosti u radu fakulteta, u namjeri da zaštiti interese studenata i slobodu djelovanja udruga. A kako mu je odgovoreno na izjavu koja pokazuje zrelost i interes za dobobit i poboljšanje studnetskog standarda, što i jest osnovna zadaća udruga? Tužbom!!!

Sveučilište u Zagrebu tuži Luku Kovača i traži odštetu od 20 000 kuna jer je tobože narušio ugled Sveučilišta. Jedini koji ovdje narušavaju ugled Sveučilišta jesu njegovi predstavnici, na čelu s rektorom Damirom Borasom, a zajedno s plejadom servilnih dekana koji su tobože zgroženi, no previše uvučeni u razne kalkulacije da bi se ovom apsurdu i očitom kršenju slobode govora suprotstavili. Studentske udruge Studenti govoreUdruga studenata sociologije “Anomija”USKN KomunaKlub studenata psihologije FeniksUdruga studenata filozofije Scopus i UPSA zato traže vašu podršku u borbi protiv ovog apsurda. Mi im svoju podršku zasigurno dajemo, što smo simbolički iskazali promjenom naslovne slike našeg Facebook profila, a spremni smo ih podržati i na druge načine, ako bude potrebno, stoji u priopćenju Udruge Itheom.

 

Više o ovoj temi čitajte na sljedećim poveznicama:

Na čijoj je strani Studentski zbor Sveučilišta? Ovako se sigurno ne brane prava svog kolege kojeg je rektor tužio

Bivši rektor Aleksa Bjeliš upozorava da bi studente trebalo štititi, a ne napadati

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Dekanske i prodekanske kukavice sa Senata nisu se suprotstavile Borasu oko tužbe protiv studenta, uz tri iznimke