Pretraga

Nakon pobjede na Elektroboju FER-ovci krenuli u izradu još pametnijeg robota

A- A+

Kada im je mentor vidio rezultat projekta odlučio je pogurati puno veći i ozbiljniji projekt pa prošlogodišnji pobjednici Elektroboja već mjesecima rade na novom, jačem, većem i pametnijem robotu.

Na prošlogodišnjem Elektroboju pobijedio je tim Šumska Jagoda sa svojim projektom Pa00k. Potaknuti priznanjem sa studentskog natjecanja u izradi sklopovskih i programskih rješenja iz područja elektrotehnike, već mjesecima rade na izradi novog robota.

Glavne karakteristike podsjećat će na njegovog starijeg brata, ali novi model će biti veći, jači i pametniji od svog prethodnika. Kako izgleda prvi pogledatje u videu na dnu našeg članka, a ako vas detaljnije interesira način izrade, njegove nacrte možete proučiti na njihovoj internet stranici.

Izdvojeni članak

Brucoš osmislio autonomno električno vozilo, no nikako do investitora

Projekt Pa00k otvorio im je vrata poslovnog svijeta

– Kada je mentor s faksa vidio robota s natjecanja odlučio nas je pogurati te financirati puno veći i ozbiljniji projekt. Osim toga, sa svih strana su nas zvali ljudi kako bi prezentirali naš robot djeci, studentima i odraslima, izjavio je Luka Fućek, student pete godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je zaslužan za pokretljivost Pa00k-a i realizaciju njegovog hardvera.

Luka nam je otkrio kako im se samim spomenom tog projekta otvaraju brojna vrata u poslovnom svijetu. Njegova glavna prednost je pristupačna cijena, jer je i uvjet natjecanja bio da mu cijena ne prelazi tisuću kuna. U izradi su osim Fućeka sudjelovali i Vlatko Klabučar te braća Antun i Josip Vukičević.

Izdvojeni članak

Ovo su najrašireniji stereotipi o FER-ovcima

‘Cilj nam je popularizacija robotike među mladima’

– Prva stvar koja ljudima zapne za oko je njegova atraktivnost. Imitira
životoliko kretanje kukaca pa samim tim izgleda zanimljivo. No tu ne
leži njegova funkcionalnost. Prava primjena tog robota trebala je biti u
obrazovnom sustavu osnovnoškolaca, a cilj nam je popularizacija robotike
među mladima, objasnio nam je Luka, koji na FER-u završava drugu godinu
Automatike.

Na projektu Pa00k radili su nešto više od pola godine, ali osim razvijanja robota rješavali su i ispite te su ih fakultetske obaveze usporavale. Na kraju im se trud ipak isplatio pa su podijelili nagradu od šest tisuća kuna.

Drugu nagradu osvojio je tim VNA sa Safe Sound sustavom, koji sudionicima u prometu omogućuje nesmetano slušanje glazbe uz povećanu sigurnost. Treće mjesto osigurala je skupina simpatičnog imena Muške puške i premotane kasete s projektom Telefonski imenik za slijepe osobe.

Na drugi po redu Elektroboj svi zainteresirani mogu se prijaviti još sutra, kada i završava prva faza natjecanja u kojoj je bilo potrebno razraditi i predati prijedlog svog rješenja. Svi timovi koji su prošli u drugu fazu natjecanja i kojima je odobreno financiranje izrade prototipa dužni su do kraja svibnja izraditi i testirati funkcionalni prototip, a svaki od pet odabranih timova dobit će priliku javno prezentirati svoj projekt.