Pretraga

Nakon što su poginula dva studenta, osvanuli novi znakovi pored željezničke pruge

A- A+

‘Zabranjeno hodanje prugom’. Poruke su to sa novih znakova postavljenih pored pruge nakon što su prošloga tjedna od strujnog udara smrtno stradala dvojica studenata Fakulteta hrvatskih studija. Možete ih vidjeti u galeriji ispod.

Danas je održana komemoracija za dvoje tragično preminulih studenata Fakulteta hrvatskih studija. Nikola Michael Sušec (21) i Jerko Kučić (23) prošloga su tjedna, u dva dana razlike, stradala od strujnog udara na željezničkom kolosijeku nedaleko borongajskog kampusa gdje su studirali. Prema službenoj priči policije, popeli su se na vagon koji je bio pod naponom prilikom čega je došlo do strujnog udara.

Izdvojeni članak

Održana komemoracija za tragično preminule studente: ‘Ostali smo bez dvojice braće, sinova i prijatelja’

Osvanuli su novi znakovi

Vagoni na teretnom željezničkom kolosijeku nalaze se na jednom od ‘divljih’ izlaza iz Kampusa kojim studenti, koji žive na istočnom dijelu grada, svakodnevno prolaze. Kako smo već pisali, idu preko žbunja, raslinja, tuđih dvorišta, pa konačno i preko nekoliko teretnih kolosijeka te jednog putničkog kako bi došli do stanice vlaka ili autobusa, ovisno s čime putuju. Čisto da oslikamo kako taj put izgleda, jedna studentica, koja je željela ostati anonimna, ispričala nam je da je nedavno žurila na faks pa joj je zapela noga na pruzi, i to aktivnoj.

Kako nam javljaju studentice, danas su na tom području osvanuli novi znakovi upozorenja. Postavljen je po jedan stupić sa svake strane pruge, na kojemu se nalazi znak ‘zabranjeno hodanje prugom’. Takva su i slična upozorenja na tom području već i bila postavljena, no sad su osvanula, kažu nam, i neka nova. To možete vidjeti na fotografijama u galeriji poviše.

I dalje nema sređenog prijelaza

Studenti, njih sada već tisuće, posljednjih 15 godina otkako je otvoren Kampus Borongaj koriste divlji prijelaz preko nekoliko željezničkih kolosijeka jer im je to najbrži put kući. No, već su dulje vrijeme, puno prije neviđene tragedije u kojoj su izgubljena dva mlada života, svjesni opasnosti toga puta.

Izdvojeni članak
teretni vagon upozorenja

Ovako izgledaju upozorenja na vagonima HŽ-a: Pitali smo ih zašto nema ograde kod željezničke pruge

U prilog tome govori i činjenica da su još 2011. studenti Fakulteta prometnih znanosti, koji se nalazi unutar zapuštenog kompleksa borongajskog kampusa, pokrenuli inicijativu da se na sjevernoj strani izgradi put za pješake preko pruge. Trebalo je izbetonirati nekih dvjestotinjak metara i studentima tako omogućiti da do željezničke stanice Trnava dođu sigurnim putem.

Toj su se inicijativi pridružili i studenti ostalih fakulteta na Kampusu. Prema sjećanju profesora s kojima smo razgovarali, tada je pokrenuta i peticija. Imala je, ispričali su nam, baš dosta potpisa, a osim studenata, podržali su je i nastavnici od kojih su neki, putujući vlakom, također prelazili prugu na jednom od tzv. divljih prijelaza. No, ništa se nije dogodilo i na tom području još uvijek nema nathodnika niti sređenog prijelaza, već studenti prolaze direktno preko pruge.