Pretraga

Naplata žalbi i molbi studentima odlazi u povijest? Sveučilište u Zagrebu od fakulteta zatražilo da ukinu tu praksu

A- A+

Brojne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu studentima naplaćuju molbe, žalbe i slične dopise, što, čini se, baš i nije u skladu sa Zakonom o upravnim pristojbama. Stoga je studentska pravobraniteljica, Barbara Šimić, pokrenula novu akciju koja bi trebala stati na kraj naplati takvih podnesaka, a dobra vijest je da je Sveučilište u Zagrebu podržalo ovu akciju.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu pokrenula je pred gotovo mjesec dana akciju ‘Stop naplati dokumenata’. Potaknuo ju je na to prigovor jedne studentice koja ju je pitala je li opravdano da joj fakultet naplaćuje rješenje molbe za priznavanjem izbornog kolegija na drugoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu, a koje je u skladu s horizontalnom mobilnošću.

Izdvojeni članak

Fakultet vam naplaćuje molbe i žalbe? To baš i nije u skladu sa Zakonom pa pravobraniteljica želi okončati takvu praksu

Šimić je tada došla do saznanja kako u Zakonu o upravnim pristojbama postoji članak prema kojemu se ‘pristojbe se ne plaćaju na sljedeće: pismena i radnje u svezi redovitim školovanjem učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome’.

– Koliko za sada vidim, prosječne molbe koje se upućuju prodekanu ili dekanu otprilike koštaju 30-ak kuna. Ali spominju se i iznosi od 100 i više kuna. Čitajući ovu zakonsku normu, trebalo bi se ukinuti naplaćivanje svih pristojbi osim izdavanja diplome prvostupnika i magistra, a kakvo će biti tumačenje pravne službe Sveučilišta, o tome ne mogu govoriti, istaknula je tada Šimić.

Na sreću studenata, sa Sveučilišta su na njen dopis kojim od rektora traži da upozori dekane na tu zakonsku odredbu, odgovorili pozitivno.

– Jako me veseli što Vas mogu obavijestiti kako je dopis koji sam uputila Sveučilištu u Zagrebu proslijeđen svim sastavnicama Sveučilišta s uputom da se nezakonito naplaćivanje dokumenata što prije ukine. Drago mi je što je Sveučilište podržalo ovu akciju i što je njihova reakcija stigla vrlo brzo. Ovim putem zahvaljujem se svim studentima koji su pomogli u ovoj akciji koja traje sve dok i posljednja sastavnica ne ukine plaćanje dokumenata, poručila je pravobraniteljica putem Facebooka.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap