Pretraga

Fakulteti i dalje naplaćuju studentske žalbe i molbe iako su službeno upozoreni da je to protivno zakonu

A- A+

Fakulteti ne odustaju od naplaćivanja studentima dokumenata poput prijepisa ocjena, raznih molbi i žalbi te potvrda o studiranju. Krajem prošle akademske godine studentska pravobraniteljica zagrebačkog sveučilišta upozorila je da je naplaćivanje takvih dokumenata protivno Zakonu o upravnim pristojbama. O tome je obavijestila Sveučilište koje ju je podržalo i njezin dopis u kojem se traži hitno ukidanje nezakonite naplate dokumenata proslijedilo svim sastavnicama. Međutim, ni nakon toga sastavnice nisu prestale svojim studentima naplaćivati ove dokumente, a neke su čak i podigle cijene.

Foto i obrada: srednja.hr

Prijepis ocjena na fakultetima se u prosjeku naplaćuje 30 kuna, a u nekim slučajevima doseže cifru od 100 kuna. Da stvar bude jasnija, radi se o nekoliko papira na kojima nije upisano ništa drugo nego studentove ocjene koje je dobio za pojedini kolegij – isto ono što ustvari može skenirati iz indeksa ili screenshotati sa studomata, no tada se to ne bi smatralo službenim dokumentom.  Studenti dakle plaćaju papire koje im u referadi isprintaju. Posebno je frustrirajuće kada studenti odu na razmjenu i shvate da se vani prijepis ocjena jednostavno samostalno isprinta te je naplaćivanje takvog dokumenta potpuna nepoznanica.

Izdvojeni članak

Kome treba indeks još? Fizički indeksi su višak i isisavanje novca iz studentskih džepova

Ne naplaćuju fakulteti samo prijepis ocjena, već i razne molbe i žalbe, a plaća se i potvrda o studiranju. Studentska pravobraniteljica zagrebačkog Sveučilišta, Barbara Šimić, krajem prošle akademske godine pokrenula je akciju “Stop naplati dokumenata” jer je shvatila da je to protivno Zakonu o upravnim pristojbama u kojem jasno stoji “Pristojbe se ne plaćaju na sljedeće: pismena i radnje u svezi redovitim školovanjem učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome”.

Sveučilište upozorilo sastavnice da hitno prekinu s naplatom dokumenata, no mnoge se na to oglušile

 Mnogobrojni studenti tada su joj se javljali s ciframa dokumenata koje plaćaju na svojim sastavnicama te je ona poslala dopis Sveučilištu u Zagrebu. Sveučilište je pozitivno odgovorilo te je reagiralo prema sastavnicama dopisom da hitno usklade svoje poslovanje sa Zakonom o upravnim pristojbama.

– Neke sastavnice stvarno to jesu napravile i ukinule plaćanje, a neke i dalje naplaćuju, kaže nam pravobraniteljica.

Izdvojeni članak

Fakultet vam naplaćuje molbe i žalbe? To baš i nije u skladu sa Zakonom pa pravobraniteljica želi okončati takvu praksu

Budući da su se mnoge sastavnice oglušile na upozorenje, a neke su čak i podigle cijene, pravobraniteljica je zatražila pomoć od studentskih predstavnika u Senatu koji su apelirali na to da se ishodi Odluka koja će točno definirati i propisati što se sve ne smije naplaćivati, ali, kako nam kaže – bezuspješno.
– Navodno se sada uprave sastavnica pozivaju na definiciju upravnih pristojbi  te prema njihovom tumačenju naplaćivanje molbi i ostalih dokumenata ne ulazi u definiciju članka spomenutog zakona na koji se pozivam. I dalje stojim pri svome jer članak jasno govori da je zabranjeno naplaćivati PISMENA I RADNJE u svezi s redovitim školovanjem studenata, prema tome mislim da ovdje nema ništa sporno, pojašnjava Šimić.

Pravobraniteljica ne odustaje od studentskih prava, čeka se odgovor nadležnih institucija

Dodaje da je zatražila i pomoć Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, a isto tako i svih studentskih predstavnika ostalih sastavnica kako bi ispregovarali sa svojim upravama ukidanje naplaćivanja. Osim toga, s predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu poslala je dopis Ministarstvu uprave za tumačenje Zakona o upravnim pristojbama kako bi razriješili različita tumačenja istog članka – ono od strane dekanata i drugo od strane studentskih predstavnika. Međutim, Ministarstvo uprave proslijedilo ih je na Ministarstvo financija i sada čekaju njihov odgovor. Prije nekoliko dana dobili su mail u kojem stoji da se Porezna uprava sada treba očitovati budući da je ona bila predlagatelj Zakona o upravnim pristojbama.
– Žao mi je studenata koji moraju plaćati, u pojedinim situacijama, prevelike iznose za prava koja im pripradaju prema Pravilniku o studiranju i ostalim pravnim aktima Sveučilišta. Nadam se da će se Porezna uprava uskoro očitovati i da će ova priča dobiti sretan kraj, na korist svih studenata, ne samo zagrebačkog već i ostalih sveučilišta (ukoliko se takva praksa i tamo događa) budući da zakoni vrijede na području cijele države, kaže nam Šimić.