Pretraga

Naputci za lagodno studiranje

A- A+

Vrijeme studiranja često se navodi kao najljepše životno doba. U ruke dobivate dosta slobode, ali s njom u paketu i odgovornosti. Bez obzira koji fakultet pohađate, neke stvari su svima zajedničke. Jedna od takvih je dovoljno slobodnog vremena, međutim ako ga krivo rasporedite moglo bi vas skupo koštati na više razina. Donosimo vam nekolicinu savjeta kako si olakšati studiranje od prvih dana dolaska na fakultet.

Studentsko doba nekima ostane najljepše u cijelom životu, dok se drugima pretvori u pravu traumu. Slobodnog vremena je puno, bezbrižniji ste nego ikada prije te se u takvim okolnostima često javi manjak odgovornosti. Gubitak prava studiranja, ponovna plaćanja školarine te hladni i topli rat s roditeljima, neke su od situacija u koje se možete dovesti nesavjesnim ponašanjem. Kako biste izbjegli ove i slične scenarije, donosimo vam par naputaka uz pomoć kojih ćete si olakšati studiranje i život.

Izdvojeni članak

Vještine koje jedino studenti posjeduju

Studiranje otpočetka stavite na prvo mjesto na listi prioriteta

Uspijete li u svojoj glavi postaviti stvari na prava mjesta, na pola ste puta da ostvarite uspjeh. Katkada se naravno za vrijeme studiranja javljaju iskušenja različitih vrsta poput odlaska na tekmu, koncert ili tulum umjesto gledanja u sitna slova kopiranog udžbenika, ali izvažite dobro što dobivate, a što gubite preskokom jednog izlaska s društvom. Umjesto toga unaprijed si odredite da ćete se ako položite ispit nagraditi shoppingom, koncertom ili nekom drugom aktivnošću koja vas veseli.

Upoznajte se sa što više kolega

Bez obzira što studirate pretpostavka je da s kolegama imate barem jednu zajedničku stvar – profesionalni interes. Stoga nemojte stremiti tome da od prvog do posljednjeg dana fakulteta budete u kontaktu samo s par kolega, koje znate još iz srednje škole. U iščekivanjima predavanja, ispita, upisa ocjena upoznajte se sa što više studenata, jer ćete na taj način prikupiti više informacija o gradivu, ispitnim pitanjima, karakteru profesora i slično. Osim toga veze s kolegama s fakulteta vjerojatno će vam biti korisne i nakon završetka studija odnosno u tijeku poslovne karijere.

Izdvojeni članak

Deset načina kako se motivirati za učenje

Ne ‘nasjedajte’ na strašenja starijih kolega

Ovaj savjet ne znači da se ne trebate družiti s kolegama s viših godina fakulteta nego da neke njihove teze uzmete s rezervom. Sjetite se kada ste bili četvrti razred osnovne škole, pa su vas plašili s time kako ništa više neće biti isto po dolasku u peti razred jer tada svaki predmet predaje različita osoba, pa se teško s time nositi. Zatim u šestom su vas ‘sedmaši’ plašili s fizikom i kemijom, a u osmom, učenici srednje škole time da srednja škola nije obvezna pa vas nitko neće štediti. Ništa drukčije nije ni na fakultetu.

Starije kolege će željeti pokazati kako su oni malo iskusniji od vas te će vas pokušati zavarati da kod određenog profesora nije moguće proći na prvom roku ili nekom sličnom obmanom. Poučeni iskustvima iz osnovne i srednje škole, ili time da ste vjerojatno i vi nekada sličan trik ‘prodali’ mlađim kolegama, nemojte se bezrazložno unaprijed bojati. Vaš će trud oko određenog ispita biti jedino mjerilo za uspjeh ili neuspjeh.

Stvorite naviku učenja

Svaka osoba je unikatna, pa tako i njene osobine. Procijenite koliko trebate vremena za pripremu određenog ispita te koje vam doba dana najviše odgovara za učenje. Netko voli učiti u knjižnici, dok drugima u takvom okruženju mnogo stvari odvlači pozornost. Sebe ipak najbolje poznajete, pa iskušajte sve metode još za vrijeme prvih kolokvija. Nakon što shvatite koje vam okruženje i doba dana najbolje odgovara za učenje, stvorite si rutinu da svakog dana u otprilike isto vrijeme prođete nekoliko poglavlja. Na taj način će se novi podaci lakše apsorbirati, a vi ćete doživjeti manje stresa.

Na predavanjima sjedite u prve redove

Ovo nije štreberski ritual, nego je iz više kutova koristan potez. Bit ćete usredotočeniji na gradivo koje se predaje, dobro ćete vidjeti power point prezentacije kojima je izlaganje popraćeno te ćete bolje čuti profesora osobito ako ne koristi mikrofon. Osim toga moći ćete lakše uspostaviti očni kontakt s predavačem, što će utjecati na njegovu volju da vam dodatno pojasni gradivo koje vama je ostalo nejasno.

Upoznajte profesore

Ovo je naputak koji se veže uz prethodni. Studije su utvrdile da je glavni razlog odsustva dobrog odnosa profesora i studenta nedostatak volje i otpor studenata u 90 posto slučajeva. Pokušajte se upoznati s profesorom u prvih par predavanja kroz javljanja na njegove upite ili prijavom za seminarsko izlaganje. Polaganje ispita će vam biti uvelike olakšano.

Imajte rokovnik obveza

Normalno je da uz studij imate i druge aktivnosti poput bavljenja sportom, usavršavanja kroz različite tečajeve ili pohađanje fakultetskih i drugih radionica. Kako ne biste morali odricati svojih hobija i ostalih stvari koje vas vesele napravite si kalendar obveza, koji ćete dopunjavati prema eventualnim izmjenama koje su nerijetke na fakultetu.

Izdvojeni članak

E to je studentski život

Izborne predmete odaberite prema vlastitoj preferenciji, a ne složenosti materije

Ovdje također možete upasti u zamke koje vam mogu servirati starije kolege. Dobro je se savjetovati oko odabira predmeta, ali na kraju odlučite prema vlastitom nahođenju. Većina fakulteta se sastoji od više smjerova. Sasvim je moguće da kolega koji vam savjetuje da izbjegnete neki kolegij, ima potpuno druge interese u odnosu na vas, a uz to mu usvajanje određenog gradiva ide sporije nego vama. Kad već imate mogućnost odabrati neke teme koje ćete proučavati, sami procijenite što je najbolje za vas.

Ponekad ćete pasti ispit, ali nemojte zbog toga očajavati

Po završetku ispita osjećali ste da ćete dobiti peticu, ali kada su stigli rezultati doživjeli ste hladan tuš; pali ste ispit. Trebate znati prije svega, da za svaki napisani ispit imate pravo tražiti uvid u svoje pogreške. Ako se odlučite na takav korak, nemojte doći profesoru s neprijateljskim stavom, nego ga normalnim tonom pitajte da vam pojasni pogreške. Na taj način možete dobiti popravak ocjene, ako se profesor preračunao u zbrajanju bodova, a u drugom slučaju pojašnjenje što se zapravo tražilo u pojedinom pitanju. Stoga je jako važno da ne idete na ispit iz bilo kojeg kolegija na posljednji rok, nego si ostavite prostor za kiks koji može uzrokovati više čimbenika.

Svaki fakultet je težak, pa budite spremni na to

Unatoč tome što ste puno puta čuli ovu tezu, niste na kraju povjerovali u nju, pa ste nakon par mjeseci studiranja u očaju jer mislite da nećete nikada završiti fakultet. Morate znati da svaki student nekoliko puta u tijeku studija doživi tjeskobe izazvane ovakvim razmišljanjima. Ključno je da vas ona ne pokolebaju. Budite svjesni da će bilo koji visok cilj da si postavite, a među njima je i visoko obrazovanje, zahtijevati odricanja i žrtvu. Neka vam misao vodilja bude da ćete dobivanjem diplome postići uspjeh i cijenjen rezultat, nakon kojeg ćete zaboraviti na sve teške trenutke koje ste morali proći da bi došli do cilja.