Pretraga

Nastavak hvalevrijedne inicijative: Besplatne menstrualne potrepštine stižu i u studentske domove

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objavio je da se inicijativa UNIZG Ciklus nastavlja te da će studentice Sveučilišta dobiti od ožujka 200.000 besplatnih menstrualnih potrepština. Osim po faksevima, novost je da će se projekt provoditi i po svim studentskim domovima, a sve u svrhu iskorjenjivanja menstrualnog siromaštva.

ulošci - menstrualne potrepštine

Ilustracija: Pexels

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu još je 2022. pokrenuo inicijativu UNIZG ciklus koja za cilj ima smanjiti menstrualno siromaštvo koje je prisutno i u Hrvatskoj. Od tada su se na pojedinim zagrebačkim fakultetima pojavili dispenzeri s besplatnim ulošcima, a od ovog ožujka će se projekt provoditi i po studentskim domovima.

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu osigurao je 200.000 menstrualnih potrepština, koje će od ožujka biti dostupne svim našim studenticama. Osim po faksevima, projekt će se provoditi i po svim studentskim domovima kako bismo potpuno iskorijenili menstrualno siromaštvo na našem Sveučilištu, objavio je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)

Podsjetimo, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu još je 2022. rekao da ovom inicijativom žele smanjiti ekonomske nejednakosti i razinu menstrualnog siromaštva među studenticama, ukloniti stigmu i menstrualni sram te formirati ‘sigurna’ mjesta za preuzimanje besplatnih menstrualnih potrepština. Krajnji cilj je, u suradnji s ostalim SZ-ovima diljem RH, osigurati besplatne menstrualne potrepštine za sve studentice u državi.

Inače, sličnu inicijativu provodi i Sveučilište u Rijeci, Splitu te Puli, a besplatne uloške daju i gradovi poput Karlovca, Zaprešića, Varaždina i Samobora.