Pretraga

Još jedan grad osigurao besplatne uloške za oko 800 učenica: ‘Higijena nije i ne bi smjela biti luksuz’

A- A+

Rijeka, Karlovac, Zaprešić, Varaždin – samo su neki od gradova koji su u školama osigurali dispenzere s besplatnim menstrualnim potrepština. Njima se pridružuje i Samobor, koji je osigurao besplatne uloške za učenice viših razreda osnovnih škola.

Sanja Horvat Iveković (predsjednica samoborskog SDP-a), gradonačelnica Petra Škrobot, Milena Kolarec (ravnateljica OŠ Bogumila Tonija)|foto: Grad Samobor

Grad Samobor osigurao je besplatne higijenske uloške za oko 800 učenica viših razreda u svih pet samoborskih osnovnih škola i time se pridružio inicijativi koja se zalaže protiv menstrualnog siromaštva, priopćeno je iz tog grada.

Sve je krenulo nakon istraživanja o menstrualnom siromaštvu

– Naime, istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter ukazalo je na alarmantne podatke o menstrualnom siromaštvu. Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi te kupuju manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok si više od 10 % žena u Hrvatskoj uopće ne može priuštiti uloške. Zbog menstruacije iz škole je barem jednom tjedno izostalo 61,8 % ispitanih učenica, od kojih je 8,7% to napravilo jer nisu imale dovoljno menstrualnih potrepština. Rezultati istraživanja podigli su svijest o ovoj temi i potaknuli određene promjene. U mnogim školama su higijenski ulošci besplatno dostupni, a Vlada RH od 1. travnja smanjuje PDV na higijenske uloške s 25 na 13%, navode iz Grada Samobora.

Dodaju kako je upravo istraživanje udruge PaRiter pokrenulo i destigmatizaciju menstrualnog zdravlja uz poruku da o ovoj temi treba otvoreno razgovarati u školama, a kako bi se mlade educiralo o spolnom sazrijevanju i zdravlju.

Izdvojeni članak
ulošci i tamponi

Besplatne menstrualne potrepštine stižu i studenticama fakseva u Zagrebu: ‘Želimo smanjiti nejednakosti’

I dalje tabu tema…

– Menstruacija je nažalost i dalje tabu tema i zapravo nismo ni svjesni koliko djevojaka i žena si ne može priuštiti higijenske uloške. Borba protiv menstrualnog siromaštva je borba za dostojanstvo žena, jer higijena nije i ne bi smjela biti luksuz. Higijenski uložak je prijeka potreba i zato smo odlučili kupiti uloške za sve učenice osnovnih škola. Za tu smo namjenu, kroz suradnju gradskih vijećnika FOKUSA i SDP-a, osigurali 50.000 kuna u gradskom proračunu, a bude li potrebno osigurat ćemo i dodatna sredstva, kazala je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot prilikom posjete i dostave higijenskih uložaka Osnovnoj školi Milana Langa i Osnovnoj školi Bogumila Tonija.

Iz Grada Samobora obavještavaju da će košare s higijenskim ulošcima i ostalim higijenskim potrepštinama narednih dana biti dostavljene u sve ostale samoborske osnovne škole.

– Želja gradonačelnice Petre Škrobot je da se higijenski ulošci, u suradnji sa Zagrebačkom županijom koja je osnivač srednjih škola u našem gradu, osiguraju i za sve srednjoškolke, stoji zaključno u priopćenju Grada Samobora.