Pretraga

Niste sigurni u svoj odabir faksa? Donesite čvrstu odluku uz ove savjete

A- A+

U godinama mladosti, kada svijet izgleda kao ogroman labirint mogućnosti, mnogi se mladi ljudi suočavaju s jednim od najvažnijih izbora u životu – odabirom studija. Među njima ste vjerojatno i vi, preplavljeni mnoštvom opcija i očekivanja.

učenje, razmišljanje

Ilustracija: Unsplash

Odabir studija prema preferencijama i kompetencijama važan je korak u životu svakog srednjoškolca, a donošenje odluka o tome što odabrati utjecat će na buduću karijeru i životni put. Osim spomenute bojazni, u današnjem svijetu, gdje se čini da su mogućnosti beskonačne, srednjoškolci se suočavaju s jednim novim strahom.

FOBO – suvremeni strah u odabiru studija

Sigurno ste već na svojoj koži osjetili fenomen FOMO-a, kada propuštate neko važno druženje s društvom, a vi morate ležati u krevetu u temperaturi. Ali, znate li da se srednjoškolci, prilikom odabira studija, suočavaju i sa strahom od bolje opcije? Radi se o paradoksu ‘previše izbora’ (tzv. FOBO, eng. Fear of a Better Option) koji zaista može dodatno otežati odabir studija. Dok širok spektar studijskih programa pruža mogućnost personaliziranog odabira i prilagodbe individualnim preferencijama, upravo previše izbora ponekad može dovesti do suprotnog efekta.

Umjesto olakšavanja procesa odabira studija, previše opcija može stvoriti osjećaj preopterećenosti i zbunjenosti, što vas može ograničiti u donošenju odluke.

Odluka o odabiru studija nije važna samo u trenutku izbora, već ima dugoročne posljedice na osobni i profesionalni život. Iz tog razloga, ključno je uložiti vrijeme i trud te kroz psihološku procjenu bolje razumjeti sebe i svoje potrebe.

Onaj tko voli svoj posao, neće provesti niti jedan dan u životu radeći

Pronalaženje studijskog programa koji nas istinski ispunjava i motivira ključno je za postizanje osobnog zadovoljstva i uspjeha u budućnosti. Odabrati ono što ćete raditi ‘s guštom’ može vas voditi prema izvrsnosti i ispunjenju u profesionalnom i osobnom životu. Ne kaže se bez razloga da ako volite ono što radite, nećete raditi ni jedan dan u svom životu.

Prvi korak u pronalaženju svoje prave akademske avanture je upravo psihološka procjena! Ne brinite, nije toliko komplicirano koliko zvuči. Zamislite to kao da istražujete svoj vlastiti unutarnji svijet – što vas stvarno čini sretnima i motiviranima? Bacite pogled na svoje školske dane. Koje predmete ste obožavali? Što volite raditi kad niste zarobljeni u školskim klupama? Kroz psihološku procjenu razmislit ćete i o svojim dugoročnim snovima – gdje se vidite za pet ili deset godina?

Psihološka procjena će vam dati informacije

Kroz psihološku procjenu dobit ćete uvide u vaše jake strane, slabosti, sklonosti i preferencije. Pružiti će vam dublje razumijevanje vaše osobnosti i potencijalna područja interesa. Također, psihološka procjena može identificirati područja koja bi vam možda predstavljala izazov te vam pomoći da razvijete strategije za prevladavanje tih prepreka. Važno je imati na umu da psihološka procjena nije konačni odgovor, već jedan od alata koji vam mogu pomoći u procesu donošenja odluke.

Bacite se ‘u vatru’

Mnogi od vas imaju poteškoća pri odabiru studija koji bi odgovarao vašim stvarnim interesima i potrebama. Ipak, postoji način da se to promijeni. Umjesto da čekate da vam se prava prilika dogodi, trebate sami stvarati prilike. Bacite se u vatru! Iskoristite slobodno vrijeme kako biste istražili svijet oko sebe. Psihološka procjena će vam dati temelj da ne lutate okolo svijetom već će vas usmjeriti u pravcu onoga što vam najbolje leži, a čega možda niste bili niti svjesni!

Studenti i poslodavci su odličan izvor informacija

Možda se čini da je put do zapošljavanja dalek i nepoznat, dok vam nedostaje jasna slika o tome što želite i gdje tražiti. U ovom procesu, koristite sve dostupne alate poput Googlea i Facebook grupa koje se bave traženjem poslova. Pronalaženje prilika za volontiranje, ljetne škole ili prakse može vam pružiti uvid u različite sfere rada i pomoći vam da razvijete svoje interese.

Učenje iz iskustava drugih, posebno studenata koji su nedavno prošli kroz slične izazove, može vam pružiti dragocjene uvide i pomoći vam da donesete informiranu odluku.

Budite otvoreni prema novim izazovima

Nakon što ste prikupili informacije o različitim studijskim programima, vrijeme je za usporedbu i prosudbu. Važno je biti realan i razmotriti sve aspekte prije donošenja konačne odluke.

Proces odabira studija promatrajte kao priliku za stjecanje važnih vještina koje će doprinijeti razvoju organizacije u kojoj ćete raditi. Već sama psihološka procjena vaših interesa, talenata i ambicija je ogroman korak za vašu daljnju karijeru.

Odabir studija će vas naučiti važnim vještinama za svijet rada

Odabir studija donosi ne samo akademsku, već i životnu promjenu. Za mnoge od vas, to znači korak u nepoznato. Upravljanje promjenama, prilagođavanje novim okolnostima i suočavanje s izazovima odraslog života postaju neizbježni koraci. No, ovo iskustvo također nosi sa sobom važne vještine poput samostalnosti, organizacije, timskog rada i rješavanja konflikata, koje su bitne ne samo za studij, već i za vaš budući radni život. Važno je imati na umu i brigu o svom Wellbeing te potražiti psihološku podršku kad god je potrebno, kako bi se lakše nosili s ovim izazovima.

Slijedite svoje srce i strast, ali budite i pragmatični

Odabir studija prema preferencijama i kompetencijama važan je korak u oblikovanju vaše budućnosti. Temeljita psihološka procjena, istraživanje opcija, usporedba i prosudba te otvorenost prema novim izazovima ključni su elementi ovog procesa. Slijedite svoje srce i strast, ali budite i pragmatični u donošenju odluke koja će vam omogućiti ostvarenje vaših karijernih ciljeva i snova.