Pretraga

Nižu se komentari na snižavanje uvjeta za upis studija psihologije: ‘Sramotno’

Sramotno snižavanje kriterija ili opravdan potez. Naši čitatelji su podijeljeni nakon što smo objavili vijest da je Fakultet hrvatskih studija promijenio uvjete za upis jednog od popularnijih studija današnjice – studij psihologije. Više nije potrebno položiti višu, A razinu Matematike na državnoj maturi, već je dovoljna osnovna, B razina ispita. Nekima se taj potez svidio, drugi su njime zgroženi.

komentari na studij psihologije

Ilustracija: Unsplash | Facebook screenshot

Nedavno smo objavili kako je Fakultet hrvatskih studija, za studij psihologije, od nadolazećeg roka državne mature, odlučio promijeniti uvjete za upis. Najveća je novost da kandidati više neće morati položiti višu, A razinu Matematike kako bi upisali taj studij. Dovoljno je da na maturi polože osnovnu, B razinu Matematike.

Učinili su to, rekli su nastavnici fakultetskog Odsjeka za psihologiju za srednja.hr, kako bi studentima društvenih afiniteta, koji nisu nužno toliko vješti u matematičkim zadacima, omogućili da uopće budu kandidati za studij psihologije. Pojačali su, zato, kazali su nam, vrednovanje jezičnih ispita, i materinjeg i stranog.

Izdvojeni članak
list ispita B razine mature iz Matematike, u pozadini zgrada Fakulteta hrvatskih studija

Mijenjaju se uvjeti za upis na jednom od popularnijih studija, A razina Matematike više nije potrebna

‘Sramotno, ispada da je najbolje upisati laku srednju’

Kad smo objavili tu vijest pristigla nam je salva kritičkih komentara. Ljudi koji su, mahom, nezadovoljni ovim potezom Fakulteta hrvatskih studija i koji drže da je to spuštanje kriterija. Neki su utvrdili, citiramo, da je to ‘debelo srozavanje obrazovanja’.

– Sramotno. Sramotno je da učenici s gimnazijskim programom uopće i pristupaju B razini, a kamoli da je B razina dovoljna za učiteljski studij, a sada i studij psihologije. Ovo je debelo srozavanje obrazovanja, stoji u jednom komentaru.

Da je ovo smiješno, smatra drugi komentator, jer učenici iz teških srednjih škola čije su trojke jače od nečijih petica, sad gube šansu.

– Ispada da je najbolje upisati laku srednju, biti 5,0 i onda polagati B razine i upišeš šta hoćeš. Čemu onda matura! Vratite prijemne i zanemarite ocjene iz srednje. Neka se, već jednom, vrednuje znanje, utvrdio je jedan komentator.

Kako su nastavnici psihologije s Fakulteta hrvatskih studija spomenuli i pojavu matematičke anksioznosti, neki su se kritičari direktno osvrnuli na to. Jedan tako kaže da bi bilo zgodno istražiti koja skupina odraslih troši više anksiolitika, oni koji se bave matematikom ili oni koji primarno rade s ljudima.

‘Nadam se zabrani matematike općenito’

Neki su bili posebno sarkastični kad su vidjeli ovu našu vijest.

– Nadam se zabrani matematike općenito. Naime, nekima matematika ide lakše, drugima teže. Stop diskriminacijama! Želimo šaroliko društvo puno boja, u kojima svi upisujemo sve i svi radimo kao kirurzi, ako to želimo, napisao je sarkastični komentator.

Drugi, pak, nisu bili sarkastični i pitaju se što će uopće matematika na psihologiji jer je za učenje statistike dovoljno znati, kažu, četiri osnovne matematičke operacije.

Izdvojeni članak
globus na stolu

Želite li studirati Povijest i geografiju ili Geografiju i povijest? Drugačiji su uvjeti za upis

‘Po mom mišljenju, B razina Matematike je dovoljna’

Svoju je priču podijelila i komentatorica koja je studij psihologije upisala 1964. godine, i to na Filozofskom fakultetu. Na prijemnom je, kaže, polagala matematiku, biologiju, test inteligencije, a prošla je i razgovor s profesorom. Prethodno je završila prirodni smjer u gimnaziji, no većina njenih kolega nije. Dolazili su iz društvenih smjerova sa slabijom matematikom.

– Ispit je bio vrlo lagan i kao što je netko rekao na nivou osnovne škole i nisu ga položili samo oni koji nisu briljirali ni na testu inteligencije. Statistika i nije nešto preteška, teza je bila psihometrija. Većina nas koji smo došli u struku mogla je slobodno zaboraviti statistiku jer nam u radu nije trebala, osim onima koji su se bavili istraživanjem. Osnove smo svi imali i za to ne treba nikakva komplicirana matematika. Malo tko će se baviti predikcijama i analizama varijance, a tko se za to odluči, taj ima afinitet za matematiku, a da ne govorimo o današnjem vremenu kada imate za sve kompjuterske programe, napisala je u komentaru.

Iako je is ama diplomirala psihologiju i cijeli radni vijek provela u struci, smatra da se psihologija kao studij malo previše elitizira. Po mišljenju komentatorice, B razina matematike je sasvim dovoljna za budućeg psihologa.