Pretraga

Želite li studirati Povijest i geografiju ili Geografiju i povijest? Drugačiji su uvjeti za upis

Na zagrebačkom sveučilištu postoje dva gotovo ista studija. Oba su nastavnička, obuhvaćaju ista dva predmeta i izvode ih isti fakulteti. No, razlika je upisujete li Povijest i geografiju ili Geografiju i povijest jer ćete na državnoj maturi morati polagati drugačije ispite. Dobro ste pročitali, uvjeti za upis su drugačiji. Razine ispita iz Hrvatskoj jezika, koje je potrebno zadovoljiti, se ne podudaraju, a nedavno je situacija bila još kompliciranija pa su se na jedan studij upisivali maturanti koji su položili B, na drugi oni koji su položili A razinu Matematike. Sad su to odlučili uskladiti, no ne u potpunosti pa se ispiti drugačije boduju.

globus na stolu

Foto: Unsplash

Senatori zagrebačkog sveučilišta još su u prosincu prihvatili promjene uvjeta upisa na pojedine studije. Među njima se našao i integrirani studij Geografija i povijest, koji zajednički izvode Prirodoslovno-matematički fakultet i Filozofski fakultet u Zagrebu.

Po novome, za upis tog studija više neće biti potrebno položiti A, već je dovoljna B razina Matematike na državnoj maturi. Te informacije već su uvedene u sustavu Postani student i maturanti, ali i ostali kandidati, koji će ove godine prijavljivati taj studij, bit će vrednovani prema novim uvjetima. S tim smo informacijama kontaktirali PMF te ih upitali zašto je došlo do takve promjene i hoće li tako privući veći broj studenata na svoj studij.

‘Glavni razlog je usklada sa sestrinskim studijem’

Kako stoji u njihovom odgovoru za srednja.hr, na sjednicama nadležnih tijela odsjeka i faksa, a nakon opsežne rasprave i analize, još u listopadu 2022. donijeli su odluku u promjeni iz A u B razinu.

– Glavni razlog bila je usklada sa sestrinskim studijem Povijesti i geografije koji je organiziran matično na Filozofskom fakultetu. Naravno da smo bili svjesni da ovakve prilagodbe mogu povećati interes za naš studijski program, no niti na koji način ta promjena ne utječe na samu kvalitetu studijskog programa, stoji u odgovoru koji potpisuje Martina Jakovčić, službenica za informiranje PMF-a.

Pitali smo ih hoće li doći do popuštanja uvjeta za upis nalik ovome i na drugim studijima koje izvodi PMF-a na što su nam rekli da ne smatraju da se radi o propuštanju uvjeta. Svaki odsjek, zaključuju, samostalno raspravlja uvjete za upis pa ne mogu komentirati niti predviđati buduće uvjete. Ponovimo, uvjet za upis studija, što se tiče ispita iz Matematike na državnoj maturi, evidentno je popušten jer ne treba više položiti višu, A razinu, već osnovnu, B razinu tog predmeta. Viša razina bodovno je značajnija od osnovne razine, a bodovi se preračunavaju po posebnoj formuli.

Izdvojeni članak
list ispita B razine mature iz Matematike, u pozadini zgrada Fakulteta hrvatskih studija

Mijenjaju se uvjeti za upis na jednom od popularnijih studija, A razina Matematike više nije potrebna

Dva ista studija s različitim uvjetima

Možda i veća vijest od popuštanja uvjeta, za one koji to ne znaju, jesu dva ista, ali opet različita studija na istim zagrebačkim fakultetima. Naime, studenti mogu upisati studij Povijest i geografija kojeg vodi Filozofski fakultet u suradnji s PMF-om, ili studij Geografija i povijest kojeg PMF vodi u suradnji s Filozofskim. Možda ste mislili da je ista stvar, no prevarili biste se. Različiti su, osim matične ustanove i nositelja studija, i uvjeti upisa.

Tako za upisati prvi studij morale položiti višu, A razinu Hrvatskog jezika na maturi, a za upisati drugi studij možete položiti samo osnovnu, B razinu Hrvatskog jezika. To su razlike nakon usklađivanja. Ranije su se, prema odgovoru PMF-a koji smo gore citirali, polagale i drugačije razine ispita iz Matematike. I kad je u pitanju udio bodova koji nose pojedini ispiti, i tu imamo razlike. Filozofski na svom matičnom studiju više boduje rezultat Hrvatskog jezika, nego Engleskog i Matematike, a PMF na svom matičnom studiju više boduje rezultat na maturi iz Matematike nego iz jezika.

Napomenimo kako se radi o integriranim nastavničkim studijima. Studenti koji završe ove studije, neovisno jesu li studirali Povijest i geografiju ili Geografiju i povijest, zaposlit će se u osnovnoj ili srednjoj školi, a učenicima će predavati ta dva predmeta. Ostaje nejasno zašto je integracija zagrebačkog sveučilišta, čak i na funkcionalnoj razini, toliko neefikasna da se na praktički iste studijske smjerove upisuju različiti kandidati jer dva faksa koja te studije izvode u suradnji imaju svoje, jedne od drugih različite kriterije.