Pretraga

Nova vrsta državnih stipendija od 10.800 kuna dodjeljuje se već od jeseni: Evo tko ima pravo na nju

A- A+

Kako smo već pisali, u srpnju je otvorena javna rasprava oko Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za posebne skupine studenata. Nova je to vrsta državne stipendije, a kako se ovih dana doznaje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivat će ju – već od ove jeseni. Za stipendiju u ukupnom iznosu od 10.800 kuna studenti će konkurirati u sedam kategorija.

Foto: Srednja.hr

Ovih je dana na snagu stupio Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za posebne skupine studenata. Njime su definirani uvjeti dodjele stipendija za sedam kategorija studenata, a riječ je o stipendijama koje je proteklih godina dodjeljivala Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Natječaj do 15. listopada

Novu vrstu državne stipendije dodjeljivat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, putem natječaja već od ove jeseni, a prema Pravilniku, natječaj će Ministarstvo raspisati do 15. listopada. Studenti će prijavu podnositi ispunjavanjem elektroničkog obrasca na mrežnoj stranici Ministarstva. Pravo sudjelovanja u natječaju za novu vrstu državne stipendije ostvaruju sljedeće skupine studenata:

Izdvojeni članak
stipendije

Od jeseni nova stipendija: Po 10.000 kn stiže redovnim i izvanrednim studentima ovih visokih učilišta

  • redoviti studenti studijskih programa za deficitarna zanimanja s naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe
  • redoviti studenti osobe s invaliditetom
  • redoviti studenti kategorizirani sportaši s valjanom kategorizacijom
  • redoviti studenti kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja
  • redoviti studenti koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – daroviti mladi umjetnici
  • redoviti studenti bez oba roditelja
    redoviti studenti roditelji

Stipendija se dodjeljuje kroz devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja, i iznosi 1.200 kuna mjesečno odnosno 10.800 kuna godišnje.

Bit će dodijeljeno 400 novih stipendija

Ministarstvo smo pitali koliko će stipendija ukupno i po svakoj od kategorija biti dodijeljeno u nadolazećoj akademskoj godini.

– Ukupno će se dodijeliti 400 stipendija u okviru navedenog natječaja u akademskoj godini 2019./2020. Natječajem će biti propisane kvote u sklopu svake pojedinačne kategorije, a prijedlog kvota po kategorijama predlaže Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu državnih stipendija za posebne skupine studenata, kažu nam u Ministarstvu.

Tko čini Povjerenstvo?

– Povjerenstvo, sukladno Pravilniku, čini sedam članova od kojih su tri člana predstavnici studenata na prijedlog Hrvatskoga studentskog zbora uz osiguravanje zastupljenosti predstavnika sveučilišnih i stručnih studija, jedan predstavnik Rektorskoga zbora i jedan predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola te dva predstavnika Ministarstva. Sastav Povjerenstva bit će objavljen u Natječaju, kažu iz MZO-a.

Osim kvota, studenti će iz natječaja moći doznati i koja su to deficitarna zanimanja za koja se stipendija dodjeljuje, a uvjete dodjele ove stipendije možete proučiti već sada u Pravilniku pri dnu ovoga teksta.

Iz Ministarstvo poručuju i kako će osim ovih posebnih stipendija te stipendija za studente pripadnike romske nacionalne manjine, nastaviti s dodjelom stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa (10.000 stipendija) te dodjelom tzv. STEM stipendija (3.400 stipendija).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [233.35 KB]