Pretraga

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

A- A+

Nacrt novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti konačno donosi promjenu koju iščekuju svi studenti stručnih studija. Nakon završetka petogodišnjeg visokoškolskog obrazovanja, više neće biti stručni specijalisti, nego – stručni magistri – baš kao što su i sami predlagali. Ako se Zakon izglasa, kaže dekan Visoke škole Edward Bernays Damir Jugo, ovo će biti ogromna i sjajna promjena.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Studenti stručnih studija, posebno oni koji diplomiraju nakon pet godina i položenih 300 ECTS-a, imaju razloga za veselje.

‘Ovo je ispravljanje jedne velike nepravde’

U novom nacrtu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je pripremila administracija ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, spominje se promjena koju iščekuje preko 50.000 studenata u Hrvatskoj. Radi se o studentima stručnih studija koji su do sada, nakon završenog preddiplomskog studija dobivali titulu stručnog prvostupnika, a na kraju diplomskog – dubioznu titulu stručnog specijalista.

To se mijenja. Ministar Fuchs u nacrt je novoga Zakona unio da će se titula koju će studenti stručnih studija dobiti nakon diplomskog promijeniti u ‘stručni magistar’ uz naznake struke u kojoj studenti ili studentica diplomira. Dijana Radovniković iz inicijative 300=300, koja se zajedno s kolegama već godinama bori za prava studenata stručnih studija, kaže kako je iznimno zadovoljna takvim razvojem događaja.

– Smatramo da je ovom promjenom MZO na tragu onoga što smo i mi kao Inicijativa predložili. Ovo smatramo ispravljanjem jedne velike nepravde i velikim korakom prema nestanku diskriminacije stručnih studija. Ovim se smanjuje neravnopravnost stručnih i sveučilišnih studija, ali i daje jasna distinkcija među njima. Iskoristila bih priliku da se zahvalim svim članicama i članovima Inicijative, našim suradnicima, prijateljima i ostalima koji su nas podržavali na ovom našem putu. Veliko hvala i novinarima koji su izvještavali o našoj priči, kaže nam Radovniković.

Izdvojeni članak
radovan fuchs mzo

Fuchsov novi zakon: Promjene za visoke škole, studenti imaju nove titule, rektori samo jedan mandat…

‘Ogromna je i sjajna ova promjena’

Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays i predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, pozdravio je ovaj potez resornog ministarstva i naglasio da su na vidiku pozitivne promjene za stručne studije.

– Nakon žestokih borbi za održavanje ravnopravnosti stručnih studija posljednjih godina, konačno se borimo za napraviti korak, pa čak i dva naprijed. Naime, uspjeli smo se izboriti da se u službeni prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanosti uvrsti više važnih i dobrih stvari za stručne studije, napisao je na svojem Facebook profilu Jugo.

Daleko najvažnijom promjenom smatra, dakako, onu vezanu za stručni naziv. Ako Zakon bude izglasan, stručni specijalisti, ističe, odlaze u povijest, a stvarnost postaju stručni magistri.

– Predviđena je i mogućnost po kojoj mogu upisivati poslijediplomske studije. Ogromna je i sjajna ova promjena, pa neka ovaj post moji prijatelji shvate i kao poziv studentima stručnih studija i ostalima koji ih podržavaju da pažljivo prate tijek donošenja ovog Zakona koji će uskoro u javnu raspravu, da aktivno sudjeluju na esavjetovanju i u konačnici da javno podrže ove važne promjene, zaključuje profesor Jugo.

https://www.facebook.com/damir.jugo.9/posts/5292081530850559