Pretraga

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

A- A+

Nacrt novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti konačno donosi promjenu koju iščekuju svi studenti stručnih studija. Nakon završetka petogodišnjeg visokoškolskog obrazovanja, više neće biti stručni specijalisti, nego – stručni magistri – baš kao što su i sami predlagali. Ako se Zakon izglasa, kaže dekan Visoke škole Edward Bernays Damir Jugo, ovo će biti ogromna i sjajna promjena.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Studenti stručnih studija, posebno oni koji diplomiraju nakon pet godina i položenih 300 ECTS-a, imaju razloga za veselje.

‘Ovo je ispravljanje jedne velike nepravde’

U novom nacrtu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je pripremila administracija ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, spominje se promjena koju iščekuje preko 50.000 studenata u Hrvatskoj. Radi se o studentima stručnih studija koji su do sada, nakon završenog preddiplomskog studija dobivali titulu stručnog prvostupnika, a na kraju diplomskog – dubioznu titulu stručnog specijalista.

To se mijenja. Ministar Fuchs u nacrt je novoga Zakona unio da će se titula koju će studenti stručnih studija dobiti nakon diplomskog promijeniti u ‘stručni magistar’ uz naznake struke u kojoj studenti ili studentica diplomira. Dijana Radovniković iz inicijative 300=300, koja se zajedno s kolegama već godinama bori za prava studenata stručnih studija, kaže kako je iznimno zadovoljna takvim razvojem događaja.

– Smatramo da je ovom promjenom MZO na tragu onoga što smo i mi kao Inicijativa predložili. Ovo smatramo ispravljanjem jedne velike nepravde i velikim korakom prema nestanku diskriminacije stručnih studija. Ovim se smanjuje neravnopravnost stručnih i sveučilišnih studija, ali i daje jasna distinkcija među njima. Iskoristila bih priliku da se zahvalim svim članicama i članovima Inicijative, našim suradnicima, prijateljima i ostalima koji su nas podržavali na ovom našem putu. Veliko hvala i novinarima koji su izvještavali o našoj priči, kaže nam Radovniković.

Izdvojeni članak
radovan fuchs mzo

Fuchsov novi zakon: Promjene za visoke škole, studenti imaju nove titule, rektori samo jedan mandat…

‘Ogromna je i sjajna ova promjena’

Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays i predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, pozdravio je ovaj potez resornog ministarstva i naglasio da su na vidiku pozitivne promjene za stručne studije.

– Nakon žestokih borbi za održavanje ravnopravnosti stručnih studija posljednjih godina, konačno se borimo za napraviti korak, pa čak i dva naprijed. Naime, uspjeli smo se izboriti da se u službeni prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanosti uvrsti više važnih i dobrih stvari za stručne studije, napisao je na svojem Facebook profilu Jugo.

Daleko najvažnijom promjenom smatra, dakako, onu vezanu za stručni naziv. Ako Zakon bude izglasan, stručni specijalisti, ističe, odlaze u povijest, a stvarnost postaju stručni magistri.

– Predviđena je i mogućnost po kojoj mogu upisivati poslijediplomske studije. Ogromna je i sjajna ova promjena, pa neka ovaj post moji prijatelji shvate i kao poziv studentima stručnih studija i ostalima koji ih podržavaju da pažljivo prate tijek donošenja ovog Zakona koji će uskoro u javnu raspravu, da aktivno sudjeluju na esavjetovanju i u konačnici da javno podrže ove važne promjene, zaključuje profesor Jugo.

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap