Pretraga

Noviteti na zagrebačkom faksu: Profesori studentima trebaju osigurati zadatke i rješenja s ranijih rokova

A- A+

Nositelji kołegija na predavanju trebaju naglašavati potrebna znanja nužna za prolazak ispita, trebaju organizirati predkolokvijske i predispitne vježbe na kojima se rješavaju zadaci s prošlih rokova, a težinu ispitnih zadataka treba prilagoditi onima koji se rješavaju na predavanju i vježbama. Kako je izvijestio Studentski zbor zagrebačkog FSB-a, ovo su nove mjere izglasane na Fakultetskom vijeću. One bi, smatraju studenti, trebale doprinijeti povećanju kvalitete i učinkovitosti studiranja.

Tekstil promet

Tekstilpromet | screenshot: Google Maps

Studentski zbor Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu na društvenim je mrežama izvijestio da su na sjednici Fakultetskog vijeća izglasane mjere koje bi trebale povećati kvalitetu i učinkovitost studiranja. Definirano je, primjerice, da nositelji kolegija teorijske izvode na predavanju moraju potkrijepiti sa što većim brojem riješenih primjera te da na predavanju moraju naglašavati potrebna znanja nužna za prolazak ispita.

Profesori studentima trebaju osigurati ispitne zadatke i rješenja s prethodnih rokova

– Studentski zbor FSB-a je svjestan dugogodišnjih nagomilanih problema u izvođenju nastave na Fakultetu te smo u suradnji s Upravom Fakulteta potaknuli donošenje mjera te će se one početi provoditi odmah. Mjere su obavezujuće za sve kolegije na Fakultetu i cilj im je povećati prolaznost naših studenata bez snižavanja kriterija te se nadamo da će se učinci ovih mjera pokazati na sljedećim kolokvijima i ispitnim rokovima, napisali su iz Studentskog zbora FSB-a.

Nadalje, nositelji kolegija trebaju prilagoditi opterećenje studenta koje je definirano ECTS bodovima, što znači prilagodbu količine gradiva koja se izlaže na predavanju. Nositelji kolegija trebaju organizirati predkolokvijske i predispitne vježbe na kojima demonstratori ili asistenti rješavaju zadatke s prijašnjih kolokvija ili ispita.

Nositelji kolegija trebaju prilagoditi težinu ispitnih zadataka onima koji se rješavaju na predavanju i vježbama. Potrebno je studentima osigurati pristup ispitnim zadacima s rješenjima s prethodnih pismenih ispita i kolokvija. Nositelji kołegija na predavanju trebaju naglašavati potrebna znanja nužna za prolazak ispita. Nositelji kolegija zajedno s asistentima trebaju prije ispitnog roka provjeriti ispravnost zadanih zadataka na ispitu te definirati kriterije ocjenjivanja po pojedinim elementima zadatka, stoji u mjerama koje je objavio Studentski zbor FSB-a.

Izdvojeni članak
Tekstil promet

Studente koji nastavu slušaju u Tekstilprometu muče redovi pred menzom: ‘Druga najbliža je tek na Borongaju’

Profesori trebaju raditi izvješća za Upravu nakon kolokvija i studentima ukazati na pogreške

Osim toga, nakon provedenih kolokvija nositelji kolegija trebaju izraditi izvješće za Upravu Fakulteta o rezultatima provedenih kolokvija. Tu spada održanost predkolokvijskih vježbi, broj studenata na kolokviju te analiza uspješnosti i prolaznosti studenata. Nakon provedenih kolokvija i ispita, stoji u mjerama, nositelji kolegija trebaju na uvidima u ispitne zadaće prezentirati analizu riješenosti zadataka na kolokviju ili ispitu te ukazati na pogreške u pristupu i načinu rješavanja zadataka.

– Nositelji kolegija zajedno s asistentima trebaju jasno definirati kriterije za ocjenjivanje programskih zadataka koji bi se provodili ujednačeno na svim konstrukcijskim vježbama. Uprava će provoditi anketiranje studenata, kontinuirano praćenje uspjeha i prolaznosti studenata i razgovore s voditeljima katedri i nositeljima kolegija. Uprava će nakon završenog semestra analizirati učinke predloženih mjera i
prezentirati ih na sjednici Fakultetskog vijeća, navodi se u novim mjerama na zagrebačkom FSB-u.

Podsjetimo, kako se matična zgrada zagrebačkog FSB-a obnavlja zbog potresa, studenti su trenutno dislocirani u zgradu Tekstilprometa na Žitnjaku. Studentski zbor otkrio nam je da su uvjeti u zgradi iznenađujuće dobri, a kao jedan od najvećih problema izdvajaju kapacitet menze. Problematizirali su da većina učionica i dvorana nema prozore i danje svjetlo, no zato postoji ventilacija koja osigurava stalan protok zraka.