Pretraga

Studente koji nastavu slušaju u Tekstilprometu muče redovi pred menzom: ‘Druga najbliža je tek na Borongaju’

U zgradi Tekstilprometa od početka ove akademske godine nalaze se čak četiri fakulteta koji su dislocirani zbog obnove od potresa. U Tekstilprometu, između ostaloga, su i studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) čiji je Studentski zbor na svom Instagramu u zadnje vrijeme podijelio nekoliko problema s privremenom zgradom. U odgovoru za srednja.hr Studentski zbor otkrio nam je da su uvjeti u zgradi iznenađujuće dobri, a kao jedan od najvećih problema izdvajaju kapacitet menze.

Tekstil promet

Tekstilpromet | screenshot: Google Maps

U zgradi Tekstilprometa na Žitnjaku od početka ove akademske godine nastavu slušaju studenti četiriju zagrebačkih fakulteta – Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta te Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB). Njihovi matični fakulteti u obnovi su od potresa, a u Tekstilpromet premještena je i menza. Na svom Instagram profilu Studentski zbor FSB-a u nekoliko je navrata studente u anketama ispitivao što bi se u privremenoj zgradi moglo poboljšati, a podijelili su i neke probleme s kojima se susreću.

Prostorije u Tekstilprometu nisu zamišljene kao predavaonice pa je trebalo nabaviti odgovarajuću opremu

Za srednja.hr iz Studentskog zbora FSB-a rekli su da su u globalu uvjeti u Tekstilprometu iznenađujuće dobri. Kazali su da nije savršeno, no da to nisu ni očekivali. Problematizirali su da većina učionica i dvorana nema prozore i danje svjetlo, no zato postoji ventilacija koja osigurava stalan protok zraka.

– Prostorije se održavaju čistima, sanitarni čvorovi su također obnovljeni te sve u svemu prostori dobivaju prolaznu ocjenu. Odgovori u anketi studenata bili su nam dosta korisni te smo ih odmah proslijedili Upravi, zajedno s prijedlozima kako ih riješiti. Većina prigovora su bila utemeljena na tome što se još nastava nije bila uhodala te je trebalo učiniti nekoliko tehničkih prilagodbi prostora kako bi se poboljšalo izvođenje nastave. Na primjer u to vrijeme nisu još bili postavljeni koševi za smeće u učionicama, projektori nisu bili prilagođeni veličini prostorija, kao i činjenica da je u neke velike dvorane trebalo ugraditi razglas, rekli su nam iz Studentskog zbora FSB-a.

Nakon tih zahtjeva, istaknuli su iz Studentskog zbora FSB-a, u sve učionice i na hodnike postavljene su kante za smeće te je pokrenut postupak nabave novih projektora i sustava ozvučenja. Također, povećan je broj kanti za opuške cigareta na ulazu u zgradu. Napomenuli su nam i da prostorije u Tekstilprometu nisu originalno napravljene kao predavaonice te da je zbog toga potrebno nabaviti novu i odgovarajuću opremu za njih.

Izdvojeni članak
Tekstil promet

Četiri zagrebačka faksa od početka akademske godine na novoj su lokaciji: Premještena je i menza

Problemi ogromni redovi pred menzom, studenti predlažu otvaranje još jedne linije

Jedna od pritužbi studenata bila je i da nema dovoljno prostora za učenje u pauzama od predavanja. Nakon Dana FSB-a u prizemlju je otvorena učionica namijenjena učenju i boravku studenata. Ona je dostupna svakim radnim danom od osam ujutro do 20 sati navečer. Iz Studentskog zbora FSB-a dodali su da je velik problem i pristup menzi. Iako je kvaliteta hrane zadovoljavajuća, istaknuli su, kapacitet menze je premali da bi zadovoljio broj studenata svih četiri fakulteta. Stoga se pred menzom stvaraju ogromni redovi, a s time je upoznata Uprava FSB-a.

– Jedan od naših prijedloga je bio i da se otvori još jedna linija u  menzi te da se prostor restorana za profesore otvori za boravak studenata. Uprava fakulteta je izrazila razumijevanje prema ovim problemima, pogotovo zato što je druga najbliža menza tek na Borongaju, a i tamo su veliki redovi i bez naših studenata, naglasili su iz Studentskog zbora FSB-a.

Problem je i sama lokacija koja je daleko od centra grada. Iz Studentskog zbora rekli su da je javni prijevoz do Žitnjaka u jutarnjim satima dovoljno frekventan da se može doći bez čekanja tramvaja, no velike gužve u prometu ipak su ograničavajući faktor.

– U popodnevnim satima se dosta dugo čeka na dolazak tramvaja. Od najvećih studentskih domova u Zagrebu je potrebno barem sat vremena putovanja do prostora fakulteta, pa očekujemo susretljivost profesora u smislu da toleriraju kašnjenja i izostanke više nego inače. Svjesni smo da Upravi FSB-a nije bilo lako pronaći adekvatan prostor za boravak preko 2.500 studenata, pa trenutnu situaciju prihvaćamo budući da je ona samo privremena. Veseli nas da će se naše stare zgrade napokon obnoviti, budući da im je bilo i vrijeme za obnovu, a potres iz 2020. godine je samo ubrzao taj proces. Nadamo se da ćemo od sljedeće akademske godine ponovno predavanja slušati u našim zgradama na Vrbiku, ljepšim i funkcionalnijim nego su dosad bile, zaključili su iz Studentskog zbora FSB-a.