Pretraga

Odgovaramo na kultno pitanje: Što je studentski zbor i pjeva li se tu uopće?

A- A+

Je li studentski zbor pjevački zbor? Možda je nekima od vas ovo pitanje banalno ili smiješno ili pak žalosno. No, činjenica je da puno ljudi trenutno upisuje faks i terminologija koja je studentima svakodnevica njima baš i nije poznata. Zato smo mi tu, da vam u kratkim crtama, objasnimo što je što.

pjevački zbor note

Foto: Unsplash; David Beale

Ako ste tek upisali faks ili planirate najesen, velika je vjerojatnost da se dosad niste susreli s pojmom ‘studentski zbor‘.

Ne, to nije pjevački zbor

Još ako ste tijekom osnovne i srednje škole pjevali u zboru, pomislit ćete da je to samo još jedan pjevački ansambl. I ne samo zbog te riječi. Posljednjih smo godina, zaista, od ponekih studenata, čuli da im kolege misle kako se u studentskom zboru zapravo pjeva.

Pa da sad odgonetnemo jednom zauvijek: studentski zbor nije pjevački zbor. Ne radi se o pjevačkom ansamblu, nitko ništa, barem ne po funkciji, ne svira, a glazba nema apsolutne nikakve veze s tim. U studentskom se zboru, možda tek figurativno rečeno, ‘pjeva’ o nekim stvarima.

Što je, onda, studentski zbor?

Studentski zbor naziv je za temeljno tijelo koje predstavlja studente nekog fakulteta, sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole. Na sveučilištu postoji glavni, sveučilišni studentski zbor, koji okuplja članove izabrane na sveučilišnoj razini te članove fakultetskih studentskih zbora.

Fakultetski studentski zborovi predstavljaju studente pojedinih fakulteta. Tako Filozofski ima svoj, Ekonomija svoj, Medicina svoj studentski zbor. U njima sjede predstavnici čiji broj ovisi o broju studenata na faksu, broju studija, odsjeka i katedri. Veleučilišta i visoke škole uglavnom imaju jedan studentski zbor koji predstavlja sve studente s te institucije.

Što rade studenti u zboru?

E sad, što znači da je studentski zbor temeljno predstavničko tijelo studenata na nekom visokom učilištu? To znači da bi, u teoriji, vaši predstavnici u studentskom zboru trebali biti vaš glas, i to posebno o pitanjima koje su od vašeg interesa.

To uključuje pitanja o fakultetskim obvezama, ispitima, novčanim naknadama za pojedine usluge, zadovoljstva i nezadovoljstva s upravom fakulteta, profesorima i drugim djelatnicima, prehrani, ocjenjivanju, i brojnim drugim pitanjima koje vas mogu zanimati i tiču vas se direktno kao studenata. Oni su vaš glas direktno u fakultetskim vijećima i senatima, na čijim se sjednicama donose odluke o važnim pitanjima na faksu i sveučilištu.