Pretraga

Odlična prilika: Prijavite se za plaćeno stažiranje koje nudi Europski parlament

A- A+

Europski parlament nudi dvije vrste stažiranja: stažiranje u Glavnom tajništvu (stipendije Schuman) i stažiranje u uredu zastupnika u Europskom parlamentu. trenutno su u tijeku prijave za stažiranje u Glavnom tajništvu (stipendije Schuman) te iste traju do kraja lipnja. Stažiranje traje pet mjeseci, plaćeno je, a mladima nudi vrlo kvalitetno iskustvo i priliku da rade u raznim poljima (komunikacije, pravo, IT, ekonomija, financije, međunarodni odnosi, administracija…)

Screenshot: YouTube: euronews

Stipendije Schuman plaćena su stažiranja u jednom od službenih mjesta rada Europskog parlamenta (Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu) ili u njegovim uredima za vezu u državama članicama. 

Izdvojeni članak
parlamentarij

[Parlamentarij] Stažiranje je izuzetno važno, a mladi Hrvati baš i ne konkuriraju za prestižnu poziciju u EU parlamentu

Stipendije Schuman obogatit će vaše obrazovanje i strukovno osposobljavanje i pružit vam uvid u rad institucija EU-a i Europskog parlamenta, glavno mjesto za donošenje odluka i političku raspravu na razini EU-a. Obuhvaćaju široki spektar područja, od unutarnje i vanjske politike EU-a, financija, prava, višejezičnosti, administracije, infrastrukture i logistike do komunikacija ili IT-a.

Stipendije Schuman traju pet mjeseci, a trenutne prijave koje traju do 30. lipnja odnose se na stažiranje u razdoblju od 1. listopada do 28./29. veljače. Postoji i drugi period prijava i to u mjesecu studenom, a odnosi se na stažiranje u razdoblju od 1. ožujka do 31. srpnja.

Kandidati za stipendije Schuman moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • imati navršenih 18 ili više godina;
  • biti državljani države članice Europske unije ili države pristupnice/kandidatkinje (može se ponuditi i vrlo ograničen broj stipendija državljanima drugih zemalja);
  • imati sveučilišnu diplomu;
  • odlično poznavati jedan od službenih jezika EU-a i vrlo dobro poznavati drugi jezik (državljani zemalja koje nisu članice EU-a moraju imati vrlo dobro znanje engleskog, francuskog ili njemačkog jezika);
  • dostaviti valjanu potvrdu o nekažnjavanju;
  • ne smiju prethodno raditi niti stažirati više od dva uzastopna mjeseca u nekoj od institucija, tijela ili agencija EU-a;
  • šest mjeseci prije stažiranja ne smiju sudjelovati u studijskim posjetima Glavnom tajništvu Europskog parlamenta;

Da biste vidjeli za koje se pozicije sve možete prijaviti, pogledajte ovaj link na kojem možete odabrati koje područje vas zanima te vidjeti koji su uvjeti potrebni. Možete odabrati i prijaviti se za najviše tri stipendije. Kandidati koji uđu u uži izbor morat će dostaviti određene popratne dokumente kako bi dokazali da ispunjavaju kriterije, a odabrani kandidati će e-poštom dobiti službeno pismo da su primljeni.

O stažiranju u Europskom parlamentu razgovarali smo i u jednom od naših podcasta s Violetom Staničić, voditeljicom ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.