Pretraga

Odvjetnički vježbenici imaju pravo na plaćeni dopust od 45 radnih dana radi pripreme pravosudnog ispita

A- A+

Pravo je jedan od rijetkih fakulteta koji je uvođenjem bolonjskog procesa izabrao model 5+0 zbog čega na tržištu iz spomenute niše ne postoji nijedan prvostupnik. Po završetku pet godina studija, magistri prava stječu pravo na upis u Imenik odvjetnika tek nakon neprekinutog trogodišnjeg staža. Uz to, oni koji jednog dana žele postati odvjetnici, sudski savjetnici ili suci moraju nakon godinu i pol odvjetničkog vježbeništva položiti pravosudni ispit koji traje oko četiri sata. Vježbenici imaju pravo na 45 dana plaćenog dopusta radi pripreme pravosudnog ispita, pri čemu moraju odslušati najmanje 150 sati predavanja u organizaciji Hrvatske odvjetničke komore.

careerrocketeer.com

Nakon završetka određenih fakulteta, prije stalnog zaposlenja potrebno je odraditi staž u trajanju od godinu dana ili više. Dok studenti zdravstvenih fakulteta brinu oko svoje budućnosti jer bolnice ne osiguravaju dovoljno mjesta za stažiste, magistri prava nakon godinu i pol stažiranja kao odvjetnički vježbenici imaju pravo na plaćeni dopust od 45 dana za spremanje pravosudnog ispita.

Izdvojeni članak

Docentica na Pravnom fakultetu: U Osijeku joj prijetili, a zagrebački studenti nemaju problema s njenim kriterijima


Kako izgleda pravosudni ispit

Pravosudni ispit je vrlo zahtjevan i sastoji se od dva dijela – pismenog i usmenog. Na pismenom djelu ispita pišu se dvije radnje, obično presude iz kaznenog prava i iz civilnog prava. Usmeni dio ispita se polaže pred ispitnom komisijom (uglavnom je čine suci najviših sudova u RH). Taj ispit traje neprekidno nekoliko sati, gotovo nikad manje od četiri sata, a ispitna pitanja su iz svih pravnih područja.

Prije upisa u Imenik odvjetnika, tri godine stažiranja

– Diplomirani pravnici, odnosno magistri prava stječu pravo na upis u Imenik odvjetnika nakon neprekidnog trogodišnjeg staža kao odvjetnički vježbenici na radu kod odvjetnika ili u pravosudnim tijelima i položenog pravosudnog ispita. Pravo na polaganje pravosudnog ispita stječu nakon neprekidne vježbe od godine i pol, napisao nam je u mailu poslovni tajnik HOK-a Darko Horvat.

U vrijeme dok su odvjetnički vježbenici, magistri prava obavljaju sve poslove kao i odvjetnici, no pod nadzorom onih kod kojih su zaposleni. U to se ubrajaju pisanja tužbi, žalbi, zastupanja stranaka na raspravama pred sudovima te sastavljanje ugovora, oporuka i slično. No kad je u pitanju zastupanje pred sudovima postoje razlike u tome ima li vježbenik položen pravosudni ispit ili ne.

– U u kaznenim postupcima, odvjetnički vježbenik bez položenog pravosudnog ispita praktički ne može pristupiti na raspravu, a s položenim može, no samo za ona kaznena djela za koja nije propisana kazna dugotrajnog zatvora, odgovorio nam je Horvat. Također je objasnio da u civilnim stvarima vježbenik može zastupati stranke na sudu i bez pravosudnog ispita u svim predmetima gdje je vrijednost predmeta spora do 50 tisuća kuna.

Izdvojeni članak

Pismo ogorčene studentice Pravnog Fakulteta

Pripravnički staž pravnika ne mijenja se nakon 1. srpnja

Pravosudni ispit zbog svoje težine zahtjeva plaćeni dopust kako bi se vježbenici mogli pripremiti za njegovo polaganje. Hrvatska odvjetnička komora procijenila je kako se za spremanje spomenutog ispita nakon kojeg se postaje odvjetnikom, sudskim savjetnikom ili sucem potrebno 45 dana čije troškove ista pokriva.

– Odvjetnički vježbenici koji namjeravaju polagati pravosudni ispit moraju odslušati najmanje 150 sati predavanja u organizaciji Hrvatske odvjetničke komore. Komora svake godine organizira barem četiri seminara radi pripremanja pravosudnog ispita u neprekidnom trajanju od 14 dana. Pri tome svi oni odvjetnički vježbenici koji dolaze izvan Zagreba imaju pravo na hotelski smještaj s doručkom za čitavo vrijeme trajanja pripreme na teret Hrvatske odvjetničke komore, navodi poslovni tajnik Horvat.

Dodao je kako država Komori ne daje nikakva sredstva koja bi barem djelomično pokrivala troškove pripreme odvjetničkih vježbenika za pravosudni ispit. Također je istaknuo kako se ulaskom Hrvatske u EU u odnosu na odvjetničke vježbenike neće se dogoditi nikakve izmjene.