Pretraga

Docentica na Pravnom fakultetu: U Osijeku joj prijetili, a zagrebački studenti nemaju problema s njenim kriterijima

A- A+

Pravni fakultet u Zagrebu među studentskim krugovima smatra se jednim od težih fakulteta, a kolegij koji glasi jednim od najzahtjevnijih je građansko procesno pravo. Razgovarali smo s docenticom GPP-a Aleksandrom Maganić koja nam je objasnila zašto joj je draže raditi na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a ne u Osijeku. Otkrila je zašto iz njenog predmeta nema kolokvija, zbog čega je nezadovoljna bolonjom te što sve poduzima kako bi studentima olakšala polaganje ispita.

Na četvrtoj godini prava studenti se susreću s jednim od najzahtjevnijih kolegija, građanskim procesnim pravom. Budući da se radi o ispitu od oko 800 stranica i da je cijelo gradivo povezano, predavači na Pravnom fakultetu u Zagrebu ustraju u činjenici da se ispit ne polaže preko kolokvija nego putem pismenog ispita, nakon čega slijedi usmena provjera. Razgovarali smo s docenticom građanskog procesnog prava Aleksandrom Maganić koja nam je otkrila nekoliko zanimljivih stvari o svom kolegiju, bolonji, upsinim kvotama te kriterijima koje postavlja za polaganje tog predmeta.

Izdvojeni članak

‘Pravni fakultet u Zagrebu nimalo ne zaostaje za onima u Njemačkoj’

‘Moji su kriteriji za studente u Osijeku bili previsoki’

Docentica Maganić prije nego što je počela predavati na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predavala je građansko procesno pravo u Osijeku. Budući da je u potonjem bila na glasu kao najstroža profesorica te je bila omražena od strane velikog broja studenata, priznala je kako joj je draže predavati u Zagrebu gdje njene kriterije smatraju sasvim opravdanima. Promijenivši grad i fakultet, prijašnje prijetnje i osude zamijenile su prepune dvorane studenata.

– Nisam se promijenila niti sam promijenila svoje kriterije ili pristup prema studentima. Dok sam u Osijeku bila pod pritiskom okoline da snizim kriterije jer je predmet studentima bio pretežak, u Zagrebu je sasvim drugačije, izjavila je Maganić. Nadodala je kako ima neposredan odnos sa studentima te da se trudi ne biti suviše kruta i formalna. Njena predavanja i seminari su dobro posjećeni, a osim toga organizira repetitorije koje posjećuje velik broj studenata.

Izdvojeni članak

Pismo ogorčene studentice Pravnog Fakulteta

– Trudim se održavati kontinuirani repetitorij kako bi, uz predavanja i seminare, dodatno objasnila i pojednostavila zahtjevno gradivo. Iznenađena sam odazivom jer dvorana i tada bude puna, objašnjava docentica. Na Pravnom fakultetu studenti imaju priliku slušati usmene ispite iako oni ne trebaju odgovarati na tom roku.

Na taj način imaju priliku vidjeti i čuti kako pojedini profesori ispituju. Pravo izbora profesora kod kojega polažu ispiti u pravilu imaju oni studenti koji su bili seminaristi iz građanskog procesnog prava, na način da mogu izabrati voditelja svoje seminarske grupe.

Izdvojeni članak

Studenti Prava u Splitu tuže se na nedostatak prakse, dekan ih demantira

Bolonja je dobra za profesore, ali ne i studente

Docentica je istaknula kako joj se bolonjski sustav ne sviđa jer umanjuje kvalitetu znanja među studentima. GPP je uvođenjem bolonje doživio neke promjene, pa je tako od dvosemestralnog, postao jednosemestralni predmet. – Građansko procesno pravo je ispit vezan uz postupak koji se sastoji iz stadija koji su povezani, stoga nema smisla cjepkati materiju na nekoliko dijelova. Zbog toga ne bi bilo dobro da se na ovom kolegiju omoguće kolokviji. Postoje predmeti koji se jednostavno moraju polagati kao cjelina, tvrdi Maganić.

Prema njenim riječima bolonjski sustav omogućio je profesorima da u semestru kada nemaju predavanja imaju više vremena za druge obaveze. Kao odličnu stvar smatra Erasmus, no odlazak na razmjenu također nije dostupan svima, ili pak najboljim studentima, nego onima koji uz stipendiju imaju dovoljno financijskih sredstava za velike troškove.

Model 5+0 koji se provodi na svim pravnim fakultetima ipak smatra ispravnim, jer tri godine visokog obrazovanja nisu dovoljne da se postane kvalitetan pravnik.

Izdvojeni članak

Diplomiranom pravniku svi zatvorili vrata pred nosom

Svi trebaju upisati fakultet koji žele

– Mislim da je državna matura administriranje te da bi trebalo dopustiti svima da upišu fakultet koji žele, ali isto tako dopustiti profesorima da povise kriterije. Na taj bi način svi imali jednaku mogućnost studirati ono što žele, ali bi završili samo najbolji, rekla je docentica GPP-a.

Drugim riječima, pri upisu bi svi bili ravnopravni, no već bi prva godina studija bi bila eliminacijska. Kako je zagrebački Pravni fakultet jedan od onih koji je uz maturu zadržao i prijemni ispit, Maganić je otkrila zbog čega na njemu inzistiraju. – S istim brojem bodova mogu doći učenici iz manje zahtjevnih škola te na taj način biti izjednačeni s onima iz težih srednjih škola. Zbog toga smo zadržali prijemni ispit kako bi bolji učenici imali i bolje šanse za upis na fakultet, objasnila je.

Izjavom kako bi najsretnija bila da svi upisuju fakultete koje žele, ujedno je potvrdila i to da se ne slaže kako bi upisne kvote na fakultetima trebale biti podređene tržišnim potrebama.