Pretraga

Oko 2.000 zagrebačkih studenata ostaje bez mjesta u domu: Ovo su najpoželjniji paviljoni

A- A+

Poznato je već kako najam stanova, posebno kada je u pitanju metropola, postaje sve skuplji. Veliki je to problem za studente, zbog kojeg je mnogima ‘opcija B’ život u studentskom domu. Prijave na ovogodišnji natječaj Studentskog centra u Zagrebu su okončane 26. srpnja, a i ove godine mjesta neće biti za oko 2.000 studenata koji su sudjelovali u natječaju.

Foto: Srednja.hr

Prema posljednjim javno dostupnim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Sveučilište u Zagrebu broji oko 66.000 studenata.

Pristiglo 9.300 pijava i to nije konačna brojka

Izdvojeni članak

Objavljen natječaj za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu za 2019./2020. godinu

Daleko je manje mjesta u četiri tamošnja studentska dom: SN Stjepan Radić – ‘Sava’, SN Cvjetno, SN dr. Ante Starčević – ‘Šara’ i SN Lašćina. Zbog toga će i ove godine brojni prijavljeni na natječaj, koji je zatvoren proteklog petka, ostati bez mjesta u domu.

– Studentski domovi Studentskog centra u Zagrebu imaju nešto više od 7.500 ležajeva. Do sada je pristiglo otprilike 9.300 prijava, ali očekujemo da će se broj povećati kada zaprimimo poštu koja je poslana na zadnji dan prijema molbi, kažu nam iz Ureda sanacijskog upravitelja SC-a, Mirka Bošnjaka.

Dodaju, očekuje se kako će ove godine broj prijava dostići prošlogodišnji, iako je trend kroz godine blago negativan.

– Prošle akademske godine (2018./.2019.) zaprimili smo 9.673 molbe u natječajnom roku. U zadnjih nekoliko godina bilježimo blagi pad predanih prijava, ali prema sadašnjim pokazateljima ovogodišnji broj predanih prijava mogao bi dostići prošlogodišnju brojku, ističu iz SC-a.

Najtraženiji paviljoni na ‘Savi’

Izdvojeni članak

Zbog ‘slučaja Split’ otkrivamo koliko je studenata u Hrvatskoj smješteno u studentske domove

Prilikom prijave na natječaj studenti odabiru i kategoriju smještaja koji žele. Napomenimo stoga i to kako je među sudionicima ovogodišnjeg natječaja najpopularnija bila ‘Sava’, gdje se i nalazi najveći broj soba.

– Najtraženija kategorija smještaja je III. kategorija, što se odnosi na paviljone 1. – 4. i 7. – 9., koji se nalaze u sklopu studentskog doma ‘Stjepan Radić’. Drugi najčešći osobni odabir studenata je smještaj u sklopu SN ‘Cvjetno’, tj. II. kategorija smještaja, poručuju iz SC-a.

Jesu li ostvarili pravo na smještaj u željenom paviljonu ili uopće u studentskom domu, studenti bi trebali doznati do 16. kolovoza, kada je predviđena objava rezultata ovogodišnjeg natječaja SC-a u Zagrebu.