Pretraga

Zbog ‘slučaja Split’ otkrivamo koliko je studenata u Hrvatskoj smješteno u studentske domove

A- A+

Tijekom akademske godine 2017./2018., u 15 studentskih domova u Hrvatskoj, boravilo je točno 11.363 studenta, otkrivaju podaci Državnog zavoda za statistiku. Uoči iste te akademske godine, 6.393 studenta nije uspjelo dobiti svoje mjesto u domu.

Studentski dom Bruno Bušić u Splitu
Foto: http://www.unist.hr/

Kada se uzme u obzir taj podatak te podatak da je u prethodnoj godini u Hrvatskoj bilo 159.638, ispada da su smještajni kapaciteti u domovima za studente, više nego mizerni odnosno da tek svaki 14 fakultetlija, boravi u studentskom domu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Studentski dom Bruno Bušić ‘rastavljen’ do neprepoznatljivosti: Obnova konačno krenula

A da takve okolnosti mogu dovesti do velikih poteškoća za studente, svjedoči splitski primjer, zbog kojeg su su se u četvrtak predstavnici Studentskog zbora tamošnjeg Sveučilišta obratili za pomoć i svome županu.

Naime, velika turistička potražnja za smještajem, već nekoliko godina dovodi i do toga, da se studente koji cijele akademske godine borave u iznajmljenim stanovima, izbacuje prije nego su obavili sve svoje fakultetske obveze, kako bi se u stanove po puno primamljvijim uvjetima primili turisti. Ove je godine posebno kritično napominju u svome apelu predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, koji od župana traže da zbog toga studentima na raspolaganje stavi učeničke domove. Iz kabineta župana su nam već jučer rekli kako su zaprimili molbu studenata te da trenutno rade na rješenju.

Što se tiče najmodavaca, ako se interesne strane ugovorima nisu obvezale na određenu duljini najma, stanodavce se ne može nikako spriječiti, da rade sa svojom imovinom što žele. No, uz taj, dodatni problem u Splitu predstavlja i to što se već gotovo dvije godine, jedan od triju tamošnjih studentskih domova (Bruno Bušić) obnavlja te neće biti gotov barem do veljače 2020. godine.

A smanjenje smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, neminovno dovodi do toga da se studenti moraju snalaziti za smještaj u privatnom aranžmanu.

Tako dakle ‘uobičajenom’ broju studenata koji ne žele ili ne mogu dobiti dom, u posljednje dvije godine privatni stan mora tražiti i 400-injak njih, koji bi inače boravili u Bruni Bušiću.

Valja reći da smještajni kapaciteti Brune Bušića, nisu isključeni iz natječaja za smještaj ni u zadnje dvije godine, nego su studenti koji su u njemu izborili svoje mjesto, umjesto kreveta, dobili subvencije za privatni smještaj.

No, novonastala situacija pokazuje, da time nije sasvim supstituiran dodatni smještajni manjak u studentskim domovima. Da sada ne govorimo o tome da 600 kuna zasigurno nije dovoljno da se pokrije pola stanarine, uzmemo li u obzir da studenti u privatnom smještaju imaju barem jednog cimera ili cimericu.

No, nadajmo se da će ovo goruće pitanje u Splitu, župan na kraju ipak riješiti (učeničkim domovima je osnivač županija nap. a.) barem za sada. Zasigurno nije zgodno da uslijed ispitnih rokova, ostaneš bez krova nad glavom, a i alternativu vrlo teško možeš naći.