Pretraga

Oksimoron: Na PMF-u zabranjeno snimanje i fotografiranje tribine o kurikularnoj reformi

A- A+

1.6.2016. nije kako se tumačilo, čekao tramvaj, nego je poslana poruka Vladi na odlasku – želimo nove škole koje ste zaustavili. Organizatori i dobar dio javnosti je bio oduševljen. 40.000 ljudi, prosvjedi diljem Hrvatske pa i simboličan u Hong Kongu s kojim je zaokružena planeta. Meni je bilo drago jer sam dobro predvidio brojku, ali nisam dijelio euforiju oko punog Trga i navedene brojke. Žalostilo me što na Trgu nisam vidio učenike za koje se ta reforma radila, a studenti su bili tek u stidljivom broju. Ni njima reforma nije bila toliko bliska, ali ipak, nešto se tada pokrenulo.

Jedna studentska udruga 20.10.2017. godine, preko 500 dana od tog sunčanog lipanjskog dana, organizira tribinu o toj temi na zagrebačkom PMF-u. U protekle tri godine, koliko pratim ovu priču, ne sjećam se da je ijedna studentska udruga ili učenička, organizirala tribinu o Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Kada sam vidio tribinu udruge Primus, blago je reći da sam bio sretan, i istovremeno uzbuđen što je ova tema živa u javnosti, ali i što je napokon probudila interes da napuni studentsku dvoranu u petak navečer. Uzbuđenje je trajalo sve dok se biciklom nisam uspeo do PMF-a i čuo prve riječi na tribini. Zabranjuje se fotografiranje i snimanje.

Sveučilište u Zagrebu pod paskom trenutačne uprave i antikomunikatora godine rektora Borasa zapelo je u nevjerojatnu tamu. Ta tama označava nedostatak informacija i netransparentnost. Tama je to u kojoj se od novinara skrivaju informacije i u kojoj pitanja ostaju neodgovorena.

Izdvojeni članak

Medijska blokada: 48 neugodnih pitanja na koje nam Sveučilište u Zagrebu ne želi odgovoriti

Takvi načini ponašanja su suprotni akademskoj praksi. Ta akademska praksa označava slobodu govora i znanstvenu autonomiju. Praksa je to koja osigurava javan rad Sveučilišta, propisan i Statutom.

Takva praksa je izostala u petak navečer na PMF-u. Tribina o Cjelovitoj kurikularnoj reformi, sa zanimljivim sastavom i solidnom raspravom, u organizaciji studentske udruge Primus. Cjelovita kurikularna reforma bavila se stvaranjem kritičnog, digitalnog i medijski pismenog učenika. Označavala je otvorenost javnosti i transparentnost stoga je bolno bilo čuti poruku redakcijama na početku tribine. Snimanje i fotografiranje je zabranjeno. Kolega Denis Gaščić sa 24sata.hr napravio je izvještaj i posve opravdano, tu zabranu istaknuo u naslov.

Rad Sveučilišta je javan. Predavanja su javna, a osobito tribine za koje postoje Facebook eventi. Ne postoji osnova za zabranu snimanja i fotografiranja javnog događaja. Taj put označava tamu i netransparentnost. To je put koji je na Sveučilištu u Zagrebu poznat sa samog vrha, ali nije prihvatljiv, niti je put kojim Sveučilište mora ići, pa niti jedna studentska udruga.

Neću prozivati imena iz udruge Primus, niti oni to zaslužuju, ali, dragi studenti…

Nemojte ići putem netransparentnosti, nemojte da vam vrh Sveučilišta bude uzor. Nemojte se bojati medija i javnosti. Nemojte, jer time ništa ne dobivate. Nemojte, jer to nije Cjelovita kurikularna reforma, a ako jest, ne treba nam. Nemojte, jer ste studenti i na kraju, nemojte, zato što se time nikako ne razlikujete od tame.

P.S. Ako vas netko pritišće na cenzuru, a vi onda pristanete, što ste onda vi?