Pretraga

Medijska blokada: 48 neugodnih pitanja na koje nam Sveučilište u Zagrebu ne želi odgovoriti

A- A+

Sveučilište u Zagrebu je, opće poznato, slabo rangirana institucija na svjetskim rang listama kvalitete u znanosti. Isto tako, poznato je, kako je riječ o vrlo staromodnoj, zatvorenoj i netransparentnoj instituciji. Pobrojali smo 48 neugodnih upita koje smo poslali Sveučilištu u proteklih godinu i nekoliko mjeseci. Riječ je o temama koje se tiču zapošljavanju rektora Borasa nakon 65. godine, afere Koeficijenti, dodjeljivanja novca prorektoru Čoviću, ali i brojnim drugim temama koje nisu ugodne za njih. Antikomunikator 2016. godine, ujedno i rektor Damir Boras te njegove kolege na naša pitanja ne odgovaraju, a od nedavno, portal srednja.hr mailom više ne prima priopćenja sa Sveučilišta.

48 neodgovorenih pitanja foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras dobio Šipak godine

Kako je to fino primjetila NOVA TV, naši političari su uveli novi trend neodgovaranja na novinarska pitanja pa i održavanja press konferencija bez mogućnosti postavljanja pitanja. U sektoru znanosti, Sveučilište u Zagrebu je vodeća institucija po broju zaposlenika, studenata i proračunskim sredstvima koje troši. Riječ je o instituciji koja među 34 sastavnice ima studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i komunikologiju na Hrvatskim studijima. Postojanje takva dva smjera ne pomaže čelnim ljudim te institucije da pokažu minimum korektnosti te da sukladno svojim plaćama i odgovornosti koje imaju u društvu, odgovore na novinarska pitanja, makar im se ona ne sviđala.

U nastavku vam donosimo 48 pitanja na koja nismo uspjeli dobiti odgovor, a nažalost, sve dok Senat Sveučilišta odobrava ovakav način ponašanja uprave, vjerujemo da će ih biti još i više.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću je u 2016. godini ‘Šipak godine’ – nagradu za antikomunikatora godine dodijelila rektoru Damiru Borasu, a po količini neodgovorenih pitanja u ovoj godini, mogao bi biti barem opet nominiran za nagradu. Objašnjenje pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras postao izdavački savjetnik EPH

1. Koliko studenata na Sveučilištu u Zagrebu studira po starom, predbolonjskom programu u aktualnoj akademskoj godini 2016.?

naišao sam na popis zanimljivih nam projekata Sveučilišta u Zagrebu,
među kojima ima zanimljivih tema za naš news portal
(http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/O_Sveucilistu/Dokumenti_javnost/Propisi/Odluke/Odobreni_projekti_Fond__2011.pdf
[1]). S obzirom na to da se u navedenom linku radi o starim projektima,
pokušavam pronaći najnoviji popis projekata odobrenih za financiranje
iz FONDA ZA RAZVOJ SVEUČILIŠTA U ZAGREBU, kao što je objavljen u
2011. godini.

S obzirom na to da na webu nisam uspio pronaći isti popis za 2014.,
2015. ili 2016. godinu, interesira me:

2. postoji li još uvijek Fond za razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

3. Ako ne, je li ukinut ili mu je promijenjeno ime?

4. Ako postoji, ili mu je samo promijenjeno ime, možete li mi poslati
najnovije rezultate s imenima odobrenih projekata, kako bismo po naslovu
mogli pokušati pronaći istraživanja zanimljiva za naše čitatelje? (20. veljače 2016. djelomičan odgovor)

5. zahvaljujem se na odgovoru. Možete li mi poslati kontakt osobe koja radi na rješavanju, reorganizaciji aktivnosti i zadaćama Fonda? (9. ožujak 2016)

Prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, voditelja Sveučilišnog centra imenuje rektor uz suglasnost Senata i uz prethodno pribavljeno mišljenje stručnog vijeća Sveučilišnog centra.

6. Interesira me što točno znači formulacija ‘mišljenje’, koji je postupak njegovog pribavljanja te postoji li zakon u kojem je taj postupak detaljnije definiran?

Osim toga, bivši voditelj Hrvatskih studija prof. Talanga 11. travnja 2016. godine šalje dopis rektoratu u kojem zaključuje da će se prema Pravilniku o ustroju i djelovanju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu morati ponoviti izbori za novog voditelja, jer niti jedan kandidat nije dobio natpolovičnu većinu glasova. Dva dana nakon šalje još jedan dopis, u kojem mijenja zaključak. U novoj verziji ističe kako sva tri kandidata imaju pozitivno mišljenje Znanstveno nastavnog vijeća.

Kroz razgovor saznajem kako je zaključak promijenjen nakon što se prof. Talanga konzultirao s pravnom savjetnicom Sveučilišta i rektorom Damirom Borasom. (6. veljače)

Interesira me:

7. Zašto je pravno gledano bilo važno izmijeniti spomenuti dopis (naziv – Predmet: Iskazivanje mišljenja ZNV-a o predloženicima za voditelja Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu?

8. Na što ste uputili prof. Talangu na sastanku pa da promijeni spomenuti dopis za rektora?

9. Mogu li se ignorirati odredbe iz ‘Pravilnik o ustroju i djelovanju Hrvatskih studija’, bez da se prije pribavi mišljenje ‘Odbora za statutarna pitanja’, koji utvrđuje eventualne nepravilnosti u statutima i pravilnicima sveučilišnih sastavnica?

10. Za kraj, želim provjeriti je li odluka o tome da Hrvatski studiji postanu odjel u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanje. Članak 64, stavak 1 tog Zakona kaže da sveučilišni odjel ‘razvija znanstveni, umjetnički i stručni rad u jednom znanstvenom polju ili interdisciplinarnom znanstvenom području te sudjeluje u izvedbi studija’, a st. 2 kaže da su ‘u sveučilišnom odjelu nastavnici, znanstvenici i suradnici sveučilišta iz određenoga znanstveno polja ili interdisciplinarnog znanstvenog područja’. Naime, Hrvatski studiji izvode nastavu i razvijaju znanstveni i stručni rad u sedam znanstvenih polja unutar tri različita znanstvena područja – u društvenom, humanističkom i interdisciplinarnom području. (6. veljače)

Izdvojeni članak

Širi se propaganda sveučilišta: Universitas će izlaziti i uz Večernji list

Točno 1. Veljače donesena je odluka rektora Borasa o pokretanju postupka rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija te o imenovanju Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstvenog profila i ustroja Hrvatskih studija. Kao treća točka te odluke piše kako je do okončanja postupka i donošenja odluke o pravnom statusu, znanstveno-nastavnom profilu i ustroju Hrvatskih studija privremeno se obustavlja iniciranje i provođenje postupka uvođenja novih ili izmjene postojećih studijskih programa kao i provođenje postupaka za izbor i zapošljavanje novih djelatnika u suradničkim i znanstveno-nastavnim zvanjima, na Hrvatskim studijima.

Molim vas odgovore na sljedeća pitanja:

11. Zašto je donesena treća točka i što joj je svrha?

12. Kada se očekuje okončanje postupka?

13. Zašto je na prošloj sjednici Statutarnog odbora odgođena točka rasprave o Hrvatskim studijima?

14. Ponavljamo upit od prije šest mjeseci (pitanja 11.,12.i13.)uz dodatno pitanje – Kakav je trenutačni status u donošenju odluke? (5.10.2016.)

15. Koliko često se nalaze članovi Odbora? (5.10.2016.)

16. Poštovana gosp. Hajdić,

šaljem Vam novi mail nastavno na naš posljednji telefonski razgovor. Naime, prema Vašoj uputi, prethodni sam mjesec poslao upit i predsjedniku Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstvenog profila i ustroja Hrvatskih studija Anti Čoviću, ali nisam uspio dobiti odgovor. S obzirom na to kako ste mi u telefonskom razgovoru rekli da ćete mi onda Vi moći objasniti situaciju na Hrvatskom studiju te pravno tumačenje odluka, ponovno Vas kontaktiram u nadi da ćete to moći i realizirati. Molim Vas da predložite termin sastanka za sljedeći tjedan. (15. ožujak 2016.)

Dobio sam potvrdu od Ustavnog suda Republike Hrvatske da je 26. siječnja 2016. zaprimljen prijedlog Sveučilišta u Zagrebu, koje zastupa rektor prof. dr. Damir Boras, za ocjenu ustavnosti ZAKONA o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (NN 22/13.).

17. Danas objavljujem tekst o ovoj temi te bih volio dobiti komentar i objašnjenje zašto je Sveučilište predložilo ocjenu ustavnosti zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru od rektora Borasa. (18.4.2016.)

18. Planira li, s obzirom na kršenje zakona o znanstvenoj djelatnosti na Filozofskom, i pravorijeku koje je izreklo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, rektor Damir Boras ispitati poštuju li sastavnice zagrebačkog Sveučilišta zakon, odnosno da 15 posto Fakultetskog vijeća čine studentski predstavnici?

http://srednja.hr/Studenti/Vijesti/House-of-Cards-na-Filozofskom-Raspusten-Studentski-zbor-Previsic-opet-u-igri

Dekan FFZG Vlatko Previšić obavijestio je MZOS o raskidanju ugovora između Auctus grupe d.o.o. i Filozofskog fakulteta zbog nepoštivanja ugovornih obaveza, i to nakon odluke MZOS da se uvede subvencionirana prehrana na FFZG-u.

S obzirom na to da je potpisnik ugovora u ime Filozofskog fakulteta današnji rektor, a tadašnji dekan Boras, zanima me članak 2. spomenutog ugovora koji kaže da će zakupnik zakupljeni prostor koristi za pružanje usluge studentske prehrane uz potporu MZOS-a, odnosno X-ice.

19. Zanima me, kako je rektor Boras mogao potpisati ugovor koji podrazumijeva pružanje X-ice, bez prethodne suglasnosti MZOS-a?

20. Je li s time napravljena šteta Filozofskom fakultetu, prema članku 16. po kojem u slučaju prijevremenog raskida ugovora, zakupnik može zahtijevati produženje ugovora ili isplatu preostalog iznosa ulaganja? (27.9.2016.)

Izdvojeni članak

Lokalni tamburaši sa srednja.hr: Dva nova singla s albuma DESTROLUCIJA

21. Molimo vas da nam dostavite podatak o broju studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojima je odbijeno subvencioniranje školarine i to u akademskim godinama 2012./2013., 2013./2014., 2014./2015., 2015./2016. Za iste akademske godine, molimo vas i podatak o broju studenata TTF-a koji su oslobođeni plaćanja školarine odlukom visokog učilišta.

22. Isto (broj studenata kojima je odbijeno subvencioniranje školarine i broj studenata koji su oslobođeni plaćanja školarine odlukom visokog učilišta) vas molimo za sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu za iste akademske godine (12./13., 13./14, 14./15., 15./16.).

23. Isto tako, molimo vas za ukupan broj studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u navedenim akademskim godinama, kao i za ukupan broj studenata svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu u navedenim akademskim godinama.

Ukoliko će biti potrebno više vremena kako biste nam dostavili sve tražene podatke, molimo vas da nam prvo dostavite podatke za Tekstilno-tehnološki fakultet. (20.10.2016.)

24. Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za radno mjesto ‘Stručni suradnik u Uredu za ljudske resurse’. U navedenom natječaju traži se dvije godine radnog iskustva i završen diplomski sveučilišni studij komunikologije i kroatologije.

Zašto su navedene dvije diplome potrebne za posao stručnog suradnika u Uredu za ljudske resurse te zašto je natječaj limitiran samo za diplomante Hrvatskih studija? (30.11.2016.)

http://burzarada.hzz.hr/RadnoMjesto_Ispis.aspx?WebSifra=80647821

2017.

25. Molim vas da mi dostavite dokument Sveučilišta u Zagrebu u kojem se procesuirao navodni slučaj plagiranja današnjeg ministra Pave Barišića. Molim za hitnu dostavu, s obzirom da je dokument rektor Damir Boras citirao u večerašnjoj emisiji Otvoreno.

Pitanja za prorektora Čovića:

26. Centar za integrativnu bioetiku jedan je od centara izvrsnosti koji je do sada djelovao pri Filozofskom fakultetu. Što će status Sveučilišnog centra donijeti području integrativne bioetike? (1. ožujka i 9. ožujka 2017.)

27. Je li navedeni Centar ustrojen kao isključivo znanstvena ili znanstveno-nastavna sastavnica, odnosno, postoje li planovi o pokretanju studijskih programa pri Centru? (1. ožujka i 9. ožujka 2017.)

28. Brojne su institucije (između ostalih i Sveučilište u Zagrebu te nadležno Ministarstvo) upozorovale da status Sveučilišnog centra problematičan u pitanju Hrvatskih studija, Zašto su se sada osnovala dva nova Sveučilišna centra, ako iz prakse postoji primjer da se ne radi o najzahvalnijem ustroju? (1. ožujka i 9. ožujka 2017.)

29. Prorektore Čoviću, Vi ste kao voditelj projekta Integrativne bioetike od Fonda za razvoj Sveučilišta 2011. dobili 250.000 kn za razvijanje centra izvrsnosti i pokretanje doktorskog studija. ZCI postoji, međutim doktorskog studija još uvijek nema. Zašto je tomu tako čak više od 5 godina nakon što ste dobili financiranje? (20. ožujka 2017.)

30. Je li elaborat prema kojem bi doktorski studij Integrativne bioetike trebao biti pokrenut već izrađen? Ako jest, možete li nam ga ustupiti? (25. ožujka)

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Bivši rektor Šunjić: Smijenio sam Čovića i Barišića jer su pokušali privatizirati Hrvatske studije

31. Voditelj Sveucilisnog centra Hrvoje Juric naglasio nam je kako je na tom Centru naglasak na pokretanju doktorskog studija integrativne bioetike. Ima li to poveznicu s Vašim projektom iz 2011. prema kojem ste dobili financiranje za ‘pokretanje doktorskog studija integrativne bioetike’? (25. ožujka)

32. Očitovanje o Upravnoj tužbi Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja u vezi promjene statusa Hrvatskih studija. (7. ožujka 2017.)

33. Planira li se studij protestantske teologije do daljnjega izvoditi pri Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju ili se radi o prijelaznom stadiju? Planira li se integracija tog studijskog smjera u neku od već postojećih sastavnica SuZg? (1. ožujka 2017.)

34. Što se tiče Centra za integrativnu bioetiku, kako će biti ustrojen – kao isključivo znanstvena ili znanstveno-nastavna sastavnica? Planira li se uvođenje studijskog programa? (1. ožujka 2017.)

35. Hrvatski studiji su od 2000. godine, prema naputcima brojnih institucija (SuZg, MZOS, AZVO), trebali riješiti problematični pravni status – status Sveučilišnog centra. Hoće li iste poteškoće biti prisutne i pri ustroju nova dva Sveučilišna centra (1. ožujka 2017.)

36. Zahtjev za intervju s rektorom

Poštovani rektore Boras,

Na današnji dan, prije točno tri godine, objavili smo intervju s vama na portalu srednja.hr. Tada ste već bili izabrani za rektora, a razgovarali ste s mojom kolegicom o brojnim temama vezanima uz Sveučilište u Zagrebu.

S obzirom da je prošao veliki vremenski period od zadnjeg intervjua, a kako i sami znate, srednja.hr intenzivno prati sva događanja na Sveučilištu u Zagrebu, voljeli bismo s vama opet napraviti intervju.

Vjerujemo da tema ima dovoljno, te da je boljitak Sveučilišta zajednički interes koji dijelimo.

http://srednja.hr/Studenti/Vijesti/Intervju-s-novim-rektorom-Sveuciliste-planiram-uciniti-medijski-vidljivijim-a-svim-studentima-moja-su-vrata-uvijek-otvorena (13.4.2017.)

37. S kojim visokoobrazovnim institucijama rektor ima potpisan ugovor o radnom odnosu?

38. O kakvim ugovorima je riječ?

39. Na koliko posto radnog vremena se odnosi svaki od tih ugovora?

40. Je li rektor Boras od dolaska na radno mjesto rektora mijenjao ugovor sa Sveučilištem?

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektor Boras dobio je 51.544 kune od svog Sveučilišta, a ne želi reći za što

41. U slučaju da je rektor mijenjao ugovor sa Sveučilištem, kada je ugovor mijenjan, s čijom dozvolom i tko je bio potpisnik u ime poslodavca? (13.6.2017.)

42. Je li vaše sveučilište primilo obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja o prekoračenju obračunskog koeficijenta, a kojim nalaže obustavljanje preuzimanja novih obveza u lipnju, vezanih uz rashode za zaposlene na teret državnog proračuna?

43. Ako je vaše sveučilište dobilo obavijest Ministarstva, kako ju komentirate, odnosno, možete li pojasniti kako je došlo do prekoračenja obračunskog koeficijenta na vašem sveučilištu?

44. Nastavno na prethodno pitanje, je li na vašem sveučilištu bilo zapošljavanja mimo oslobođenih koeficijenata? (16.6.2017.)

Javljam se s obzirom na priopćenje profesora Vladimira Mateljana s Filozofskog fakulteta, koje je jutros uputio medijima. Njegovo smo priopćenje prenijeli i na našem portalu.

Profesor Mateljan tvrdi kako je Sveučilište u Zagrebu podnijelo kaznenu prijavu zbog održavanja Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu 21.11.2016. U vezi s time, policija je pozvala spomenutog profesora u svojstvu svjedoka na obavijesni razgovor.

45. Možete li nam reći tko je u ime Sveučilišta podnio kaznenu prijavu?

46. Osim toga, i zašto je kaznena prijava podnesena, s obzirom da dotična sjednica nije imala formalnopravne učinke? (26.6.2017.)

Prema Odluci o dodjeli potpora za namjensko institucijsko financiranje znanstvene i umjetničke djelatnosti na Sveučilištu u Zagrebu u 2017. godini u interdisciplinarnom području, Centru za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji, istraživanjima na Sveučilištu u Zagrebu koja se ističu istraživačke skupine i prijedloga istraživanja te ostalim istraživanjima prijavljenima izravno preko Sveučilišta u Zagrebu, rektoru Sveučilišta Damiru Borasu dodijeljena su sredstva u iznosu od 51.544,58 kn.

47. Možete li nam kazati o kakvom se točno istraživanju radi?

48. Navedeno je kako će na istraživanju raditi osam istraživača. Možete li nam otkriti imena tih osam istraživača? (3. srpanj)

Copy link
Powered by Social Snap