Pretraga

‘One ne štrajkaju za veću plaću, nego za dostojan život’: Od svuda pristiže podrška radnicama menze

A- A+

Štrajk radnica zadarske menze se nastavlja, a podršku dobivaju od svuda. Danas je tako nastavnički Sindikat Preporod uputio dopis podrške, a oglasila se i oporbena saborska zastupnica Katarina Peović. “One ne štrajkaju za veće plaće, nego za dostojan život”, rekla je Peović o radnicama u štrajku.

Foto: Silvija Vuković

Radnici zadarske menze štrajkaju već više od dvadeset dana, a njih je čak sedmero isključeno s rada. Prema posljednjim informacijama koje imamo, u pregovorima s Agencijom zadarskog sveučilišta nema pomaka ni naznaka da će poslodavac pristati na zahtjeve sindikalista. Solidarnu podršku im je upravo pružio i nastavnički Sindikat Preporod.

Izdvojeni članak
Menza FSB

Radnici menze štrajkaju već 18 dana, na njihove zahtjeve poslodavac i dalje ne pristaje

‘Plaća mora biti sastavni dio kolektivnog ugovora’

U dopisu koji potpisuje predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić ističu se tri glavna razloga zbog kojih su se odlučili pružiti kolegama iz Zadra. Prvi je taj, naglašavaju, što plaća, uključujući sve parametre njezine vise, treba biti sastavni dio kolektivnog ugovora.

– Sindikati koji djeluju u javnom i državnom sektoru jako su osjetljivi na ovo pitanje jer ni nakon više od dva desetljeća nisu kolektivnim pregovorima obuhvatili sva tri čimbenika o kojima ovisi visina plaće. O visini osnovice, kao i dodacima, sindikati pregovaraju, ali ne, na žalost, i o visini koeficijenata, stoji u dopisu.

Kao drugi razlog ističu prošlogodišnji štrajk prosvjetara koji je rezultirao povećavanjem koeficijenata, kako za nastavno tako i za nenastavno osoblje, zbog čega kao sindikat podržavaju zahjteve nenastavnog osoblja što uključuje i zahtjev radnica zadarske menze da “ovladaju svim polugama koje utječu na cijenu njihova rada”.

– Treći razlog naše podrške zadarskim radnicama proizlazi iz činjenice važnosti zajedništva nenastavnog i nastavnog osoblje u sindikalnoj borbi. Iako učitelji i nastavnici čine glavninu članstva, Preporod bezrezervno podupire radnike iz tzv. nenastavnog osoblja u višetjednom nastojanju koje vodi k poboljšanju njihova materijalnog položaja. Podrška Preporoda je neupitna i zbog veličanstvenog zajedništva 2014. godine između nastavnog i nenastavnog osoblja, sindikata u državnim i javnim službama te radnika i građana, zajedništva koje je dovelo do odustajanja Vlade od provedbe outsourcinga u javnom i državnom sektoru, zaključuju u dopisu i pozivaju druge sindikate da iskažu podršku radnicama zadarske menze.

Izdvojeni članak
Menza FSB

Sedam djelatnika menze, koji su trenutno u štrajku, isključeno s rada

‘One ne štrajkaju za veće plaće, nego za dostojan život’

Nakon političke platforme Možemo, o štrajku radnica menzi zadarskog sveučilišta oglasila se i saborska zastupnica iz redova Radničke fronte Katarina Peović. Poručila je da su nadležne osobe na zadarskom sveučilištu te Agenciji za studentski standard, koja je formalni poslodavac radnicama u menzi, štrajk učinile bespotrebnim, prenosi Index.

– Direktorica radi kao blagajnica, a komercijalni direktor servira hranu, to nije protuzakonito, ali je pritisak na radnike. Istodobno se radnicama prijeti i onemogućava ih se u ostvarenju sindikalnih prava jer se o plaći pregovara, a nije jednostrani akt poslodavca. Radnice traže sistematizaciju radnih mjesta, bodovanje radnih mjesta i obračun plaće u skladu s time, istaknula je Peović.

Pozvala je premijera Plenkovića da se očituje o tome da se državni proračun koristi za razbijanje štrajka i o tome zašto se radnicima onemogućava legitiman zahtjev radnika. Pozvala je saborske zastupnike i zaposlenike na sveučilištima da se solidariziraju sa štrajkašima.

– One ne štrajkaju za veće plaće, nego za dostojan život, poručila je te napomenula da se zastrašuje i studente koji su radnicama u štrajku pružili potporu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Počeo štrajk u menzama, studenti radnike podržali – bombonima!