Pretraga

Radnici menze štrajkaju već 18 dana, na njihove zahtjeve poslodavac i dalje ne pristaje

A- A+

Radnici zadarske menze štrajkaju već 18 dana. Zahtjevi su im i dalje isti – žele da u kolektivne ugovore uđe obračun plaće i sistematizacija radnih mjesta. Poslodavac, Agencija za studentski standard pri zadarskom sveučilištu, na to neće pristati.

Foto: Silvija Vuković

Petnaest radnika zadarske menze već je 18 dana u štrajku. Od poslodavca, Agencije za studentski standard pri zadarskom sveučilištu traže samo jedno – kolektivni ugovor u kojem će se sistematizirati radna mjesta i putem bodova određivati plaće.

Izdvojeni članak
Menza FSB

Sedam djelatnika menze, koji su trenutno u štrajku, isključeno s rada

‘To ne postoji ni u jednom kolektivnom ugovoru u visokom obrazovanju’

Razgovarali smo s Ivonom Fatović, predsjednicom Upravnog vijeća Agencije koja nam kaže kako je situacija ista kao i prvog dana te nekog značajnog pomaka u pregovorima sa sindikatima i radnicima u štrajku – nema.

– Oni nisu navodili nikakve rokove, osim što se tijekom razgovora spomenulo da će u štrajku biti do ispunjenja zahtjeva ili dok sami od njega ne odustanu. Upravno je vijeće i dalje istog stava. Mi želimo svojim radnicima osigurati najbolje uvjete. Oni su zadovoljni dosadašnjim uvjetima, a ovo što se traži je kolektivni ugovor koji na Sveučilištu u Zadru nema nitko. To zapravo ne postoji ni u jednom kolektivnom ugovoru, koliko ja znam, u visokom obrazovanju. Zato mi to nećemo prihvatiti, rekla nam je Fatović.

Predstavnik radnika u štrajku, sindikalist Tomislav Kiš, pak kaže nešto sasvim suprotno. Za njega kolektivni ugovor koji ne sadrži sistematizaciju radnih mjesta i kriterije obračuna plaća – i nije kolektivni ugovor u pravom smislu.

– Poznato je da se sindikati, i to je normalno, s poslodavcima ‘svađaju’ oko iznosa plaće. Ali ovo, da se prepiru oko toga hoće li u kolektivni ugovor ući ove dvije stvari, to je neviđeno, kaže nam Kiš.

Dodatno je istaknuo kako Agencija nema valjane argumente za odbijanje njihovih zahtjeva. Radnici u štrajku, pak, ističe, imaju argumente. Oni žele, kako nam kaže, “socijalni dijalog, a ne socijalni diktalog”.

– Ovo je udar na sindikalizam. Mi natrag više ne možemo, mi možemo samo naprijed ka kolektivnom ugovoru, istaknuo je Kiš.

SPLIT, ZAGREB I ŠIBENIK IMAJU KOLEKTIVNE UGOVORE

Radnici Studentskog centra  u Splitu kolektivni su ugovor sklopili još 2015. godine, a u njemu se definiraju kriteriji i izračun plaća. Posebnim je Pravilnikom uređena sistematizacija radnih mjesta. Slična je stvar i u Šibeniku gdje je prošle godine potpisan kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor u Zagrebu je pak potpisan nakon štrajka djelatnika menze. U taj kolektivni ugovor ušla je obveza, kaže nam Kiš, pregovora o sistematizaciji radnih mjesta. Ti pregovori još su u tijeku te, iako su spori, ipak postoje. Iz tog razloga, kaže nam, ovo što traže djelatnici Agencije za studentski standard u Zadru nije ništa posebno ni neviđeno, već to postoji u drugim kolektivnim ugovorima.

MOŽEMO! održalo presicu o štrajku

Konferencijom za novinare politička platforma MOŽEMO! je, kako su istaknuli, htjela ukazati na iznimno težak položaj radnica menzi pri zadarskom sveučilištu.

– Već više od dva tjedna štrajkaju jer rektorica Vican, odnosno zadarsko sveučilište ne želi ni čuti, niti sjesti s njima i razgovarati, niti pregovarati o njihovom bazičnom i normalnom zahtjevu. Traže samo da se kolektivnim ugovorom odredi vrijednost boda i sistematiziraju radna mjesta. Dakle, traže ono što je drugim zaposlenicima najnormalnije normirano, kako bi im se na jasan i transparentan način definirale plaće. Ne traže povećanje plaća, nego traže da se na jedan transparentan način definira njihova plaća, rekao je saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

Prisutnim se novinarima obratio i Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata. Novi sindikat je u ime djelatnika zadarske menze vodio pregovore s poslodavcem te ih na kraju, nakon propalog mirenja, odveo u štrajk.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Počeo štrajk u menzama, studenti radnike podržali – bombonima!

– Štrajk ima podršku zadarske javnosti, no to rektorici Vican očito nije dovoljno. Radi se o odbijanju Agencije za studentski standard da u kolektivni ugovor stavi definiciju plaće. Znači, to je totalni nonsense. Što će nam kolektivni ugovor o kojem smo pregovarali zadnjih godinu dana ako njime nije definirana plaća? Ne samo da nismo tražili povećanje s obzirom na koronakrizu, već smo rekli da smo spremni na sve čak i na smanjenje plaća. Međutim, gdje je problem? Mi smo rekli, ako će se smanjivati, onda se mora smanjivati svima, ne samo radnicima menzi koji su uvijek poligon za raznorazne projekte. Jednostavno, rektorica ne priznaje nešto što je Zakonom o radu priznato već 25 godina, a to je da se kolektivnim ugovorom dogovaraju i da su dužni pregovarati o svemu pa i o plaćama, istaknuo je Iveković.

Na cijelu se situaciju osvrnula i saborska zastupnica platforme MOŽEMO! Sandra Benčić. Istaknula je kako je povećanje plaća onima koji imaju najniža primanja zapravo pametan makroekonomski potez.

– U ovoj je krizi ključno da se urede i da se povećaju plaće onima kojima su najniže. To je ključno. Ne samo kao dio socijalne politike, već i dio makroekonomske politike preživljavanja. Jer ako povećamo onima kojima je najniža plaća, to sve ide u potrošnju i gura ekonomiju naprijed. Ako povećamo onima kojima ministar Marić, to smo mi koji radimo u Saboru i koji rade u Vladi, u tom slučaj neće ići u potrošnju, već u štednju ili skijanja po Austriji. Mi ćemo predložiti da se smanje koeficijenti nama koji imamo veće plaće, a povećaju onima koji rade u nižim platnim razredima, istaknula je među ostalim Benčić.

Cijelu presicu možete vidjeti u videu ispod.

Menza FSB
Share via
Copy link
Powered by Social Snap