Pretraga

Ovaj čovjek novi je privremeni dekan Hrvatskih studija: Ovako je branio rektora kad je tužio studenta

Mario Grčević, profesor kroatologije i bivši čelnik Hrvatskih studija u već dva navrata, i treći će put doći na čelo te institucije. Ovoga puta privremeno, kao obnašatelj dužnosti dekana kojega su imenovali senatori zagrebačkog sveučilišta na prijedlog rektora Stjepana Lakušića. Ovo je treći put, napomenimo, da Grčević dolazi na čelo faksa mimo volje svojih fakultetskih kolega koji ga, kao ni 2016. ni 2017., ni sada, 2023. nisu izabrali svojim glasovima da bude njihov čelnik, čak ni privremeni. Prije je kao voditelj i pročelnik Hrvatskih studija usko i blisko surađivao s notornim bivšim rektorom Damirom Borasom i njegovim moćnim suradnikom Antom Čovićem, a ostao je zapamćen po izjavi u kojoj je branio bivšeg rektora kad je ovaj odlučio tužiti studenta.

mario grčević crno-bijela fotografija, u pozadini ulaz u zgradu hrvatskih studija

Mario Grčević, novi privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija
Foto: HRT screenshot | srednja.hr

Fakultet hrvatskih studija već neko vrijeme prolazi kroz pravu krizu upravljanja, iako su koncem prosinca na fakultetskoj razini de facto izabrali novu dekanicu. Povjerenje vijećnika dobila je Vlatka Vukelić, kontroverzna profesorica povijesti koja na čelnu funkciju faksa nikad nije došla jer joj senatori, ljudi koji upravljaju Sveučilištem u Zagrebu, nisu dali potrebnu potvrdu. Točka o njenoj potvrdi nikada nije ni stavljena na dnevni red sjednice Senata.

Toliko se odugovlačilo da bi na koncu privremenom dekanu Stjepanu Ćosiću, čiji je glavni zadatak bio provesti izbore na kojima je Vukelić dobila povjerenje fakultetskih kolega, istekao mandat. Pokrenuti su stoga, paralelno s procesom izbora Vukelić, i izbori za privremenog dekana. Na fakultetskoj je razini prije dva tjedna ponovno za tu privremenu funkciju odabran Stjepan Ćosić, no onda se u sve uključio Mario Grčević, bivši voditelj i pročelnik Hrvatskih studija. On se žalio rektoru, jer je izgubio na tim privremenim izborima. Kazao je daj proces pun nepravilnosti. Rektor Stjepan Lakušić je žalbu poslao Odboru za statutarna pitanja pa je taj odbor dao Grčeviću za pravo i srušio privremene izbore na temelju mišljenja Odbora za statutarna pitanja.

Izdvojeni članak
vlatka vukelić

Treba li Sveučilište dozvoliti da osoba poput Vlatke Vukelić postane dekanica faksa? Ne.

Treći put mimo volje fakultetskih kolega

Našli smo se, dakle, u situaciji gdje Fakultet hrvatskih studija ne može dobiti redovno izabranu dekanicu jer rektor odugovlači sa stavljanjem točke o njenoj potvrdi na dnevni red, a nema ni novog izabranog privremenog dekana jer je rektor te izbore srušio. Danas je tako organizirana izvanredna sjednica Senata na kojoj je rektor predložio, kako je kazao među prisutnim senatorima, nakon puno razmišljanja, da privremeni dekan bude Mario Grčević. To je stavljeno na glasanje i senatori su rektorov prijedlog, uz dva suzdržana glasa, podržali.

Grčević je tako po treći put postao čelnik Hrvatskih studija, i to mimo volje fakultetskih kolega. Prvi ga je put za voditeljsku poziciju 2016. predložio bivši rektor Damir Boras, iako na faksu nije dobio najveći broj glasova kolega kada je provedeno glasanje, a i dobar dio studenata je bio protiv. Drugi je put početkom 2017., kada su Hrvatski studiji preinačeni u sveučilišni odjel, na Senatu imenovan, opet na prijedlog bivšeg rektora, kao pročelnik. Ni tada nije bio biran na faksu. Treći put se događa danas, 2023. godine, kada ga na prijedlog novog rektora Lakušića biraju senatori, iako na faksu nije dobio glasove kolega.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

U novi cirkus na Hrvatskim studijima uključio se i bivši čelnik: On bi ponovno vodio fakultet

Branio rektora kad je tužio studenta

Grčević, dakle, nije još jedan profesor kroatologije koji želi svojih pet minuta. On je svojih pet minuta imao već u nekoliko navrata, a tijekom tog perioda usko je i blisko surađivao s bivšim rektorom Borasom i njegovim moćnim suradnikom Antom Čovićem. Provodio je sve politike, a na sjednicama Vijeća na faksu gurao je desetke natječaja za zapošljavanje, napredovanje i produljivanje ugovora pred penziju. Čak i kada je bivši rektor, javnim novcem, podigao tužbu protiv studenta Hrvatskih studija, Grčević kao pročelnik tog faksa, nije stao u obranu svojeg studenta. Štoviše, moglo bi se reći da je branio rektora i njegovu odluku.

– Načelno bih rekao da to što je netko student ili možda susjed, prijatelj, ne znači da je oslobođen od zakona, normi i pravnih okvira. Kada bi se, primjerice,  pokazalo da je provalu u studentske prostorije izvršio student, ne bi bilo ispravno reći ‘na njegov se čin ne treba obazirati jer je student’. To bi bila kriva poruka. Kada se izjava kolege Kovača o upravi Hrvatskih studija kao naznačenom kriminalcu koji je provalio u studentske prostorije, sagleda u kontekstu njegovih drugih izjava, jasno je da je riječ o insinuaciji, a ne o glasnom razmišljanju ili slobodi govora. Mene je kao pročelnika i predstavnika uprave Hrvatskih studija kolega Kovač time uvrijedio, i to bez ikakva povoda. Uvrijedio je i Rektora. Rektor je na jučerašnjoj sjednici Senata ispravno rekao da će povući tužbu protiv kolege Kovača ako se on ispriča i opozove svoju izjavu. Danas je Rektor objavio da je povukao tužbu, polazim od toga da je dobio traženu ispriku, kazao nam je tada Grčević.

Što ovo znači za Vlatku Vukelić? Kako bi mogla stupiti na dužnost početkom iduće akademske godine, mora biti potvrđena najmanje četiri mjeseca prije toga. To znači da bi do 1. lipnja trebala biti potvrđena za redovnu dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, što baš i nije izgledno. Preostaje nam vidjeti hoće li Grčević kada krene privremeno upravljati ovim faksom, u mandatu od maksimalno godinu dana, uspješno provesti izbore za dekanicu, odnosno dekana.