Pretraga

Ovo je drugi najveći projekt nakon Pelješkog mosta: Kreće obnova još jednog zagrebačkog fakulteta

A- A+

Nakon dva potresa koji su zadesili Grad Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu prošao je s velikim oštećenjima zbog čega se nastava nije mogla odvijati na određenim lokacijama. Ponajviše na Šalati gdje se nalazi najveći broj kabineta, Školi Narodnog zdravlja Andrije Štampara, kao i samoj zgradi Medicinskog fakulteta. Sada se kreće u cjelovitu obnovu Šalate 3 i radovi bi trebali biti gotovi do siječnja 2024. godine. Ova cjelokupna obnova je, nakon Pelješkog mosta, drugi najveći kapitalni projekt u Republici Hrvatskoj čija su sredstva osigurana iz EU fondova.

foto: Medicinski fakultet

Medicinski fakultet u Zagrebu pretrpio je velika oštećenja nakon dva potresa i nastava se nije mogla odvijati na određenim lokacijama, a najviše su stradali prostori na Šalati. I dok je sanacija Škole Narodnog zdravlja Andrija Štampar već krenula, sada je na red stigla i Šalata 3 i riječ je o vrlo oštećenoj zgradi.

‘Bez obzira na ove zadnje dvije godine, studij se odvija neometano’

– Takav proces obnove od samog fakulteta očekuje velike organizacijske promjene. Naime, mi sve zgrade koje ćemo obnavljati moramo kompletno isprazniti. Moramo naći rezervne prostore i unajmili smo pojedine prostore od naših bližih fakulteta i nekih osnovnih škola. Za sada funkcioniramo dobro i ono što je najbitnije, nastava se održava neometano, što je i najbitnije za naše studente. Tu moram i napomenuti i naše studente iz inozemstva, jer se ovdje odvija nastava i na engleskom jeziku. Bez obzira na ove zadnje dvije godine, studij se odvija neometano i interes je i dalje vrlo dobar. Mi smo u jednoj vrlo značajnoj tranziciji koja će trajati oko dvije godine, rekao je dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica još u prethodnom mandatu.

Medicinski fakultet se javio na Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom te su dobili potrebna sredstva za sanaciju svih pet objekata. Ukupno im je odobreno 377.249.142,63 kuna, a razdoblje trajanja projekata je utvrđeno od 22.03.2020. do 01.05.2022. godine.

Izdvojeni članak

[FOTO] Zagrebački faks jako je stradao u potresu, još nije obnovljen: ‘Dogodilo se samo šminkanje’

Nakon Pelješkog mosta ovo je drugi najveći kapitalni projekt čija su sredstva osigurana iz EU fondova

Riječ je o jednom od najvećih iznosa dobivenog iz bespovratnih sredstava EU fondova. Nakon Pelješkog mosta, ovo je drugi najveći kapitalni projekt u Republici Hrvatskoj, čija su sredstva osigurana iz EU fondova.

– Uz Medicinski fakultet u Zagrebu, ovdje, na Šalati, nastavu održava i Stomatološki fakultet u Zagrebu, Tako da su i oni dio ove velike obnove. Oni nemaju svoju predkliniku, pa se nastava održava u ovim prostorijama. Ovdje se nalaze četiri vrlo velika Zavoda koji su inače znanstveno vrlo aktivni, imaju vrlo sofisticiranu i skupu opremu. Medicinski je fakultet iz vlastitih sredstava financirao iznošenje i skrb o toj opremi. To je jedan vrlo zahtjevan i skup proces. Unatoč tome, nastava ide neometano, na zadovoljstvo i studenata i nastavnika, izjavila je prodekanica za financije i upravu, Jasna Lovrić.

Projekt cjelovite obnove Šalate 3 uključuje građevinske radove hitne sanacije zgrade Zavoda za histologiju, Zavoda za kemiju, Zavoda za biologiju i Zavoda za fiziologiju. Također, u fazi pripreme sanacije je i sam dekanat Medicinskog fakulteta Zagreb, koja kreće u siječnju 2023. godine. Iznos ugovora je 214.622.636,49 kn s PDV-om. Planirano trajanje radova je 12 mjeseci od uvođenja u posao, a to je siječanj 2023. godine.