Pretraga

Ovo su, nakon prvog tjedna prijava u 2024., najpopularniji studiji među maturantima

A- A+

Proteklog četvrtka u sustavu Postani student otvorena je mogućnost prijave studijskih programa za maturante i ostale kandidate koji u 2024. godini planiraju upisati fakultet. Prema omjeru ukupne upisne kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor, trenutno je najpoželjniji studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ako se zanemari spomenuti omjer, studij s najviše prijava je elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Studenti na predavanju, Ekonomski fakultet u Zagrebu

Foto: EFZG

Prijave ispita državne mature u redovnom roku završavaju uskoro, 15. veljače. No, prijave studija za one koji ove godine planiraju upisati fakultet tek su započele. Od 1. veljače maturanti i drugi kandidati u sustavu Postani student mogu kreirati svoje liste prioriteta, a na popis mogu uvrstiti najviše deset studija. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je tablicu iz koje je vidljivo koliko je prijava na svakom od studija u prvih tjedan dana. Iz tih podataka se može vidjeti i koji su studiji najpoželjniji među maturantima.

Top 10 prema omjeru kvote i broja prvih prijava (studiji s kvotom većom od 10 mjesta)

Poželjnost studija definirana je kroz omjer ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor. Ako se u obzir uzmu studiji s kvotom većom od deset mjesta, trenutno je najpoželjniji studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Mjesta je za samo 12 novih studenata, za 54 maturanta je to prvi izbor, a ukupan broj prijava je 87. Na drugom mjestu je logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu na kojoj je kvota 50 mjesta, prvi je izbor za 220 maturanata, a ukupan broj prijava je trenutno 563. Trenutno treći najpoželjniji studij je izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na kojemu je 20 mjesta, prvi je izbor za 56 kandidata, a ukupan broj prijava je 154. Top deset trenutno najpoželjnijih studija s kvotom većom od deset mjesta je:

 1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
 2. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
 3. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
 4. Kriminalistika, MUP, Policijska akademija ‘Prvi hrvatski redarstvenik’, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
 5. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
 6. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
 7. Aeronautika; smjer: Pilot – usmjerenje vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
 8. Dizajn, Arhitektonski fakultet u Zagrebu
 9. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
 10. Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
Izdvojeni članak
postani student_upisi na fakultete

Započele prijave fakulteta u 2024., ovo su datumi koje maturanti moraju zapamtiti

Top 10 prema broju prijava

Izdvojili smo i deset studija s trenutno najvećim brojem prijava, ako se zanemari omjer koji definira poželjnost. Najviše prijava trenutno je za studij FER-a elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo. Prijavilo ga je zasad 790 maturanata, a mjesta je za njih 650. Druga po broju prijava je medicina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, koju je trenutno prijavilo 630 maturanata, a mjesta je za njih 300. Farmacija na FBF-u u Zagrebu je treća po ukupnom broju prijava – studij je prijavilo 598 kandidata, dok upisna kvota iznosi 140 mjesta. Top deset studija s trenutno najviše prijava je:

 1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb (FER)
 2. Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu
 3. Farmacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu
 4. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
 5. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
 6. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
 7. Medicina, Medicinski fakultet u Rijeci
 8. Ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
 9. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
 10. Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu

Podsjetimo, prijave studijskih programa ove godine, u pravilu, traju do 17. srpnja u 13:59. Izuzetak su fakulteti koji su odredili raniji rok prijava, poput onih koji provode prijemne. Konačne rang-liste upisa na fakultete u ljetnom roku izlaze isto 17. srpnja iza 15 sati.  Prije toga će, 29. travnja u 9 sati biti objavljene prve, orijentacijske liste upisa, dok privremene liste upisa na fakultete izlaze kad i privremeni rezultati mature, 10. srpnja u 14 sati.

U nastavku možete vidjeti ukupni broj prijava na svakom od studija nakon prvog tjedna prijava studijskih programa, a poredani su prema omjeru upisne kvote i broja prvih prijava. Riječ je o podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.