Pretraga

Ovo su trenutno najpoželjniji fakulteti među maturantima: Na jednom kvota 50, a prijava 940

A- A+

Već više od dva mjeseca ovogodišnji maturanti i drugi pristupnici prijavljuju studije za upis u sljedeću akademsku godinu. Novi podaci pokazuju da čak deset kandidata kojima je to prvi izbor konkurira za jedno mjesto na studiju glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Upravo je taj studij, prema omjeru kvote i broja prvih prijava, trenutno najpoželjniji studij među onima s kvotom većom od deset mjesta. Slijede logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu i sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

prijave za faks u sustavu postani student

Postani student | foto: srednja.hr

Od veljače ovogodišnji maturanti i drugi kandidati u sustavu Postani student prijavljuju studije koje žele upisati u sljedećoj akademskoj godini. Novi podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazuju koji su fakulteti najpopularniji među maturantima početkom travnja.

Top deset najpoželjnijih studija koji upisuju više od deset maturanata

Ako se u obzir uzmu studiji koji na ljetnom roku upisuju više od deset studenata, trenutno je prema omjeru upisne kvote i broja maturanata kojima je to prvi izbor, najpoželjnija gluma na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu. Tamo se upisuje 12 studenata, a prvi izbor to je trenutno za 129 kandidata. Dakle, za jedno mjesto bori se deset kandidata. Ukupni broj prijava za glumu na ADU-u je 199. Gluma je tako i drugi mjesec zaredom ostala najpoželjniji studij.

Drugi trenutno najpoželjniji studij je logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultet u Zagrebu. Upisna kvota je 50 studenata, a 328 kandidata taj je studij prvi izbor. Ukupno taj studij sada ima 940 prijava. Na trećem je mjestu po poželjnosti izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Upisna kvota im je 20 mjesta, a trenutno taj studij za prvi izbor ima 118 kandidata. Ukupni broj prijava je 316.. Trenutnih top deset najpoželjnijih studija prema omjeru kvote i broja prvih prijava je:

1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Zagreb

2. Logopedija, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u Zagrebu

3. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

4. Kriminalistika (stručni), MUP, Policijska akademija ‘Prvi hrvatski redarstvenik’, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti

5. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu

6. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu

7. Dizajn, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

8. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci

9. Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

10. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Izdvojeni članak
ispitna knjižica s državne mature i udžbenik za predmet politika i gospodarstvo

Kalendar državne mature u 2024. godini

Top deset studija s najviše prijava

Na vrhu studija s najviše prijava, ne uzimajući u obzir broj mjesta i prvih prijava, jest i dalje studij elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstva Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Na tom je studiju trenutno 1.498 prijava, a mjesta je za 650 studenata. Na drugom je mjestu po broju prijava ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s 1.181 prijava, a ondje je kvota 125 studenata. Slijedi jednopredmetni studij psihologije na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu gdje je 1.149 prijava, a mjesta je za 59 studenata. U nastavku možete vidjeti trenutnih top deset studija koje smo izdvojili samo po kriteriju broja prijava:

1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb

2. Ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu

3. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu

4. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu

5. Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu

6. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu

7. Farmacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu

8. Građevinarstvo, Građevinski fakultet u Zagrebu

9. Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu

10. Medicina, Medicinski fakultet u Rijeci

Podsjetimo, prijave studija traju do 17. srpnja 2024. u 13:59, osim ako fakultet nije odredio raniji rok, što je obično slučaj kod onih koji provode prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studije izlaze isto 17. srpnja 2024. i to iza 15 sati, a čitav kalendar upisa možete vidjeti ovdje.

U nastavku možete vidjeti i popis svih studija s upisnom kvotom, ukupnim brojem prijava, brojem prvih prijava te omjerom koji definira poželjnost nekog studija. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.