Pretraga

Paprene cijene: Kolike školarine plaćaju američki studenti

A- A+

U Hrvatskoj se cijene školarina smatraju prevelikima s obzirom na to što studenti za tu cijenu dobivaju. Mnogi se žale na nedostatak mjesta i ostalih esencijalnih potrepština, a uz sve to, potvrde, indekse i ostale stvari dodatno se plaćaju. Iako su za naše pojmove cijene preddiplomskih i diplomskih studija previsoke, u SAD-u za tu cijenu ne možete baš nigdje studirati.

Cijena preddiplomskog studija na hrvatskim fakultetima stoji do pet i pol tisuća kuna, dok godina diplomskog studija košta sedam i pol tisuća. Ta je cijena prema mnogim previsoka s obzirom na ono što student dobiva, no čini se mizernom ako je usporedimo s cijenom studiranja u Americi. Valja naglasiti da se fakulteti tamo i u domovini ne mogu nikako usporediti, te da student u SAD-u dobiva mnogo više za svoj novac nego što bi dobio ovdje.

Međutim, tu zemlju sve više potresaju skandali oko školarina i studentskih kredita koji doslovno pojedu diplomce nakon završetka fakulteta. Američki odjel za obrazovanje objavio je nove podatke o cijenama fakulteta, te naveo one najskuplje. Prosječna cijena godine na fakultetima iznosi otprilike osam tisuća dolara, što je otprilike 45 tisuća kuna, no mnogi fakulteti naplaćuju mnogo više, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Fakulteti se raspadaju, a studentske školarine se troše na povećanje profesorskih plaća

Najskuplji studij čak 16 tisuća dolara godišnje

Javnim sveučilištima država više ne pruža financijsku podršku, stoga su se i cijene povećale. Najskuplju školarinu definitivno ima Sveučilište Pittsburgh, a ona iznosi dvostruko više nego što je prosječna cijena, čak 16 tisuća dolara. Ako to prevedemo u kune, znači da student godišnje samo da bi pohađao fakultet treba izdvojiti gotovo sto tisuća kuna. Sumnjamo da bi itko u Hrvatskoj mogao toliko novca izdvojiti za visoko obrazovanje. Penn State University svojim studentima naplaćuje nešto manje, 15 tisuća dolara po godini, isto kao i Sveučilište New Hampshire.

Izdvojeni članak

Fakulteti koje se najviše isplati studirati

Niže od 13 tisuća dolara ne ide

Nešto jeftinije možete studirati na Sveučilištu Vermont, a tamo ćete godinu platiti gotovo 15 tisuća dolara. Gotovo jednako naplaćuju Colorado School of Mines, St Mary’s College of Maryland i New Jersey Institute of Technology. The College of New Jersey i Sveučilište California-Davis spadaju u ‘najjeftinije’, a godina njihove studente stoji otprilike 13 tisuća dolara, što iznosi oko 74 tisuće kuna.