Pretraga

Pitali smo dekane medicinskih fakulteta što misle o medicini na HKS-u: Pogodite koliko smo odgovora dobili

A- A+

Nakon što smo početkom ovoga tjedna izvijestili o uvođenju novog studija medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kontaktirali smo dekane svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj. Pitali smo ih za komentar na uvođenje spomenutog studija. To smo učinili s obzirom na već poznato protivljenje novim studijima medicine uopće, izraženo na dekanskoj konferenciji medicinara krajem prošle godine. Zbog toga dosta čudi što nam nijedan dekan nije odgovorio na upit.

Foto: Facebok stranica Hrvatsko katoličko sveučilište (Universitas Studiorum Catholica Croatica)

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

AZVO dao zeleno svjetlo novom studiju Medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Podsjetimo, studij Medicine na HKS-u dobio je zeleno svjetlo od Agencije za znanost i visoko obrazovanje, krovne agencije koja provodi svojevrsne evaluacije studija i programa visokoškolskog obrazovanja. Ostaje samo pričekati potvrde Nacionalnog vijeća i Ministarstva zdravstva nakon čega će, pretpostavimo, i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izdati dopusnicu za medicinu HKS-a. Kako smo se i sami uvjerili, postoji veliki otpor prema tome studiju. U posebnom tekstu izdvojili smo neke od problema predmetnog studija, o tome više pročitajte ovdje.

Dekani su od starta bili protiv

Da protivljenje ne dolazi samo od komentatora na Facebooku i Twitteru govori i činjenica da su se dekani medicinskih fakulteta u Hrvatskoj već konsolidirali po pitanju studija medicine na HKS-u, odnosno studija medicine uopće. Na dekanskoj konfetenciji održanoj u listopadu 2018. godine iznijeli su zajednički negativan stav prema otvaranju novih studija. Tvrdili su tada da je to neodgovorno i neopravdano jer Hrvatska nema analizu zdravstva, kao ni jasnu informaciju o potrebama sustava te kako već obrazujemo dovoljno liječnika.

Osim studija medicine na HKS-u, dekani su se tad protivili i navodnom otvaranju dva nova studija – jednom na Sveučilištu Sjever i drugom na Sveučilištu u Puli. Kažemo ‘navodno’ jer do današnjeg dana nema nikakve indikacije da Sveučilište Sjever planira otvoriti studij medicine, barem ne ikada u skorijoj budućnosti, što su iz uprave tog sveučilišta krajem prošle godine i potvrdili.

Sada nitko ništa ne komentira

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Nakon objave priče o HKS-u, uz konsolidirani stav dekana, zanimalo nas je što će nam svaki dekan pojedinačno prokomentirati. Kontaktirali smo tako dekane četiri etablirana medicinska fakulteta – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – te ih upitali što misle, je li uvođenje studija medicine na HKS-u dobro za obrazovanje i zdravstvo. Dodatno smo ih zamolili da ukratko obrazlože svoje odgovore.

Iako smo upit poslali 22. srpnja, do danas nismo dobili odgovor ni od jednog dekana. To posebno čudi s obzirom na činjenicu da su prije nekoliko mjeseci već iznijeli izrazito negativan stav prema novim studijima. Nije jasno zašto su se dekani ovoga puta odlučili na šutnju. Radi li se možda o pripremi izvanredne dekanske konferencije, izostanku zbog godišnjih odmora ili su u posljednjih nekoliko mjeseci dekani promijenili svoje mišljenje, ostaje nam samo spekulirati.

Bilo kako bilo, dobijemo li narednih dana odgovore od dekana, po primitku ćemo ih objaviti na portalu.