Pretraga

Pitali smo studente što misle o predsjedničkim izborima i kandidatima: Neki znaju sve, a neki ne znaju ni kad su

A- A+

Izbori za predsjednika Hrvatske održavaju se 22. prosinca. Na njima svoj glas punoljetni građani mogu dati jednom od 11 kandidata. U slučaju da dođe do drugog kruga izbora, on će se održati 5. siječnja 2020. Uzimajući u obzir činjenicu da mladi najmanje izlaze na izbore, pitali smo neke studente znaju li uopće kad se održavaju izbori i koji te što misle o predsjedničkim kandidatima.

montaža: srednja.hr

Većina studenata koje smo pitali za izjavu znala je da se uskoro održavaju upravo predsjednički izbori. Međutim, neki od njih nisu bili sigurni kojeg točno datuma mogu izaći na birališta. Sugovornike smo birali pokušavajući prikazati one različitih područja studiranja.

Pitali smo ih znaju li koji se izbori uskoro održavaju i kada točno, koga na izborima biramo te tko su kandidati. Pitali smo ih i koliko su informirani o kandidatima te jesu li se sami nekako pokušali o njima informirati. Otkrili su nam i hoće li izaći na izbore i smatraju li da su kandidati dovoljno usmjereni prema mladima.

Ovo su odgovori naših sugovornika:

Petra, Građevinski fakultet – Misli da su ovi izbori nebitni

Koliko ja znam, izbori su 22.12. Bira se predsjednik/ca RH. Znam za ove najpopularnije kandidate kao što su Kolinda, Škoro, Milanović, Pernar, Kovač.

Izdvojeni članak

Provjerite za koga sve možete glasati na predsjedničkim izborima za dva tjedna

Za izbore sam znala da će biti ove godine jer sam pričala o tome s prijateljima, a znanje o kandidatima mi je osnovno. Nisam se pokušala informirati ni o izborima ni o kandidatima nego ponekad samo pročitam neki članak koji vidim na internetu.

Mislim da je moj glas važan, ali mislim da su ovi izbori nebitni. Trenutno ne znam u kojem ću gradu biti kad budu izbori pa ne znam hoću li izaći na njih, a glasat ću za najboljeg od svih ovih groznih kandidata.

Matija, Fakultet političkih znanosti – Zna za svih 11 kandidata

22.12 održava se prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske na mandat od 5 godina. Ukoliko nećemo imati apsolutnog pobjednika, u drugom krugu 5.1. birat ćemo između dvoje kandidata s najboljim rezultatom. Znam za svih 11 kandidata na izborima. U sklopu svojih interesa i fakultetskog usmjerenja znam za ove izbore već neko vrijeme i smatram da sam dobro informiran o kandidatima Informiram se na redovnoj bazi prateći medije, same kandidate ali i službene obavijesti državnih tijela.

Smatram da je svaki glas na izborima važan, pogotovo u situaciji kada imamo 11 kandidata i velik broj građana ima mogućnost pronaći onoga koji im odgovara, pod uvjetom da se informiraju o programima i stajalištima. Pravo glasa ima smisla samo ako ga prakticira velik broj ljudi, što je nešto na čemu trebamo poraditi.

Svakako ću izaći na izbore, no nisam još u potpunosti siguran za koga ću glasati.

Nažalost ponovno je u vodeći diskurs, barem među glavnim kandidatima, došlo pitanje rata i popratnih političkih događaja 90-ih, što je oduzelo mjesto za važnije životne teme većine građana, pa tako i nas mladih.

Petra, Farmaceutsko-biokemijski fakultet – Nema nade da će doći do promjena

Bira se predsjednik Republike Hrvatske, 22.12. Kandidati za koje znam su Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić. Čula sam usputno za još neke, tipa Ivan Pernar, Milan Bandić (korupcija svima).

Izdvojeni članak

[Obrazovni karton] Evo što su studirali i završili predsjednički kandidati

O kandidatima ne znam previše, osim onoga što čujem iz medija, a moram priznati da se previše niti ne trudim saznati. Sve su to već viđena, meni nesimpatična lica i smatram da su vlastiti interesi svih kandidata daleko ispred interesa za državu i njezine stanovnike, a smatram i da ovlasti koje predsjednik posjeduje niti ne mogu previše koristiti kolektivu. Isto tako, izjave predsjedničkih kandidata uglavnom se temelje na ocrnjivanju konkurenata, zbog čega se iz njihovih javnih istupa koje nam mediji svakodnevno serviraju, malo što može saznati o idejama kojima su vođeni te planovima i ciljevima koje namjeravaju ostvariti. Zbog toga, sve to skupa mi je malo trulo i djetinjasto, tako da zazirem od nekog većeg interesa za kandidate i općenitog praćenja njihovih kampanja za predsjedničke izbore. Ali naravno prije izbora ću proguglati malo o svakom kandidatu, čisto da iz pročitanog dobijem neku konačnu sliku i na temelju toga donesem svoj izbor.

Mislim da je građanska dužnost svakog stanovnika s pravom glasa izaći na izbore, međutim imam pomalo pesimitičan dojam da izbori u Hrvatskoj samo odražavaju stanje pseudo-demokracije koje vlada, gdje glasačku većinu na izborima čine glasovi kupljeni stranačkim obećanjima i demagogijom, dok je samo manjina dovoljno informirano pristupila izborima, sa stvarnom željom da izabrani kandidat predstavlja njegovu zemlju.

Smatram da svaki, pa tako i moj glas, vrijedi, iako ne polažem neke velike nade u bilo kakve promjene koje nam ovi izbori mogu donijeti. Ja ću izaći na izbore. Znam da neću glasati za Kolindu Grabar-Kitarović, no konačan izbor još nisam donijela.

Kandidati definitivno nisu dovoljno usmjereni prema mladima. Ja se kao mlada osoba nisam pronašla niti u jednoj dosadašnjoj pročitanoj izjavi naših kandidata kao što nisam čula da je itko spomenuo obrazovanje, fakultete, a posebice egzodus radno sposobnih i visoko obrazovnih mladih ljudi, koji su budućnost Hrvatske. Moguće da je razlog tomu već navedeni, ne preveliki interes za predsjedničke izbore i kandidate.

Frano, Pravni fakultet – Čuje previše nebitnih, a premalo bitnih informacija

22.12. bira se predsjednik RH. Znam da je u utrci 11 kandidata, ali poimence ih znam za 9. U isto vrijeme znam previše i premalo, premalo bitnih informacija i previše nebitnih.

Izdvojeni članak

Donald Trump na ovom je testu imao 30/30: Doznajte jeste li i vi dostojni predsjedničke pozicije u SAD-u?

Svaki je glas je važan, tko ne glasa gubi pravo na prigovaranje. Izaći ću na izbore, ali još ne znam za koga ću glasati, vjerojatno Milana Bandića.

Mislim da kandidati nisu orijentirani prema mladima, to jest općenito prema bilo kome, nego su samo negativno orijentirani jedni na druge i nadaju se da će dobiti jeftine bodove na napadanju drugih kandidata.

Laura, PMF (Matematika) – Izbjegava da je itko informira o bilo kakvim izborima

Ne znam, jesu to već predsjednički izbori? Ako jesu, znam za Škoru i možda Kolinda opet? Nisam ni sigurna koji su izbori pa ne znam ništa o kandidatima. Nisam se sama pokušala informirati, štoviše, izbjegavam da me itko informira o tome, ali mislim da je svačiji glas važan. Neću izaći na izbore, osim ako me netko kome je stalo ne zamoli da glasam za nekog koga žele. Prepuštam glasanje ljudima kojima je stalo do toga.

Marko, Visoka škola Ivanić-Grad (Fizopterapija) – Za izbore saznao preko društvenih mreža

Na sljedećim izborima koji dolaze bira se predsjednik Republike Hrvatske. Od kandidata koji su se kandidirali za izbore znam većinu. Za izbore sam saznao preko društvenih mreža, na kojima je to česta tema. O kandidatima mislim da znam općenito, to jest, znam ono što se prenosi u medijima te sam se tako informirao. Mislim da svaki glas vrijedi puno jer biramo osobu za koju mislimo da će najbolje obnavljati svoju funkciju kao predsjednik. Na ove izbore ću izaći, iako mislim da kandidati nisu davali pažnju mladima u svojim političkim govorima.