Pretraga

PMF zaposlio svojih pet najboljih studenata!

A- A+

Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, učinio je nešto što se čini u našim krajevima poput znanstvene fantastike. Pet svojih najboljih studenata, koji su upravo diplomirali zaposlili su kao asistente na fakultetu. Novopečeni diplomanti, a sada i zaposlenici fakulteta, presretni su prilikom koja im se ukazala, budući da mogu nastaviti raditi na visokoobrazovnoj ustanovi na kojoj su se školovali, a time i nastaviti svoj znanstveno-istraživački rad.

http://www.pmf.unsa.ba/

Prirodno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Sarajevu zaposlio je kao asistente svojih pet najboljih diplomanata. Među njima su i dvoje dobitnika ‘Zlatne značke sarajevskog Univerziteta‘ (nagrada koja se najboljim diplomantima u Sarajevu dodjeljuje od 1965. godine, nap. a.). Kako prenosi portal Radio Sarajevo, svih pet novoprimljenih asistenata presretno je činjenicom da će raditi na fakultetu na kojem su se školovali te time da će moći nastaviti svoj znanstveno-istraživački rad.

Izdvojeni članak

Studenti PMF-a izradili aplikaciju koja otkriva koga mediji vole, a koga ne

‘Ovo što je dekan uradio je svijetli primjer’

Dobitnica spomenutog priznanja, Zlatne značke, nije krila oduševljenje prilikom koja joj se ukazala.

– Danas sam presretna jer sam dobila posao koji će mi omogućiti da se dalje usavršavam i definitivno je ovo najbolji posao ako mislite dalje se baviti znanstvenim radom, rekla je Agenciji Fena diplomantica na smjeru biokemija Erna Islamagić.

Drugi magistar biokemije te najbolji student PMF-a Muhamed Fočak, svjestan je sjajne politike, koju provodi dekan.

– Ovo što je dekan uradio je svijetli primjer. I meni i mojim kolegama je čast da radimo na Fakultetu na kojem smo se obrazovali. Rad i trud je ono što nas je izdvojilo, a Fakultet je zaslužan zbog samog projekta zapošljavanja najboljih studenata i to traje već dvije godine, rekao je Fočak za spomenuti izvor.

Izdvojeni članak

Student PMF-a riješio Einsteinov test za svega 15 minuta

Već drugu godinu za redom PMF ima ovakvu politiku

– Realizaciju projekta smo započeli prije godinu dana kada smo primili deset najuspješnijih studenata i sada nastavljamo s tom praksom, rekao je dekan Prirodno-matematičkog fakultet Rifat Škrijelj.

Dekan je naglasio i da na ovaj način želi sačuvati sjajne ljudske potencijale za dobrobit fakulteta kojemu je na čelu.

– Generalni stav mene kao dekana jest zapošljavanje mladih, novih kadrova. Obećao sam da ću raditi na obnovi kadra Prirodno-matematičkog fakulteta. Da imamo više sredstava i pomoć države, još bismo primili mladog kadra, zaključuje Škrijelj.