Pretraga

Studenti PMF-a izradili aplikaciju koja otkriva koga mediji vole, a koga ne

A- A+

Studenti pete godine matematike na PMF-u, Ivan Gavran i Marko Božić tvorci su aplikacije koja prikuplja te analizira članke o kandidatima na predstojećim lokalnim izborima. Naime, mnogi se političari bune kako nisu pobjedili na izborima jer su novinari o njima češće pisali u negativnom smislu. Zbog toga su mladi matematičari napravili ‘Makako’ koji obuhvaća članke od šest hrvatskih portala te koristeći nekoliko algoritama strojnog učenja ocjenjuje kakav je stav o kojem kandidatu u tekstu – pozitivan, negativan ili neutralan.

Vjerojatno mislite da profesori pretjeruju kad govore o važnosti matematike i kako je ona nužna u svakom aspektu vašeg života. Studenti pete godine matematike na PMF-u Ivan Gavran i Marko Božić svojom su aplikacijom ‘Makako‘ pokazali da je matematika jako važna i po pitanju politike. Spomenuta aplikacija prikuplja članke sa šest hrvatskih portala te analizira stavove u tekstovima o kandidatima za predstojeće lokalne izbore. Mnogi političari se često žale kako nisu pobijedili jer se o njima najviše pisalo u negativnom smislu, pa su Gavran i Božić omogućili istima da provjere u kojoj su mjeri i na koji način zastupljeni na portalima.

Vjetrokaz političkog i medijskog smjera

Naziv za aplikaciju mladi matematičari su odabrali inspirirani dalmatinskom riječi makako što je okretni vrh dimnjaka u obliku pijetla koji se vrti u smjeru vjetra. Glavni cilj aplikacije je dobivanje dojma koliko se i na kakav načn piše o kandidatima na lokalnim izborima, pa su Gavran i Božić shvatili kako će i njihov ‘Makako‘ služiti u otkrivanju smjera vjetra. U početku se radilo o projektu za kolegij Uvod u složeno pretraživanje podataka, ali će njegovi tvorci nastaviti s radom na aplikaciji.

– U posljednjih godinu dana zanimam se za probleme iz obrade prirodnog jezika. To područje mi je vrlo fascinantno: od strojnog prevođenja, strojnog sažimanja pa sve do razumijevanja jezika. Jedan od problema u obradi prirodnog jezika je i analiza stava. Činilo mi se zanimljivo i izazovno pa sam se odlučio time pozabaviti i za hrvatski jezik, objasnio je Gavran. Budući da s Božićem zajedno radi te dijele zajedničke interese za umjetnu inteligenciju, postao mu je partner u izradi aplikacije.

Vjetrokaz političkog i medijskog smjera prikuplja članke sa sljedećih portala: Index, Dnevno, Dnevnik, Slobodna Dalmacija, Tportal i Glas Slavonije. Izbor je pao baš na navedene portale jer su studenti željeli pokriti što više medijskog prostora, regionalno i svjetonazorski.


Izdvojeni članak

Hrvati napravili edukativnu aplikaciju koju već koristi 2 milijuna ljudi


Zainteresirani za suradnju

Studenti su aplikaciju do sad predstavili samo krugu prijatelja, kolega i entuzijasta u području strojnog učenja. Žele se uvjeriti u njeno dobro i kvalitetno funkcioniranje, a onda je tek predstaviti svima zainteresiranima. Već su im se javili kolege koji studiraju društvene znanosti koji su zainteresirani za suradnju.

Točnost ‘Makako’ aplikacije

‘Makako’ ima tu prednost da radi automatski stoga nije potrebno uložiti sate i sate vremena kako bi se pronašli i ocijenili svi članci. Testiranja, pak, pokazuju da aplikacija radi s točnošću između 70 i 82 posto. Drugim riječima, ne može uhvatiti i analizirati apsolutno svaku objavu, ali daje točan smjer pisanja: negativan, pozitivan ili neutralan.

– Razvoj samih algoritama za analizu stava trajao je dugo i stalno smo ih nadograđivali novim elementima, a dio njih smo razvili i u sklopu seminara na fakultetu. Nakon Uskrsa smo se posvetili izradi portala te obuhvaćanju članaka sa spomenutih portala. Posljednja dva tjedna radili smo zaista mnogo kako bismo dotjerali Makako na zadovoljavajuću razinu, izjavio je 24-godišnji Gavran.

Nadodao je kako su zadovoljni izgledom i funkcioniranjem aplikacije, te da su se on i Božić bavili znanstveno-tehničkim dijelom, a u izradi portala im je pomogao dizajner Josip Šušteršić.

Uz pomoć čitatelja do novog, boljeg algoritma

Na kraju svakog članka od čitateljima je ponuđena opcija da sami daju svoju procjenu kako bi tvorci dobili uvid u uspješni rad algoritma. Također postoji mogućnost procjene stava za svaki od entiteta koji se spominje u tekstu. Na taj način gradi se novi skup podataka za učenje koji će mladim matematičarima omogućiti razvijanje algoritma za procjenu stava prema svakom pojedinom entitetu spomenutom u tekstu.

Izdvojeni članak

Varaždinski iBee: Mobilna aplikacija koja olakšava učenje srednjoškolcima

– Planiramo razviti algoritame za procjenu stava po pojedinom entitetu. Zasad ‘Makako’ može samo reći kakav stav prevladava u cijelom članku. Ali što ako se dogodi da u članku o političaru X piše sve najbolje, a o stranci Y sve najgore? To je još jedna svrha portala, prikupljamo ocjene naših čitatelja kako bismo mogli razviti taj novi, bolji algoritam, istaknuo je Gavran.

Sadržaj ‘Makaka’ možete pretražiti prema vlastitim kriterijima, spomenuti entiteti, procjena stava i slično. Na naslovnici se nalaze i jednostavni grafikoni koju ilustriraju što je sve pronađeno na portalima. Po završetku izbora ovako će čitatelji, kao i sami kandidati dobiti cjelovitu sliku o tome kako se o kome pisalo.