Pretraga

Poginula profesorica odjela za biologiju u Osijeku: ‘Tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni’

A- A+

Osječko sveučilište shrvano je smrću 43-godišnje Željke Lončarić. Njihova docemtica biološkog odsjeka je poginula u planinarskoj nesreći u Albaniji. Njeni kolegice i kolege su je se prisjetili kao znatiželjne i entuzijastične znanstvenice koja je voljela more i planine. Njezinn kolega, Branimir Hackenberger Kutuzović, naveo je da je Lončarić bio mentor, ali da je na jedan način ona mentorirala njega.

Tragično preminula Željka Lončarić. Foto: Sveučilište u Osijeku/Pixabay

Nesreća na planinarenju u Albaniji, zavila je Osijek u crno. Kako je potvrdila gorska služba spašavanja iz Albanije, 43-godišnja hrvatska državljanka je poginula u padu sa strmine. Incident se dogodio na planini Jezerski vrh. U nevolji je bilo još sedam planinara, četvero iz Hrvatske i troje iz Srbije. Trenutno su na sigurnom nakon akcije spašavanja.

Ostavila niz vrijednih znanstvenih članaka: ‘Svoju radoznalost je prenosila i u svijet oko sebe’

Riječ je o Željki Lončarić, docentici biološkog odsjeka Sveučilišta u Osijeku. Od kolegice i suradnice, oprostili su se djelatnici biološkog odjela. Njeni kolege su joj se zahvalili na konstruktivnim promišljanjima i znanju koje je prenijela svojim studentima. Poručili su da je docentica Lončarić ostavila neizbrisiv trag u svom području.

– Sudjelovala je u obrazovanju generacija studenata, a posebno se isticala u svom znanstvenom radu. Aktivno je sudjelovala u nizu znanstvenih projekata i iza sebe ostavila veći broj vrijednih znanstvenih članka. Vedra i nasmijana istraživala je ne samo u laboratoriju, već je svoju radoznalost i stalnu potrebu za otkrivanjem i novim spoznajama prenosila i u svijet oko sebe. Promatrala je svijet kritički, bila je britka i jasna, a nadasve bila je prijatelj, poručili su djelatnici biološkog odsjeka Sveučilišta u Osijeku.

Izdvojeni članak

Veliki gubitak za znanstvenu zajednicu: Nakon teške bolesti preminuo istaknuti sociolog i profesor

Shrvani mentor: ‘Mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila’

Od docentice Lončarić se putem Facebooka dodatno oprostio i Branimir Hackenberger Kutuzović, redoviti profesor na Odjelu za biologiju. Prisjetio se da ga je jedino Željka bodrila ‘kad su ga svi napustili’, te ju je prozvao ‘svjetionikom u noći’, mentoricom i inspiracijom. Prisjetio se i kako je gajila ljubav prema planinama, moru, svemu što je nepoznato i nerazumljivo.

– U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila. O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi. Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost. U svakoj zvijezdi koju pogledamo, vidjet ćemo tvoj smiješak. U svakom valu koji zapljusne, čut ćemo tvoj smijeh, a na svakoj planinarskoj stazi kojom krenemo, osjetit ćemo tvoje prisustvo. Nisi samo ostavila trag u našim srcima već si se utkala u spletove naših života. Počivaj u miru, draga Željka. Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar i da trebamo živjeti punim plućima, baš kao što si ti živjela. Do ponovnog susreta čuvat ćemo te u srcima, vječno zahvalni za svjetlost koju si donijela u naše živote, poručio je Hackenberger Kutuzović.