Pretraga

Veliki gubitak za znanstvenu zajednicu: Nakon teške bolesti preminuo istaknuti sociolog i profesor

A- A+

Ivan Markešić, istaknuti sociolog, preminuo je ove srijede nakon duge i teške bolesti. Tijekom života je vodio i sudjelovao u brojnim znanstvenim projektima. Izlagao je na pedesetak međunarodnih konferencija. Primarni fokus mu je bio međureligijski dijalog u rodnoj mu Bosni i Hercegovini. Zbog toga u sjećanjima svojih kolega ostaje zapamćen kao aktivni intelektualac. Često je gostovao u brojnim radijskim i televizijskim emisijama, pisao je kolumne i imao javne istupe.

Preminuo sociolog Ivan Markešić. Foto: Hrvatsko sociološko društvo/Pixabay

Tužne vijesti je ovog tjedna podijelilo Hrvatsko sociološko društvo (HSD), opraštajući se od svojeg preminulog člana i kolege, dr. sc. Ivana Markešića. Kako su naveli u svome priopćenju, Markešić, rođen u Proslapu, odnosno Prozoru u BiH 1954. godine, preminuo je nakon duge i teške bolesti. U polju sociologije, bio je redoviti član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, redoviti profesor u trajnom zvanju kao i znanstveni savjetnik, također u trajnom zvanju.

– Studij sociologije završio je na Fakultetu političkih nauka (1978.) te studij njemačkoga jezika na Filozofskome fakultetu (1984.) Sveučilišta u Sarajevu. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski studij iz područja sociologije religije i magistrirao s temom Politička teologija Dorothee Soelle – sociološke pretpostavke i sociološke implikacije (1988.) te doktorirao s temom Religija u teoriji sustava Niklasa Luhmanna (1997.). Nakon završenog studija je prvih godina radio u gospodarstvu u BiH, a 1987. godine se zapošljava kao znanstveni novak u Institutu za društvena istraživanja u Sarajevu. Uslijed ratnih zbivanja seli u Zagreb 1992. gdje se zapošljava u Hrvatskom informacijskom centru (HIC) i potom 1993. u Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža. Od 2005. do umirovljenja radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, saželi su iz HSD-a život ovog cijenjenog znanstvenika i akademika.

Izdvojeni članak
preminuo profesor Šandor Dembitz, ilustracija sa svijećom

Dan prije rođendana preminuo legendarni profesor FER-a, autor sustava ispravi.me

‘Iznimno aktivan javni intelektualac’

HSD je istaknuo da je Markešić tijekom rada na Pilaru vodio i dva znanstvena projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO). Konkretno, od 2002. do 2006. godine, predvodio je projekt ‘Znanstveno nazivlje teologije, sociologije religije i filozofije religije’. Potom je od 2008. do 2014. godine bio na čelu projekta ‘Religijski, nacionalni i politički identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prije spomenutih vođenja istraživanja bio je sudionik drugih znanstvenih projekata. Kao suradnik je doprinio projektu ‘Hrvati kao dio multikulturalnog identiteta okolnih zemalja’, koji je trajao od 1996. do 2002. godine. Od 2002. do 2005. Markešić je bio uključen i u projekt ‘Globalizacija i postmoderni religijski i crkveni pokreti u Hrvatskoj’ kao i u projektu ‘Hrvatski identitet, religija i izazovi europskih integracija’ od 2007. do 2011. godine.

– Objavio je šest knjiga te više od 40 znanstvenih radova. Recenzirao je 17 knjiga i brojne članke u znanstvenim časopisima. Bio je član uredništva časopisa Društvena istraživanja (1996.-2000.). Izlagao je na pedesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih konferencija. Bavio se i prevođenjem, pa je s njemačkoga na hrvatski jezik preveo šest knjiga i jednu knjigu s hrvatskoga na njemački jezik. Na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu od 1997. godine predavao je kolegije Sociološke teorije, Sociologiju religije, Religije svijeta, Sociologiju umiranja i smrti, Fenomenologijska sociologija, pobrojali su iz HSD-a Markešićevu ostavštinu.

Njegovi kolege su ga opisali i kao ‘iznimno aktivnog javnog intelektualca’ koji se u ‘svojoj plodnoj karijeri ustrajno zalagao za jačanje međureligijskog dijaloga te razvoj demokratskih vrijednosti i tolerancije u našem društvu’. Često je davao intervjue, komunicirao s medijima, gostovao u javnim raspravama te televizijskim i radijskim emisijama. Bio je i kolumnist Večernjeg lista.