Pretraga

Pogledajte koji su fakulteti najtraženiji u Hrvatskoj: Među prvih deset tek nekoliko iznenađenja

A- A+

Od Agencije za znanost i visoko obrazovanje dobili smo podatke o trenutnoj atraktivnosti studija u Hrvatskoj među maturantima za upis u 2018./2019. akademsku godinu. Kao i prošle godine, Logopedija je trenutno najtraženiji studij među maturantima, a odmah nakon slijede stručni studij Kriminalistike i Psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Foto: Pixabay

Iako se rang liste za upis brucoša u akademsku godinu 2018./2019. konačno formiraju 16. srpnja ove godine, zanimao nas je trenutni interes maturanata za studijskim programima u Hrvatskoj. Agencija za znanost i visoko obrazovanje nam je ustupila podatke o broju prijavljenih i omjeru prioriteta te upisnih kvota za sve smjerove i fakultete u RH.

Logopedija najtraženija, slijede Kriminalistika i Psihologija

Prema podacima AZVO-a, po omjeru prvih prioriteta i upisnih kvota, trenutno je najveći interes maturanata za studij Logopedije zagrebačkog Edukacijskog-rehabilitacijskog fakulteta. Tako je bilo i prošle godine, dok je pretprošle Logopedija bila treći najtraženiji studij. Odmah nakon Logopedije slijedi stručni studij Kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu te Psihologija na zagrebačkom Filozofskom. Napominjemo da su na listi ispod izuzeti studijski programi s upisnom kvotom od 10 ili manje.

Izdvojeni članak
državna matura

[Matura ’17] Konačne rang liste: Pogledajte najpoželjnije studije i broj slobodnih mjesta na jesenskom upisnom roku

DESET NAJTRAŽENIJIH STUDIJA NA DAN 24.4.2018.

Logopedija(Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Kriminalistika(stručni studij, Visoka policijska škola, Zagreb)
Psihologija(Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Animirani film i novi mediji(Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu)
Radiološka tehnologija(stručni studij, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu)
Fizioterapija(stručni studij, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu)
Dizajn(Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Sestrinstvo(Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek)
Fizioterapija(stručni studij, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci)
Vojno vođenje i upravljanje(Fakultet političkih znanosti, Filozofski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Pravni fakultet i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu)

Ispod možete pregledati tablicu u kojoj se nalaze podaci o traženosti svih studijskih smjerova u Hrvatskoj. Napominjemo da se radi o privremenim podacima o atraktivnosti studija te da se konačne rang liste, a shodno tome i podaci o atraktivnosti, formiraju 16. srpnja 2018. godine.

[scribd id=377357390 key=key-OVf0gyxiMvxDPEAV9Nrt mode=scroll]