Pretraga

[Matura ’17] Konačne rang liste: Pogledajte najpoželjnije studije i broj slobodnih mjesta na jesenskom upisnom roku

A- A+

Prema objavljenim konačnim rang listama za upis na studije visokih učilišta najveći je interes kandidata za studijske programe u polju javno zdravstvo i zdravstvena zaštita. Najpoželjniji smjer u državi je Logopedija zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a s obzirom na omjer prvih prioriteta kandidata i upisnih mjesta za taj studij. Podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje kažu da je na ljetnom upisnom roku bilo ukupno 31.685 kandidata, a pravo na upis ostvarilo je njih 28.331. Objavljen je i broj slobodnih upisnih mjesta za kandidate koji će se upisivati na jesenskom upisnom roku.

Objavljene su konačne rang liste za upis na studijske programe u idućoj akademskog godina. Prema Središnjem uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje na tim se rang listama u ljetnom upisnom roku našlo 31.685 kandidata, no pravo na upis ostvarilo je njih 28.331.

Također, statistički su određeni najpoželjniji studijski programi po smjerovima i poljima. U definiranju najpoželjnijih programa, kao i do sad, isključeni su studijski smjerovi s upisnom kvotom od 10 ili manje.

Najveći interes za polje javnog zdravstva i zdravstvene zaštite, a najpoželjniji studijski program Logopedija

Nakon konačnih rang lista, gledajući znanstvena polja najveći je interes kandidata za upis na studijske programe u polju javno zdravstvo i zdravstvena zaštita. Zatim slijedi polje psihologija, kliničke medicinske znanosti, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti i temeljne medicinske znanosti.

Izdvojeni članak

Ovo su najpoželjniji studiji na četiri najveća hrvatska sveučilišta

Glede studijskih smjerova također je određeno 5 najpoželjnijih studijskih programa. Omjerom broja prvog prioriteta kandidata i ukupnih upisnih mjesta, nedvojbeno najpoželjniji studijski program je Logopedija zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Svih pet studija pogledajte ispod.

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  2. Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  3. Izobrazba trenera – Fitnes (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  4. Kriminalistika (stručni), Visoka policijska škola
  5. Sestrinstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku

Ima još mjesta na jesenskom upisnom roku

Oni kandidati koji svoj željeni studij nisu uspjeli upisati u ljetnom roku, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo mjesta, na onim visokim učilištima koja provode jesenski upisni rok. Prijave za upis u jesenskom roku započet će 24. srpnja i trajat će do 19. rujna ove godine, ili do posebnog roka koje odredi pojedino visoko učilište. Konačne rang liste za upis u jesenskom roku bit će objavljene upravo 19. rujna.

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite koje su najčešće ocjene na ovogodišnjoj državnoj maturi

Za sve one koji planiraju upisati svoj željeni studij u jesenskom roku, pogledajte koliko je upisnih mjesta ostalo na javnim sveučilištima u Hrvatskoj.

1473 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu
367 mjesta na Sveučilištu u Splitu
225 mjesta na Sveučilištu u Rijeci
262 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
173 mjesta na Sveučilištu u Zadru
147 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli
122 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku.