Pretraga

Pola stoljeća studija na kojem je diplomiralo 2.000 studenata

A- A+

Studij matematike i fizike u Rijeci postoji već 50 godina. U tom je razdoblju diplomiralo više od 2 tisuće studenata i doktoriralo više od 50. Danas na riječkom Sveučilištu postoje odjeli matematike i fizike na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Sveučilišni odjeli

Izdvojeni članak

Istraživanje dokazalo: Dobri matematičari bolje prolaze u životu

U zgradi sveučilišnih odjela na riječkom Kampusu prigodnom je svečanošću obilježeno 50 godina studiranja matematike i fizike u Rijeci. Od osnutka studija 1964., do danas na ovom studiju diplomu je steklo oko 2 tisuće studenata, a doktoriralo je više od 50. 

Na svečanosti je prikazan je kratki „vremeplov“, od akademske godine 1964./1965. do danas, koji je prikazao sjećanja studenata prvih generacija. U spomen na osnivača studija prof. dr. Branimira Markovića jedna predavaonica Odjela za fiziku nazvana je njegovim imenom. 

Danas na Sveučilištu u Rijeci postoje Odjel za matematiku i Odjel za fiziku koji su otvoreni 1. travnja 2008. godine, nakon što su prestali postojati Odsjek za matematiku i Odsjek za fiziku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ti su studiji sveučilišni studiji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. 

Upućujući čestitke u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić rekao je da je ovo uistinu važan i respektabilan događaj koji potvrđuje kontinuitet i kvalitetu riječkoga Sveučilišta te dodao kako vjeruje da će Sveučilište i u budućnosti nastaviti s ovako uspješnim djelovanjem u kojem će promovirati i javnosti približavati ova područja prirodnih znanosti. 

– Vjerujem da će iz riječkih studija matematike i fizike proizaći još mnogo kvalitetnih i stručnih kadrova koji će ljubav prema ovim prirodnim predmetima prenijeti na nadolazeće generacije učenika i studenata“, kazao je Matešić

Sveučilišni odjeli