Pretraga

U velikom statističkom natjecanju sudjelovalo je 1.300 učenika, ovo su najbolje škole

A- A+

Čak 1.300 učenika i njihovih mentora iz 84 srednjih škola iz cijele Hrvatske sudjelovali su na sedmom po redu Statističkom natjecanju. Učenici su se podijelili u 452 ekipe te su se borili za vrijedne nagrade više od dva mjeseca. Neki su kući otišli s novim tabletima, mobitelima i pametnim satovima.

Foto: DZS

Završilo je sedmo izdanje Statističkog natjecanja za učenike srednjih škola u organizaciji Državnog zavoda za statistiku. Ovogodišnje natjecanje okupilo je 452 ekipe iz 84 srednje škole diljem Hrvatske, što je činilo ukupno 1.300 učenika i njihovih mentora.

Natjecanje je trajalo više od dva mjeseca

Nacionalna faza natjecanja trajala je više od dva mjeseca, tijekom kojih su učenici kroz rješavanje zahtjevnih zadataka, analitičko razmišljanje i timski rad dokazivali svoje vještine. U kategoriji A, namijenjenoj učenicima trećih i četvrtih razreda, zlato je osvojila ekipa GOSPODA iz Elektrostrojarske škole iz Varaždina. Srebrnu medalju ponijela je ekipa KEMIČARI iz zagrebačke XV. gimnazije, dok je treće mjesto pripalo ekipi BIMBOLO iz Srednje škole Novska.

U kategoriji B, za prve i druge razrede, prvo mjesto osvojila je ekipa TRICEPSI iz zagrebačke I. gimnazije, dok je drugo mjesto zauzela ekipa TEHNIČAR iz Tehničke škole Sisak. Treće mjesto i brončane medalje pripale su ekipi TRIOSONATA iz zagrebačke XV. gimnazije.

Izdvojeni članak

U kojem se mjesecu u Hrvatskoj rađa najviše, a u kojem najmanje djece? Izašla je zanimljiva statistika

Bilo je i posebnih nagrada

Posebne nagrade javnosti dodijeljene su ekipama IVESSA iz Ekonomske škole Velika Gorica i KRIZA iz Srednje škole Novska za kategorije A i B. Pobjednicima su uručene vrijedne nagrade poput mobitela, tableta, pametnih satova i tečajeva koje je osigurao Sveučilišni računski centar (Srce) Sveučilišta u Zagrebu.

– Toliki broj srednjoškolaca na završnom događanju i, općenito, njihov interes za statistiku posebno nas veseli i dokazuje da rad s mladima, promicanje statističke pismenosti i poticanje timskog rada itekako imaju plodno tlo, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Prve dvije ekipe iz svake kategorije nastavit će se natjecati na europskoj razini, a rezultate tog segmenta natjecanja očekujemo u lipnju.