Pretraga

DZS pripremio veliki izazov: Još danas otvorene prijave za ‘Statističko natjecanje’

A- A+

Državni zavod za statistiku (DZS) organizira sedmo izdanje svojeg ‘Statističkog natjecanja’. Prijave su otvorene još samo danas, a najbolji učenici iz Hrvatske odlaze na europsku razinu. Veliko online natjecanje organiziraju statistički uredi 19 zemalja.

Statistika, foto: Pixabay/ilustracija

Ljubitelji brojeva s natjecateljskim duhom, nipošto ne smiju propustiti sedmo izdanje Statističkog natjecanja koje i u ovoj školskoj godini u Hrvatskoj organizira Državni zavod za statistiku (DZS). Natjecanje je otvoreno za sve srednjoškolske učenike u Hrvatskoj, a sudjelovanje na natjecanju je besplatno.

Ekipe od minimalno jednog do maksimalno tri učenika, prijavljuje mentor. No, morat će se požuriti, budući da se prijave koje su otvorene od studenog zatvaraju ovog petka, 12. siječnja. Mentori ekipe prijavljuju ovisno koji razred pohađaju učenici. Tako je kategorija A namijenjena trećem i četvrtom razredu srednje škole, dok je kategorija B otvorena svim 1. i 2. razredu srednje škole.  Samo natjecanje će se održati online. DZS je organizator nacionalne faze natjecanja koje će se održati u dva kruga.

Izdvojeni članak

U kojem se mjesecu u Hrvatskoj rađa najviše, a u kojem najmanje djece? Izašla je zanimljiva statistika

Nakon toga, najbolji hrvatski učenici će iskušati svoje statističke znanje protiv kolega iz Europe. Uz DZS, čak 10 europskih statističkih ureda je uključeno u ovogodišnje natjecanje. Natjecanje će se održati i u Bugarskoj, Cipru, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Islandu, Irskoj, Italiji, Lihtenštajnu, Litvi, Luksemburgu, Malti, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolski. Iz samog DZS-a su vrlo zadovoljni dosadašnjim odazivima na Statističko natjecanje te su optimistični i za ovogodišnje izdanje.

– Organizacijom natjecanja povećali smo interes učenika i nastavnika za statistiku te njezinu zastupljenost u nastavnom programu, učenicima smo pokazali koje su stvarne primjene stečenoga statističkog znanja, a nastavnicima smo dali ideje kako statističke podatke uključiti u svakodnevni rad sa srednjoškolcima. Koliko je natjecanje prihvaćeno među učenicima i nastavnicima pokazuje i činjenica da je Hrvatska iz godine u godinu u samom vrhu po broju prijavljenih sudionika, navode iz DZS-a.