Pretraga

Koliko je nastavnika i stručnih suradnika u srednjim školama u Hrvatskoj? DZS objavio nove podatke

A- A+

I dok je detaljna statistika o broju učenika po godinama unatrag zadnjih nekoliko godina dostupna u aplikaciji Školski e-Rudnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, unutar te aplikacije nisu nam dostupni podaci o broju nastavnika i stručnih suradnika. No, njih objavljuje Državni zavod za statistiku, a najnoviji vezani uz srednje škole su objavljeni ovih dana. Prema tim je podacima na početku školske godine na izmaku, 2022./23. nastavnika u ekvivalentu pune zaposlenosti u srednjim školama oko 18.700.

Učiteljica ispravlja ispit

Nastavnica | Ilustracija: Unsplash

Državnih zavod za statistiku (DZS) ovih je dana objavio nove podatke o učenicima, razrednim odjelima te nastavnicima i stručnim suradnicima na kraju prošle, školske godine 2021./22. te na početku još uvijek tekuće, školske godine 2022./23. Kako ističu, podaci su rezultat statističke obrade godišnjih izvještaja koje ispunjavaju srednje škole na kraju i na početku školske godine te su podaci usporedivi s onima iz proteklih godina.

Najzanimljiviji dio ove statistike zasigurno su podaci o nastavnicima i stručnim suradnicima, budući da ti podaci nisu dostupni u Školskim e-Rudnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok oni o učenicima jesu.

Koliko je nastavnika u ekvivalentu pune zaposlenosti?

Odmah na početku treba razjasniti metodologiju i značenje podataka u tablici. Kako su naveli iz DZS-a, za srednje škole prikazan je broj nastavnika koji predaju u određenoj vrsti škole. Budući da nastavnik može predavati u nekoliko vrsta škola, npr. u gimnaziji, tehničkoj, industrijskoj i obrtničkoj školi te srednjem obrazovanju odraslih, iskazani broj nastavnika ne daje broj fizičkih osoba zaposlenih u srednjim školama.

Broj nastavnika i stručnih suradnika prikazan ekvivalentom pune zaposlenosti odgovarao bi stvarnom broju fizičkih osoba, pojašnjenje je DZS-a. Prema podacima DZS-a, u redovitim srednjim školama nastavnika u ekvivalentu pune zaposlenosti na početku 2022./23. bilo je 18.707. Od toga su većina žene, njih 12.659. Na kraju prošle, 2021./22. godine, nastavnika u ekvivalentu pune zaposlenosti bilo je malo više – 18.776.

Stručni suradnici u srednjim školama su psiholog, pedagog, socijalni radnik i knjižničar. Prema podacima DZS-a, njih je u ekvivalentu pune zaposlenosti početkom ove školske godine bilo 1.132, dok ih je na kraju 2021./22. bilo nešto manje – 1.125.

Iz DZS-a u opisu metodologije navode i da su u podatke o nastavnicima i stručnim suradnicima, uz osobe zaposlene na temelju ugovora o radu, uključene su i osobe angažirane na temelju ugovora o djelu ili autorskog ugovora. U tablici ispod možete vidjeti i detaljnije podatke o nastavnicima i stručnim suradnicima na početku 2022./23.

Nastavnici i stručni suradnici u srednjim školama na početku 2022./2023. | izvor: DZS

Koliko je učenika?

Kako navode iz DZS-a, na području Republike Hrvatske na početku školske godine 2022./2023. djelovala je 441 srednja škola. U redovitim srednjim školama bilo je 146.082 učenika, dok ih je u godini ranije prema istom izvoru, DZS-u, bilo 144.313.

– Na početku školske godine 2022./2023. broj učenika veći je za 0,3 posto u odnosu na početak školske godine 2021./2022. Udio učenica iznosi 50,4 posto. Od ukupnog broja učenika, u redovitom obrazovanju ima samo 1,0 posto ponavljača, i to u I. razredu 1,8 posto, u II. razredu 1,0 posto, u III. razredu 0,7 posto, u IV. razredu 0,3 posto i u V. razredu 0,1 posto ponavljača, navode iz DZS-a.

Očekivano, među učenicima redovitih srednjih škola ima 98,4 posto učenika u dobi od 14 do 18 godina. Samo je 1,4 posto učenika starijih od 18 godina i 0,2 posto mlađih od 14 godina, i to su uglavnom učenici srednjih umjetničkih škola (glazbenih i plesnih), navode iz DZS-a.

Učenici ponavljači na početku 2022./23

Učenici ponavljači na početku 2022./23. | izvor: DZS

Detaljnije najnovije podatke DZS-a o nastavnicima, stručnim suradnicima, učenicima i školama na kraju prošle i početkom ove godine možete vidjeti u izvještaju ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab