Pretraga

Popularni studij logopedije stiže u još jedan grad već ovog ljeta ili jeseni: Ovo će biti kvote

Studij logopedije pokreće se na osječkom Sveučilištu. Tamošnji Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti dobio je dopusnicu za izvođenje tog studija, a sada se čeka upisivanje u Upisnik studijskih programa. Dekanica fakulteta otkrila nam je da rade sve kako bi 40 studenata upisali već na ljetnom upisnom roku, a ako to ne uspiju zbog kratkog vremena, studente će upisati najesen.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Studij logopedije, nakon Zagreba i Rijeke, stiže u Osijek. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku dobio je dopusnicu za izvođenje tog studija od Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) nakon provedene inicijalne akreditacije.

– Nadamo se da će studijski program tijekom ovoga tjedna biti upisan u Upisnik studijskih programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te da će tim posljednjim korakom biti ostvarene sve pretpostavke za upis prve generacije studenata na prijediplomski studij Logopedije na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Činimo sve kako bi se kvote otvorile već na ljetnom upisnom roku, ali ako u tome ne uspijemo zbog kratkoće vremena, kvote za jesenski rok bit će zasigurno postavljene u portal Postani student, otkrila nam je dekanica fakulteta Emina Berbić Kolar.

Upisivat će se 40 redovitih studenata, bit će i prijemnog

Planirana kvota, dodala je, jest ukupno 43 studenata. Od toga je 40 redovitih studenata, jedan redoviti student u kvoti za Hrvate izvan Hrvatske i dva redovita studenta koja su maturirali prije 2010. godine. Maturantima će se s 25 posto vrednovati ocjene iz srednje škole, 30 posto nosit će matura iz Hrvatskog, 10 posto matura osnovne razine iz Matematike i 20 posto matura osnovne razine iz stranog jezika. Kao što je to u Zagrebu i u Rijeci, i u Osijeku planiraju provoditi dodatnu provjeru specifičnih znanja, vještina i sposobnosti. Ona bi trebala nositi 15 posto ukupnih bodova.

– Fakultetsko vijeće Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti na svojoj redovnoj sjednici usvojilo je prijedlog odluke o broju upisnih mjesta na prijediplomski studij Logopedije, kao i uvjete upisa. Prijedlog je poslan Senatu na usvajanje i potvrđivanje. Povijesni je ovo trenutak za naš Fakultet i Sveučilište. Poznata je činjenica da na prostoru Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema nedostaje jako veliki broj logopeda te je iz navedenoga razloga ovaj studijski program jedan od najpoželjnijih u Republici Hrvatskoj. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti sustavno je radio na izradi studijskoga programa i zapošljavanju potrebnih kadrova koji će biti angažirani na ovome studijskom programu te je pokrivenost vlastitim kadrom blizu 80 posto, objasnila je Berbić Kolar.

Nakon dobivanja dopusnice studij se mora upisati u Upisnik studijskih programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Ministarstvo upisuje studij u Upisnik, prema Pravilniku, u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva. S obzirom na to da maturanti studije mogu prijavljivati do 17. srpnja, moguće je da bi maturanti u Osijeku ovo ljeto mogli upisati studij logopedije, iako bi to moglo biti u vremenskoj stisci zbog dodatne provjere koja se planira. Berbić Kolar spomenula je i da su potpisani sporazumi s institucijama koje će fakultetu pružati potporu za realizaciju stručne prakse. To su, nabrojila je Berbić Kolar, KBC Osijek, Opća bolnica Slavonski Brod, Centar za autizam Osijek, Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark te Zlatni Cekin Slavonski Brod.

Izdvojeni članak
fakultet_studenti_upisi na fakultete

Matura je u punom jeku, a ovo su studiji na kojima se traži mjesto više: Logopedija više nije prva

U Hrvatskoj se sada upisuje tek 80 logopeda godišnje, kronično ih nedostaje

– Priprema se i sporazum s osječkom podružnicom Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govorenja (SUVAG-om). Potporu će pružiti i međunarodno priznati stručnjaci prema potrebi i zahtjevnosti pojedinih kolegija. Rektor sveučilišta J. J. Strossmayera Vlado Guberac sa mnom čini sve kako bi se omogućilo budućim studentima ovoga traženog studijskog programa mogućnost upisa na ljetnom roku, dodala je Berbić Kolar i zahvalila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku koji su, napomenula je, prepoznali važnost ovoga studijskog programa za cijelu regiju, ali i šire.

Podsjetimo, još u veljači osječki rektor Vlado Guberac u razgovoru za srednja.hr najavio je pokretanje studija logopedija od jeseni 2025., no dopusnica za rad dobivena je i ranije. Također, u veljači o logopedima se razgovaralo na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora. Tamo je istaknuto da upisna kvota od 80 studenata u Hrvatskoj za logopede ne zadovoljava potrebe tržišta. Naime, trenutno se u Zagrebu upisuje 50 studenata po godini, a u Rijeci njih 30.

Predsjednica Odbora Hrvatskog logopedskog društva Karolina Lice istaknula je na tematskoj sjednici da trenutno na šest tisuća stanovnika postoji tek jedan logoped, a trebalo bi se težiti tome da brojka bude tri tisuće stanovnika na jednog logopeda. Istaknula je i da najveći broj logopeda, njih 39 posto, radi u zdravstvenim ustanovama, dok 21 posto radi u predškolskom odgoju. Na sjednici je naglašeno kako će se u dogovoru s resornim ministarstvom preispitati mogućnost povećanja upisnih kvota. U Splitu također rade na pokretanju studija logopedije.