Pretraga

Matura je u punom jeku, a ovo su studiji na kojima se traži mjesto više: Logopedija više nije prva

A- A+

Ispitima iz Politike i gospodarstva ušli smo u treći tjedan prvog ovogodišnjeg roka državne mature. I tijekom pisanja ispita maturanti mogu prijavljivati i odjavljivati studije, a nešto ranije završit će prijave onih za koje se provode dodatne provjere. Prema omjeru broja maturanata kojima je to prvi izbor te ukupne upisne kvote, trenutno je najpoželjniji izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Gledajući samo broj prvih izbora, bez postavljanja u odnos s kvotom, najviše prvih prijava ima studij elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

fakultet_studenti_upisi na fakultete

Foto: Srednja.hr/pixabay

Prije dva tjedna započeo je prvi ovogodišnji rok državne mature. Neki od ispita s većim brojem prijava koje su maturanti već napisali su Engleski jezik, Biologija te Politika i gospodarstvo. Dva ključna ispita, Hrvatski i Matematika, tek im predstoje. U pravilu, studijske programe u sustavu Postani student maturanti mogu prijavljivati i odjavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, odnosno do 19. srpnja u 13:59 sati. Iznimka su obično fakulteti koji provode dodatne provjere za upis, a koji su odredili raniji rok prijave studija.

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji je nadležan za upise putem sustava Postani student, ovog je ponedjeljka objavio novu listu najpoželjnijih studija. Objavljene su dvije liste – lista top 10 studija prema omjeru prvih izbora i kvote i ona koja prikazuje samo studije s najvećim brojem prvih izbora.

Izdvojeni članak
matura PiG

Maturantica prepisivala na maturi iz Politike i gospodarstva: ‘Bila je izbačena u 30. minuti ispita’

Prvih 10 studija prema omjeru prvih izbora i kvote

Kada se u obzir uzmu studiji s kvotom većom od 10 mjesta, trenutno, na dan 12. lipnja, najpoželjniji studij prema omjeru prvih izbora i kvote je izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Na njega se upisuje 20 maturanata, a prvi je izbor za njih 124. Prema istom kriteriju na drugom je mjestu po poželjnosti logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Zagrebu, s 305 prvih prijava i 50 upisnih mjesta. Treća je psihologija na Filozofskom u Zagrebu, gdje se ove godine upisuje 81 brucoš, a prvi je to izbor za 402 kandidata.

U tablici ispod možete vidjeti prvih 10 studija prema omjeru prvih izbora i kvote na dan 12. lipnja 2023.

Poželjnost studija prema omjeru prvih izbora i ukupne kvote

Poželjnost studija prema omjeru prvih izbora i ukupne kvote | Izvor: AZVO, studij.hr

Izdvojeni članak
matematika

Bivši najmaturant otkrio kako se pripremati za Matematiku na maturi: ‘Bitno je proći kroz svo gradivo’

Prvih 10 studija prema broju prvih izbora

Ako se promatra samo broj maturanata kojima je pojedini studij prvi izbor, bez postavljanja u odnos s upisnom kvotom, na toj je ljestvici prvi studij elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Taj je studij prvi izbor za 1.249 maturanata, a na prvu godinu upisuje se 650 studenata. Drugi je u ovoj tablici studij poslovna ekonomija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu – prvi je izbor za 804 maturanta, ali kvota je veća od toga i iznosi 980 mjesta. Gledajući samo broj prvih izbora, treći je na ovoj ljestvici studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je on prvi izbor za 719 učenika, a može ih se upisati 300.

U tablici ispod možete vidjeti prvih 10 studija samo prema broju prvih izbora na dan 12. lipnja 2023.

studiji s najviše prvih izbora

Studiji s najviše prvih izbora | Izvor: AZVO, studij.hr

Čitav popis studija s upisnim kvotama, prijavama, prvim izborima i omjerima pogledajte u tablici ispod. Napomenimo kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Naime, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument ispod nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab