Pretraga

U Hrvatskoj nedostaje logopeda, studij dolazi u još jedan grad? ‘Užurbano radimo na elaboratu’

A- A+

Na tematskoj sjednici Sabora nedavno se razgovaralo o nedostatku logopeda i kako će se s Ministarstvom obrazovanja preispitati mogućnost povećanja upisnih kvota. Sa splitskog Sveučilišta od početka godine rade na tome da pokrenu studij logopedije. Kako nam je otkrio rektor Ljutić, nadaju se da će studenti studij logopedije moći upisati u Splitu na jesenskom roku. Trenutno se logopedija može studirati u Zagrebu i Rijeci.

žena na podu koja se igra s djecom i kockicama

Igra | foto: Unsplash

Sredinom veljače na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora govorilo se da upisna kvota od 80 studenata u Hrvatskoj za logopede ne zadovoljava potrebe tržišta. Predsjednica Odbora Hrvatskog logopedskog društva Karolina Lice istaknula je da trenutno na šest tisuća stanovnika postoji tek jedan logoped, a trebalo bi se težiti tome da brojka bude tri tisuće stanovnika na jednog logopeda.

Sveučilište u Splitu radi na pripremi elaborata studija, vode razgovore s Fuchsom i Lakušićem

Istaknula je i da najveći broj logopeda, njih 39 posto, radi u zdravstvenim ustanovama, dok 21 posto radi u predškolskom odgoju. Na sjednici je naglašeno kako će se u dogovoru s resornim ministarstvom preispitati mogućnost povećanja upisnih kvota. Upravo od prošlog ljeta kola informacija da će Sveučilište u Splitu pokrenuti studij logopedije, kao i edukacijske rehabilitacije. Kako u sustavu Postani student gdje maturanti već prijavljuju svoje fakultete nema tih smjerova, pitali smo Sveučilište u Splitu hoće li maturanti moći upisati ove studije. Potvrdili su nam da od početka akademske godine ozbiljno razmišljaju o utemeljenju studija logopedije i edukacijske rehabilitacije.

– U tom smislu u više navrata vođeni su razgovori s Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja, Stjepanom Lakušićem, rektorom Sveučilišta u Zagrebu i Antom Bilićem Prcićem, dekanom Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu (ERF). Kako bismo mogli upisati studente i započeti s nastavom 1. listopada, užurbano radimo na pripremi elaborata koji bi bio temelj studija, uz pomoć Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta s jedne strane, a s druge u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu da se studiji ERF-a disperziraju u Splitu, kazao nam je splitski rektor Dragan Ljutić.

Izdvojeni članak
logopedija

Više od polovice studenata popularnog studija prolazi s peticom: Dvoje izvrsnika otkriva ‘recept’ za to

‘Jedna od mogućnosti jest i upisivanje studenata s liste prijavljenih na ERF-u u Zagrebu’

Ljutić je zadužio prorektora za studente, nastavu i poslovanje Nikolu Koceić-Bilana da vodi brigu o stručnim kadrovima koji inače žive i rade u Splitu koji bi mogli doprinijeti izvođenju nastave i o mogućnostima pomoći s ERF-a u Zagrebu. Ljutić se nada da će sve radnje uspješno privesti kraju na dobrobit stanovništva i zadovoljiti potrebe stanovnika njihove i okolnih županija.

– Sa strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, zatim Saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojem je jedna od tema bio studij Logopedije, kao i Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, naše Sveučilište dobiva znatnu potporu da uspješno riješi ovaj gorući problem. Toplo se nadam da će studenti moći upisati ovaj studij u jesenskom roku, a jedna od mogućnosti jest i upisivanje studenata s liste prijavljenih na ERF-u u Zagrebu, kazao je Ljutić.

Inače, jedan od najpopularnijih studija u Hrvatskoj već je godinama logopedija na ERF-u u Zagrebu. U nadolazećoj godini kvota za taj studij je 50 studenata. Od 2020. godine logopedija se izučava i na Sveučilištu u Rijeci, a kvota je 30 studenata. Za oba smjera maturanti moraju položiti prijemni ispit.