Pretraga

Poštena konverzija ili zaokruživanje? Provjerili smo jesu li sveučilišne knjižnice poskupile svoje usluge

A- A+

Dolaskom eura, mnoge su cijene proizvoda i usluga preko noći porasle, ponajviše zbog zaokruživanja cijena. No, dobra je vijest za studente da to nije slučaj sa sveučilišnim knjižnicama, čije su cijene uglavnom ‘zacementirane’.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Foto: srednja.hr

Promjena valute donijela je sa sobom brojne dileme. Zaokruživanje cijena i razna poskupljenja osjetili su svi, pa tako i studenti. Budući da su upravo oni jedni od najčešćih korisnika sveučilišnih knjižnica, odlučili smo upitati četiri najveće u Hrvatskoj jesu li poskupjele svoje usluge od 1. siječnja, odnosno uvođenja eura.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nije mijenjala cijene svojih usluga.

– Cijene usluga Knjižnice koje su na snazi od 1. travnja 2021. godine preračunate su u eure primjenom fiksnog tečaja konverzije prema kojem jedan euro odgovara iznosu 7,53450 kuna te su one sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj dvojno iskazane na način da su sada iskazane prvo u eurima, a onda u kunama.

Cjenik usluga Knjižnice dostupan je na internetskoj stranici NSK, a napomenuli su nam da je članovima još u prosincu omogućen povrat knjiga bez zakasnine, upravo kako bi im se olakšao jednostavniji povrat bez preračunavanja.

Izdvojeni članak

Kombajn, Gospoda Glembići, Don Hoti: Knjižničarke otkrile kako to izgleda kad školarci dođu po lektiru

Sveučilišna knjižnica Split

Cijene usluga u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu nisu se mijenjale.

– U rujnu 2022. cjenik smo samo ažurirali na način da smo uz postojeće cijene u kunama u zagradama naveli i cijene u eurima, a 2. siječnja 2023. zamijenili smo kolone, odgovorili su nam iz Sveučilišne knjižnice Split.

Sveučilišna knjižnica Rijeka

Iz Sveučilišne knjižnice u Rijeci kažu da su cijene za najviše korištene usluge ostale iste cijene, kao i da je članarina za studente i dalje besplatna. Doduše, zakasnine za knjige poskupile su s 0,13 eura na 0,15 eura po danu. Napominju da to također vrijedi i za zakasnine kod korištenja ormarića te izgubljene ključeve ili iskaznice.

– Kod ostalih cijena kod kojih ovisimo o vanjskim faktorima (međuknjižnična posudba, umnožavanje na papiru, i tako dalje), one prate realne troškove koje mi snosimo kod tih usluga, objašnjavaju.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

Iz Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku rekli su nam da su u srpnju 2022. godine povisili cijene svojih usluga, koje su sada samo preračunate u eure. Cjenik je dostupan na njihovoj internetskoj stranici.