Pretraga

Zadatak dana: Znate li koja od ovih četiriju država ne koristi euro kao službenu valutu?

A- A+

Euro je zajednička valuta koju koristi 20 od 27 članica Europske unije, čineći ga jednim od najvažnijih simbola europske integracije. Uvođenje eura omogućilo je lakšu trgovinu i financijske transakcije unutar eurozone, eliminirajući valutne rizike i troškove zamjene valuta. Osim toga, euro je druga najvažnija valuta u svijetu nakon američkog dolara, što europskim zemljama omogućuje veću stabilnost i utjecaj na globalnim tržištima. Iako mnogi znaju da zemlje poput Češke, Danske i Poljske ne koriste euro, pokušajte odgovoriti koja ga još zemlja ne koristi.


Izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja, sve su bliže. Tim povodom želimo vidjeti koliko dobro poznajete Europsku uniju! Uključite se u naš online kviz na platformi kvizovi.srednja.hr, jer vas za vaše znanje nagrađujemo.

Tražimo najkreativnija pitanja, kao i korisnike s najviše odgovora na pitanja. Ukupan nagradni fond iznosi 6.000 €, a ovdje pročitajte kako se uključiti.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem


Za točan odgovor kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.